Tuning silnika 4T GY6 152 QMI (124 cm3)

jakie spustoszenie nowy człowieku o nowym nicku który kompletnie nikogo nie przypomina?

Kto to wrócił, co, na tamtym za mała aktywność???:P

Żeby się nie nudziło.
Po wstępnym dotarciu 0-80:
https://www.youtube.com/watch?v=50IUe3ijgsQ
Zastanawiam się czy nie dać rolek 13 gr, bo ten cylinder ciągnie najbardziej średnimi obrotami.
V-max nie sprawdzałem (jeszcze nie czas), ale przelotowa 90 km/h spokojnie bez katowania.
Na razie moduł zwykły, naraku to całkowicie odrębny temat, jeszcze o nim napiszę.

Ja mam podobny dylemat co ty ale na razie na czas dotarcia eksploatuję rolki 12,7g . Co do filmiku to przyspieszenie znacznie wzrosło tak samo u mnie start ze świateł bardzo dynamiczny . Na chwilę obecną walczę z filtrem powietrza będę kombinował z seryjną obudową mam już pomysł żeby zrobić to tanio i dobrze. Miałem już zakupiony filtr http://www.scooterkingz.pl/filtr-airbox-motoforce-racing ale okazało się to totalną podróbą / cena 90 zł/ . Silnik dławił się na wysokich obrotach i mocowanie do gaźnika samo się rozłączało i gaźnik łapał " lewe powietrze". Zwróciłem ten szajs do sklepu i nawet przyjęli bez problemu pomimo że był trochę porysowany widocznie mieli świadomość tego co sprzedali.Jeśli nie wypali wariant z seryjną obudową zamówię Airbox Motoforce Racing lub http://skutercentrum.pl/filtr-powietrza-bgm-twin-slot.html ten drugi wydaje się być lepszy .

przecież ten BGM to jest DOKŁADNIE to samo. U mnie ten filtr sprawdza się świetnie.Nic nie spada znikąd. -nawet nie ma jak spaść.

Nie rozumiem reszty- filtr Motoforce Airbox okazał sie totalną podróbą a jak nie wypali zamówisz Motoforce Airbox lub BGM Twinn który jest dokładnie z tej samej fabryki ??

btw, co do filmu 0-80. Ja bym ostro pokombinował z napędem i rolkami. To musi iśc lepiej.

Wombat sprzedali mi po prostu badziew pod szyldem Airbox Motoforce Racing ( inne wymiary tj średnica ,długość, brak mocowania , brak kartonu z logo firmy Motoforce ) l jeżeli by był to oryginał to nie byłoby z nim żadnych problemów jeśli u Ciebie nie było problemów to dostałeś oryginalny filtr ja niestety nie. Następnym razem będę robił zakupy w sprawdzonych sklepach taka jest moja refleksja na przyszłość. Motoforce Airbox i BGM Twinn to że są z tej samej fabryki to nie wiedziałem bo BGM to chyba niemiecka produkcja a Motoforce to chyba włoska ale nie jestem pewien .Wiem że różnią się znacząco rozmiarami

mój był w foliowej torbie i bez kątownika mocującego,tylko prosta redukcja w zestawie. Wyglądał trochę jak OEM Parts. Wrażenie w ręku jak pusta butelka po coca-coli. Ale przyglądałem sie i porównywałem i one tak wszystkie wyglądają i takie są w dotyku.
Motoforce to nie fabryka- to taka sam firma brandująca marką jak BGM. W Scooterkingz jest koło rozrusznika sygnowane SKZ za 40zł i sygnowane Motoforce za 60 czy 70zł. A to jest dokładnie ta sama część. Zresztą TEC, czy Stage6 działają tak samo.
Firma jest niemiecka,połowa niemców lata na gratach Motoforce z powodzeniem
Nie sądzę więc żeby BGM miał inny produkt o innych wymiarach- za dużo szczęścia - myśle że robi je ten sam chińczyk :). Wręcz nawet nie mam złudzeń. To jest ta sama rura 90mm średnicy.Tylko jedni mierzyli długość do kołnierza a drudzy z kolankiem

Kolego Wombat, raczej z Kymco dragstera nie zrobię. To nie dwusuw. Powiem tylko, że przyspieszenie z zatrzymania nie oddaje całkiem poprawy momentu obrotowego. Najbardziej zmianę odczuwa się w ruchu ulicznym, kiedy odkręcenie manetki przy prędkościach 20-30 km/h powoduje "katapultę". Moc na wysokich obrotach nie jest dużo wyższa, to moment obrotowy w średnim zakresie znacząco urósł. Co do regulacji napędu, to pasek się nie ślizga, więc sprężynę dociskową zostawiam, sprężynki sprzęgła mogły by być twardsze, ale złe nie są, jedynie spróbuję z trochę cięższymi rolkami. Przy przyspieszeniu z zatrzymania mam około 7000 obr/min, może to się mija z przebiegiem momentu obrotowego dla tego cylindra? Przy rolkach 13 gr będzie się wkręcał między 6500 a 7000, zobaczymy. Dla tego typu cylindrów max moment jest między 6000 a 6500, ale tak ciężkich rolek nie założę, bo pod górę i na trasie złapie muła.
Dwusuw jest przyjemniejszy i prostszy w tuningowaniu, przy 4t trzeba inaczej kombinować.
Poza tym korespondowałem wcześniej z kolegą bartosem, który zmienił w Kymco tylko cylinder na 160, bez wariatora, i innych dodatków. Przyspieszenie do 90 km/h w serii miał uwaga ! 37 sekund(to nie pomyłka) a po zmianie cylindra 19s(też miał dużą szybę jak ja).
U mnie do 90km/h idzie na razie bardzo podobnie(18-19s).
Kymco z szybą, kufrem i zatankowany waży grubo ponad 140kg, a z kierowcą takim jak ja silnik musi pchać jakieś 240 kg plus opory szyby akcesoryjnej sięgającej prawie końca mojego kasku (mój wzrost 185).
Uwzględniając wszystko to cudów się nie zrobi, ale subiektywnie jeździ się po mieście super.

Ze wszystkiego można zrobić dragstera :). A większość dragsterów to czterotakty :)

Troszkę o module Naraku. Nie mam do niego siły, nie potrafię wyregulować pod niego gaźnika. Na seryjnym cylindrze na tym module szedł ponad 100 i na wysokich obrotach był odczuwalnie mocniejszy. Teraz na wysokich jakby brakuje mu paliwa, przy gwałtownym odwijaniu bywa, że dusi na moment, a przy przyspieszaniu ogólnie nie oddaje tak bezpośrednio momentu obrotowego jak seryjny moduł. Ten temat mnie przerasta. Na pewno ten moduł ma potencjał, ale ja nie mam na niego pomysłu.
Jeśli ktoś chciałby potestować za darmo, to proszę bardzo , piszcie komu wysłać.
Jest to dokładnie taki moduł:
http://www.racing-planet.pl/19055-modua-zapaonowy-cdi-naraku-racing-kymco-lfc4.html?level0=112129&level1=119938&level2=119942&id_category=119942&n=50

może potrzebować szybszej cewki,jaki masz gaźnik? średnica i ew.model

edit: jeszcze pomyslałem że jak to jest nieseryjny gar a moduł bez regulacji wyprzedzenia zapłonu to mogą niezbyt zabanglac razem

Uściślij pojęcie... *szybszej cewki*, bo tego nie ogarniam.
I najlepiej udowodnij to na jakimś dobrym przykładzie. :-)
*
Pochwalcie się wartościami dysz głównych paliwa zasadzonych oryginalnie w Kymco z dużym GY6 i również tych już zaimplementowanych finalnie po zmianie pojemności.
Czyżby inżynierowie z NCY zupełnie nie mieli racji, zalecając adekwatne zwiększenie rozmiaru dyszy głównej paliwa przy skoku pojemnościowym?
*
I jeszcze materiał poglądowy, żeby pilnować właściwego poziomu oleju w swoim silniku 4T (na przykładzie GY6-150)...
*
http://www.advrider.com/forums/showthread.php?t=917508

ponieważ drogi ZOW jesteś tu nowy i niedoświadczony to ci wyjaśnię :).
Jest takie pojęcie jak czas ładowania cewek. Walka jest o tysięczne.
W nowoczesnych układach zapłonowych (co zwłaszcza wygodne w wysilonych silnikach) można ustawić w ECU zarówno czas wtrysku jak i czas ładowania cewki. A cewki niestety charakterystyki mają różne. I ta charakterystyka im sie zmienia jak się grzeją
Standardowo 2.125 do 2,826milisekund. Ale niektóre dobijają do 4ms i na wysokich obrotach jest to za długo żeby iskra osiągneła pełną moc.
Jeżeli sie ładuje za długo a obroty wysokie lub prąd za niski- jest niedoładowana. Jeżeli ładuje sie króko to zaczyna sie grzać.
O: http://blog.autodiagnostyka.net/15/
tu tak mniej więcej jest coś na ten temat.

Odpowiadając na pytanie o dyszach, to seria w kymco to 102, po zmianie na 150 mam założoną 110. Ponieważ powietrza było trochę mało, to zmodyfikowałem filtr i już nie dusi przy odkręcaniu manetki. Myślę jeszcze, żeby spróbować 112-114.
W sieci znalazłem różne informacje o dużym gy6. U jednego gościa w 125-tce była dysza 110 i po zmianie na 150 dał 115, w quadach są gy6 150 i mają dysze około 110, racing-planet zaleca zwiększenie dyszy o 10% przy przejściu z 125 na 150, ale tabela kolegi chinol180 wskazuje, że dyszę należało by zmienić na znacznie większą...
Jeśli ktoś ma jakieś informacje, przemyślenia itd to będą mile widziane.
Nie potrafię znaleźć informacji jaką dyszę w standardzie ma fabryczne Kymco agility city 150, bo gaźnik na pewno ten sam, czyli 24mm.

Pawelecm instrukcja mówi jednoznacznie że w KYMCO AC 125 jest dysza 104 jednak założona była fabrycznie dysza 102 żeby silnik spełniał normę Euro2 czy jakąś tam ( to tłumaczy mułowatość serii ). Dlatego dobrym pomysłem będzie chyba założenie dyszy 112-114 i prawdopodobnie jest to niezbędne minimum przy zmianie pojemności o 25 -30 ccm .

ZOW napisał:

Uściślij pojęcie... *szybszej cewki*, bo tego nie ogarniam.
I najlepiej udowodnij to na jakimś dobrym przykładzie. :-)
*
Pochwalcie się wartościami dysz głównych paliwa zasadzonych oryginalnie w Kymco z dużym GY6 i również tych już zaimplementowanych finalnie po zmianie pojemności.
Czyżby inżynierowie z NCY zupełnie nie mieli racji, zalecając adekwatne zwiększenie rozmiaru dyszy głównej paliwa przy skoku pojemnościowym?
*
I jeszcze materiał poglądowy, żeby pilnować właściwego poziomu oleju w swoim silniku 4T (na przykładzie GY6-150)...
*
http://www.advrider.com/forums/showthread.php?t=917508

W moim poprzednim skuterze Kymco People 150cc, siedziała dysza główna 140, była oryginalna, na mniejszej 120, nie dało się jechać.

Pietro a ile ci palił ?

krzysztof74 napisał:

Pietro a ile ci palił ?

max. 4/100

O właśnie, o taką wiedzę mi chodziło. :-)
*
Upchałem cylinder 61 mm (realne 170 cm3) i do gaźnika 30 mm (od 250-ki) zasadziłem dyszę dedykowaną do gaźników Dellorto o wartości 152 (gwint M5 z punktu 1486). Podeszła mi bezproblemowo do mojego chińskiego gaźnika...
*
http://sklep.motor-land.com.pl/k-43-dysze-gaznikowe/
*
Czy to wypali? Powinno. Lepiej być *na bogatej stronie* niż na *ubogiej*. Oryginalnie w mojej 125-tce siedziała dysza główna paliwa 108.
*
I jeszcze daję namiar na ciekawy wpis odnośnie poprawy osiągów (tekst pierwszego wpisu należy sobie skopiować i wkleić do tłumacza Google, albo włączyć tłumaczenie całej strony)...
*
http://chinesescoots.forumwise.com/chinesescoots-thread4790-0.html
*
Edit:
I drobne uzupełnienie do wpisu Wombata, z tamtego zagadnienia...
*
http://www.youtube.com/watch?v=0yK3Opq_i0M

Ulala, no widzę, że trzeba iść do przodu. Jutro potestuję dyszę 114 lub więcej.
EDYCJA
Ktoś może bardziej ode mnie angielski szprecha i popatrzy na to
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=164007517047193&id=157546574359954
Ale z tego co czytam, to dla gaźnika 24 mm gość zaleca dysze między 120 a 130 przy wysoko sprawnym filtrze powietrza...

Właśnie dotarłem do wiadomości z forum kymco anglojęzycznego, że fabryczna dysza dla AC 125 to 105 (co zgadza się z informacjami kolegi Krzysztof74).
Właśnie zauważyłem, że link, który podałem zawiera tę samą treść co link kolegi ZOW :)

Poszperałem jeszcze i znalazłem informację o fabrycznej dyszy w kymco 150 super 8 (silnik ten sam) - jest to 110.
Czytałem też o próbach z dyszami 120-130 przy zmodyfikowanych filtrach i tłumikach, niestety doświadczenia były złe.
Generalnie przy tym silniku i tej pojemności trzeba się ponoć poruszać w zakresie 110-118. Idąc tym tropem jutro zakładam 114.
Krzysztof, może założysz 116 i skonfrontujemy? Choć nie wiem, czy ogarnąłeś sprawę filtra.
Pozdro