Wszystko o karcie motorowerowej i dokumenty...

no ale one dopiero od 2013 :D a nawet jak beda od 2012 ( w co nie wierze ) to jak zapisze sie na prawko w grudniu to wejde jeszcze na starych przepisach :D

No to ja się już nie załapie ;/

Ryglos my będziemy zmuszeni do tego:

- kategoria A2 – dostępna po ukończeniu 18. roku życia, będzie uprawniała do poruszania się motocyklem o mocy 35kW i stosunku mocy do masy nieprzekraczającym 0,2kW/kg (lub motocyklem trójkołowym o mocy 15kW), po dwóch latach jej posiadania będzie można przystąpić do egzaminu na kat. A;

- kat. A – dostępna dla posiadaczy kat. A2 z dwuletnim stażem lub dla osób, które ukończyły 24. rok życia, będzie uprawniała do poruszania się dowolnym motocyklem.

O lol...
Masakra, ale powiem Ci, że mi to by chyba A2 wystarczyła, bo w przyszłości myślę o kupnie większego skutera, albo 200ccm, albo 300ccm, a te się łapią poniżej 35kW.

A2 jest po prostu chore -.-

nawet poczciwa honda cb 500 albo suzuki gs 500 które sa wprost idealne na pierwsze moto nie mieszcza sie w A2
-.- powód zbyt duzy stosunek mocy do ciezaru

stosunek mocy do ciezaru

Suzuki Gs 500 e 0,296
Honda CB 500 0,33
Suzuki GSF 600 0,375

. Te prawo napewno ustanawial jakis debil w puszcze ( bez obrazy dla niektóryck samochodziarzy )

cytujac pana Drzewieckiego

"polska to dziki kraj "

Za jakiś czas żeby jeździć rowerem trzeba będzie mieć ukończone 16 lat ;)

Ale wprowadzono to też bo niektórzy robili kat. A i jeździli jak wariaci, powodowali dużo wypadków, a taka Honda Cb 500 nieźle idzie, także nie jeden debil w tym wieku by na drzewie wylądował.

Z drugiej strony jest jeszcze garstka ludzi normalnych.Sam dzisiaj widziałem dwóch Niemców którzy jechali sobie bardzo spokojnie dwoma potężnymi turystycznymi BMW.

Jeśli chodzi o kartę,to robiłem na komendzie u miłego pana z drogówki znany jest też na youtube.Nie miałem żadnych testów tylko policjant zadał kilka prostych pytań,miałem rozpoznać znaki i jeszcze podał rysunki sytuacji na skrzyżowaniach.Na koniec jakieś podchwytliwe pytania czy można wyprzedzać tramwaj z prawej strony albo "Jadą dwie osoby na motorowerze polną drogą- która osoba musi mieć kask kierowca czy pasażer" Odpowiedź jest oczywista chociaż chwile się z kumplem wahałem :) Na drugi dzień tylko ósemka na placu i karta jest.

Jeśli chodzi o wprowadzane przepisy ja jestem jak najbardziej za.Palanci zdają te prawko,kupują "litra" po kilku szlifach za marne pieniądze i szpanują po mieście,a na koniec drzewko i albo pogrzeb w rodzinie albo roślinka.Może dzięki tym przepisom polepszy się zszargana już opinia o motocyklistach.Ja na szczęście będę robić prawko A i B jeszcze w tym roku :) Tylko,że ja coś mniejszego na początek bym kupił.No i nie ukrywam,że chciałbym kiedyś zrobić kursy w "motoszkole" by mieć jakieś doświadczenie.

Ryglos napisał:

Ale wprowadzono to też bo niektórzy robili kat. A i jeździli jak wariaci, powodowali dużo wypadków,

hmm idac twoim tokiem rozumowania to zróbmy tez B2 i niech kazdy zaczyna od poczciwego malucha albo czinkiego . Ile to jest debili co na 18 dostaja od starych 300 konne BMW i zapier**laja gorzej niz ci na szlifierkach -.- ja takich widuje ciagle

JAK WSZYSCY TO WSZYSCY -.-

No Ostry, tu też masz z tymi samochodami racje... Tzn. nie, że B2, tylko, że stary kupi bmke i się gnój popisuje...

Jakub100001 napisał:

Z drugiej strony jest jeszcze garstka ludzi normalnych.Sam dzisiaj widziałem dwóch Niemców którzy jechali sobie bardzo spokojnie dwoma potężnymi turystycznymi BMW.

Niektórzy umieją jeździć spokojnie, a niektórzy mimo wieku się zachowują jakby mieli po 15 lat, hormony im buzowały i chcieli się popisać.

Może to lekki of, ale najgorsi są amatorzy tuningu z Wieliczki.Jakiś czas temu jadąc Wielicką zauważyłem dwóch debili jadących starym quecento.Po prostu odcięli końcówkę rury,kupili naklejki ze stacji,spojler od chińczyka i puścili ,,sieczkę" na full do tego zajeżdżając drogę innym.

prawda jest taka ze idioci sa wszedzie ;/ tylko dlaczego przez ten 0.001% idiotów ( motocykle , samochody ) my zwykli normalni musimy cierpiec :/

No, czasami nie ważne, że się ma pierwszeństwo, zawsze trzeba uważać, bo czasami my będziemy jechać dobrze, ale ktoś może źle jechać i wypadek gotowy.

Apropo śmigania na dowód @KrzysiekP, to jak to jest? Mandat możesz dostać, ale bez punktów? I nie żebym praktykował, ale za jazde na skuterze "po pijaku" ci prawka nie zabiorą, bo nie masz. Mogą coś wogóle ci za to zrobić, oprócz mandatu?

Mogą wysłać skuter na badanie techniczne jeśli przekroczyłeś prędkość maksymalną 45 km/h.Mogą Ci wpisać mandat o wysokości 500 zł za brak uprawnień(jeśli masz skuter odblokowany) i na twój koszt odholować skuter ;)

Nie żebym sie czepiał, ale można jechać zablokowanym skuterem 45km/h i też łamać przepisy (jazda pod prąd, zakaz wjazdu, podwójna ciągła, czerwone światło itd.)

Odnośnie pytania jazdy po pijaku.Za jazdę po pijaku idziesz do więzienia.Tak samo jest z rowerem.

Właśnie tu nie ma co zabrać za jazdę po pijaku ;D Jakub, od kiedy idzie się do więzienia za prowadzenie roweru po pijaku?