Tuning silnika 4T GY6 152 QMI (124 cm3)

to akurat co innego. to oil catch tank/canister.
W wersji zaprezentowanej na taj aukcji bardziej przypomina wężyk od odmy puszczony pod silnik :)

https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=video&cd=2&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiC1ejsxO3KAhVBiBoKHQ7MAP4QtwIIITAB&url=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DP6UN-gjadEY&usg=AFQjCNHJA5zIn-yJRg_z8lPne_JucceDQw&sig2=x-YbmbeaDhVF6x2OtKls6A

no, puszczenie odmy luzem. Wszyscy taksiarze mieli to zrobione w wawce...

Mleko się wylało, kota znowu nie ma, a myszy nadal harcują. Można i tak, bo każda czyjaś prawda jest zawsze czyjąś prawdą. ;P
^
Przerobiłem (dość wnikliwie poniekąd) temat zastosowania SLS-a w poprzednich swoich GY6 i teraz mi on już nie wadzi. Poważnie.
^^
Komfort termiczny silnika..., ale fajne nawet to jest. Mogę podlajkować czy coś w ten deseń? ;-)))
*
Z seryjnym odpowietrzeniem skrzyni korbowej w większości typowych GY6 (125 & 150) wszystko jest cacy, problemy pojawiają się nieco dalej, po tym jak pójdziemy w jeszcze większą pojemność (m.in. frezowanie karterów pod większy garnek, rozruch tego na codzień, zasilanie wypasionym gaziorem i takie tam). Temat rzeka.
*
Jak jest jaki tuning, to nudy NIGDY ni ma. Zasadniczo. :}

Dokładnie. Wszystkie wysilone silniki - a już grubo doładowane to ho ho - mają tendencje do rzygania olejem odmą. Wtedy nie tyle chodzi o to żeby skrzynia się przewietrzała dobrze (bo to akurat jest łatwo zrobić) co o to żeby tego oleju nie wywaliło całkiem.
Dlatego na koniec odmy zakłada się zbiorniczki skraplająco-rozprężno- hamujące gdzie chmura olejowa osiada na ściankach, olej się skrapla i spływa znowu do silnika a ciśnienie się wyrównuje już samym powietrzem. Jednocześnie plujący w odmę silnik nie paskudzi nam przepustnicy i dolotu olejem.

Siemanko. Nie chce zakładać nowego tematu więc zapytam tutaj, bo sami znawcy tematu tutaj się wypowiadają :) mianowicie, posiadam silnik GY6 125 Jonway ale to samo co z Zipp'a Quantuma. Założony mam cylinder 150, głowice z PGO Trex 125 ale zawory ma większe niż chińska 125 :) sprężyna centralna czerwona Naraku i sprezynki Naraku + 2000. Reszta jest seryjna, prędkość maksymalna na prostej 90 z góry 100( mierzone GPS'em). A teraz do sedna sprawy, zastanawiam się nad kupnem wariatora Naraku Maxi Speed ewentualnie sportowy wałek rozrządu Naraku A8. Nie wiem co będzie lepsze i chciałbym abyście mi doradzili :)

No, hej. ;-)
^
Jak wyszedłeś z wagą rolek w wario przy takim stawianiu naszego bardzo chińskiego GY6 na zaszczepie przy użyciu dość ^markowych^ gratów?
*
Zasadniczo, to nie ma żadnego sensu... pchania całkiem ^grubej^ kasy w wariatory po kilka stów przy tuningu zwykłej i prostej jak budowa cepa... chińskiej jednostki (GY6 125 & 150 cm3). Seria się z tym całkiem znośnie wyrabia. Kwestia doboru właściwej wagi rolek. ;-)
*
Z tą, tzw. ^mocą sprawczą^ kolejnych wałków rozrządu do naszego dużego GY6, można by tutaj podyskutować nieco dłużej, bo podobno...
^
hosting

Jakoś wyszedłeś z tą wagą rolek i z wałkiem rozrządu też jakoś tam wyszedłeś. Kurier przecież dowiózł. ;P
^
I OK, ty coś już tam wiesz i inni też już coś więcej wiedzą. Ja nie pytam, a ty nie odpowiadasz. ;-)))

Ej, no, żartowałem. ;P
^
hosting

Nie no rysio lumossi mi rozj...ło konstrukcję:D

Polska suwmiarka ze skalą 0,2 mm i polska kawa (ta, z Biedronki), miały być tutaj... ^IN TOP^. ;-)
^
Widać, że mnie, biednemu żałujesz. Albo mnie biednego. ;-)))
*
Kawałek ALU za 100 zeta nie jest tym samym, co kawałek ALU za 40 zeta. Są też inne... trajektorie lotu koszącego, zaaplikowanych tam rolek, etc.
**
Lumossi (Tajwan lub Japan constructions) rządzi i weź to se dokręć w realu, albo potem kiedyś odkręć, bo rolki coś tam z wagą będą nie ten teges. ;P
^^
Już konstruuję odpowiedni ^łapacz tarczy zewnętrznej^ dla danej konstrukcji wariatora, a przecież ściśle dedykowanego dla naszego GY6 152QMI, bo kto biednemu zabroni, a jeszcze jak ma wiedzę o tym i o inszym jakim. ;P

Faktycznie nie zwróciłem uwagi że nie ma wypustu na blokade [teraz bedziesz uzywał zacisku do odkręcania słoików] a pije też taką :p

Kubek z porcelitu, odpowiednia temperatura zaparzania przy tym i każde gardło to przyjmie, a jeszcze z cynamonem...
*
Ale do rzeczy...
http://moto-plus.gr/%CE%BC%CE%BF%CF%84%CE%BF%CF%83%CF%85%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CF%84%CE%B1/%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B1/%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B1-%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%B7%CF%84%CE%B7%CF%81%CF%89%CE%BD/%CE%BA%CF%85%CE%BB%CE%B9%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CE%B9-c-5440/%CE%BA%CF%85%CE%BB%CE%B9%CE%BD%CE%B4-%CE%BD%CE%B1-gy6-62mm-%CE%BA%CE%B5%CF%86-4v-%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%BB%CE%B5%CF%81-lumossi-scooters-p-355330.html

Zestaw fajny ale nie za 2 patyki,sorry ale ni chu..,pochwal się tym patentem na blokadę Coś wykminił?

Jak poszukasz, to u nas, już za ^tysiaka^ to sobie... pokleisz. Tłoczek od Yamahy Cygnus 4V, etc.
Można być z tym kreatywnym, bo możliwości już są. A cztery zawory na jeden garnek naszego dużego GY6, to jest już jakiś postęp. :-)
^
Pamiętasz... dUuuży klucz od szlifierki? Zmodyfikowałem JEGO i na te... dwadzieścia żeber chłodzących tarczy zewnętrznej z logo Lumossiego, mam już... pięć punktów styku. Wieczko ze słoika z korniszonami... spełniło swoją rolę (małe wieczko, bo i korniszony były małe). ;-)

Klucz to pmiętam,ale czy te żeberka utrzymaja a nie pójdą w świat:D

A ^ciapnę^ sobie jakiegoś posta. ;D
*
Wałki rozrządu mają różne zarysy krzywek, to jest raz. Dwa, to te tuningowe nie posiadają układu odprężnika vel. dekompresatora (takie mini sprzęgło jednokierunkowe, które uchyla zawór wydechowy w przypadku niepowodzenia w rozruchu silnika i nie złamie ci nogi w kostce, jak odpalasz z kopniaka, a z silnikiem jest coś nie halo). Aby to działało poprawnie, potrzebna jest tam ta dodatkowa blaszka na mostku z dźwigienkami zaworowymi.
Trzy, niektóre z silników GY6 125, ale i 150 cm3, mają wyższy typ głowicy (73 mm względem typowych 60 mm), a zatem łańcuszek rozrządu ma już całe... 94 ogniwa, względem typowych 90 ogniw, wałek rozrządu ma przez to... grubsze te krzywki i inne są tam też zastosowane dźwigienki zaworowe.
Wyższa głowica, to również dłuższe zawory, inne sprężyny zaworowe, inny kąt pracy zaworów w gniazdach zaworowych oraz inna konstrukcja tłoka (dodatkowe wycięcia na skraju tłoka), tak, aby zawory przy wysokich obrotach nie uderzały w tłok.
^
Taki jest urok, seryjnego nawet silnika... GY6 125 & 150. Są różne wersje, różni producenci i również różne części zamienne. Trzeba więc dobrać te właściwe.
*
Najszybszą diagnozę można postawić, porównując części zużyte do nowych (zakup i porównanie, ewentualnie potem robimy... ZWROT, jako części nieużywanej i niekompatybilnej z danym typem silnika) oraz pośrednio... odczytując kod silnika na karterze poniżej pokrywy zespołu wariator-sprzęgło, zwykła seria ma cechy: 152QMI lub 157QMJ.
Jeżeli nic tam nie było grzebane, to zawsze coś to wnosi do tematu... doboru części zamiennych. Tak na logikę.
^
Przykładowo oznaczenie... P152QMI-A, oznacza silnik znacznie zmodyfikowany, jak to zostało opisane już wyżej (to jest to dodatkowe ^A^ w oznaczeniu).
*
Nowy KAC ma już inne oznaczenia silnika (KL 25), bo inna jest budowa karteru po stronie napędu, za sprawą nieco większego koła tylnego.
Pozostałe elementy są często ^mocno zamienne^ z którąś z wersji naszego GY6 125 & 150. Pozostaje kwestia właściwego doboru.
*
Odnośnie wałków rozrządu, to tutaj jest to nieco lepiej unaocznione...
^
http://www.racing-planet.co.uk/xanario_search.php?language=en&query=camshaft%20for%20GY6%20125
*
To w UK, a w... Poland Republic States of Money, mamy to (głowica 60 mm, łańcuch rozrządu 90 ogniw):
^
https://motor-x.pl/szukam?query=wa%C5%82ek+rozrz%C4%85du+gy6+125
*
Przy głowicy 73 mm i przy 94 ogniwach łańcuszka rozrządu (inne dźwigienki zaworowe), jest już to...
^
https://motor-x.pl/walek-rozrzadu-jet125-szt-,p.html
vel. to...
https://motor-x.pl/walek-rozrzadu-atv-xy200st-9,p.html

Rysio_Misio. A masz może pula z doborem rolek wariatora do gy6 125 ccm? Jakis wykres na pewno pomoze z doborem odpiwiednich aby prędkość była na poziomie 70-80 km/h realne przy 6 tys obrotow :)

Czym jest ta... pula? Hmm?
^
Gramatura rolek: 8... 18 gram. Co kto lubi i co kto tam już ma ^zaszyte^. W napędzie, oczywista.

Nie ma innej metody doboru wagi rolek niż empiryczna, czyli kupujemy zestawy rolek i stoper. Na każdym zestawie testujemy osiągi i wybieramy gramaturę rolek dodatkowo kierując się subiektywnymi odczuciami dotyczącymi obrotów i hałasu generującego przez silnik.
Zakładane 70-80 km/h przy 6000obr/min jest osiągalne przy seryjnej wadze rolek, ale często nie pozwala na to wariator. Jeśli pasek nie wychodzi do końca talerza wariatora, to można zapomnieć o takich prędkościach przy takich obrotach. Dla przykładu w kac-u na seryjnym wariatorze pasek wychodził do końca przy 60 km/h i zwiększanie prędkości możliwe było tylko ze zwiększaniem obrotów. Po demontażu wariatora okazało się, że górne położenie paska jest wyjątkowo asekuracyjne - do końca krawędzi talerza było bardzo daleko. W tym przypadku wymiana wariatora na tuningowy pozwolił na wyjście paska dużo wyżej i znaczną redukcję obrotów przy prędkościach przelotowych.