Tuning silnika 4T GY6 152 QMI (124 cm3)

Życie bez KACa nie będzie już takie samo :-)
*
Czekam z niecierpliwością na pierwsze opisy i wrażenia z gt300. Miłego docierania!

Witam serdecznie wszystkich użytkowników skuterów!
Posiadamy z dziewczyną dwa skutery 125 Router Grande, trochę stuningowane pojemnością,
W obu wyważałem koła , oraz w moim zmniejszyłem wagę sworznia tłoka oraz tłok aby się zbliżyć do wagi z 125 , spowodowało to że mój ma mniejsze drgania silnika , myślę że są to istotne sprawy przy tuningu .
Napęd mamy seryjny i tutaj zwracam się z prośbą o wskazanie gdzie i jaki pasek kupić , 842-20-30 aby pozbyć się jego drgań w okolicach 45-65 km/h
Do mojego zakupiłem i włożyłem pasek Gates power link i wydaje mi się że nawet bardziej drga a fabryczny po nagrzaniu robi się ... gumowaty ;-]
Pozdrawiam Dariusz.

Wydaje mi się że pasek powinien być 800X20 a nie 842 (ale nie jestem pewnien). U mnie drgania występują jak się zbliżam do 60km/h powyżej 65km/h drgania ustępują. Zawsze minie to wkurzało ale chyba nie da się nic z tym zrobić z racji konstrukcji, pewnie jak by była jakaś rolka napinająca to zjawisko by nigdy nie występowało, ale nie widziałem jeszcze takiego rozwiązania. Co do paska napędowego to ludzie sugerują żeby nie kupować kevlarów bo niszczą powieszchnie waritora i sprzęgła.

Jak dobrze pamiętam i właśnie w piątek ustawiałem zawory (prawie 5000 przebigu ssący był aż na 0.20 wydechowy trochę lepie bo 0.15) że mają być po 0.12 , to dlaczego kolego pawelecm ustawiłaś tak ciasno, ktoś sugerwoał w jakimś wątku żeby ustawiać lużniej żeby się pozbyć trochę cykania, a tu proszę ustawienie abstrakcyjne 0.08 ssący a wydech 0.1 chciałbym wiedzieć cóż tobą kierowało żeby tak zrobić.

Nie takie znowu abstrakcyjne. Wystarczy poczytać serwisówki innych chińczyków gy6 125 i 150. Tylko kymco ma w serwisówce aż 0,12.
Wartości 0,08 i 0,1 nie są takie małe - porównaj sobie inne podobne silniki. Generalnie w serwisówkach 157QMJ jest napisane, że luz zaworowy powinien się zawierać między 0,08 a 0,12 mm. Mnie ostatecznie przekonał mechanik, który założył mi airsala. W warunkach idealnych można nawet ustawić ssący na 0,07, ale dla bezpieczeństwa ssący ustawił mim na 0,08 a wydechowy, wiadomo trochę luźniej w okolicach 0,1.
Luz jest ustawiany oczywiście na zimnym silniku (poniżej 35 stopni).
Poza tym w tym wątku jeden kolega sugerował, żeby luzy ustawiać nie luźniej ale ciaśniej właśnie niż 0,12 na 0,1 -0,08, żeby pozbyć się cykania - początkowe strony wątku.

Zawory w naszych chińskich skuterach są wykonane z różnych stopów metalu w tym (podobno) z tytanu- producent oszczędził na tym drogim dodatku (oraz wielu innych rzeczach) żeby cena skutera była do zaakceptowania przez szersze grono potencjalnych nabywców dlatego te serwisów-ki nie wzięły się z kosmosu tylko żeby zapobiec groźnym awariom lepszy większy luz niż za mały ja mam ustawione oba zawory jak podaje producent na 0,12 . Należy również pamiętać o tym że lejąc 100 oktanową benzynę temperatura spalania jest nieco wyższa niż gdyby stosować zwykłą 95 co się z tym wiąże to niech każdy wyciągnie swoje wnioski.

Teraz to mi wbiliście klina i nie wiem co mam zrobić czy przestawiać na 0.08/0.1 czy zostawić 0.12/0.12. Ogólnie to ja osobiscie jeźdżę na 98 cały czas więc większy luz jest wskazany. Może przestawię z ciekawości oraz zmienie paliwo na 95 i już. Nigdy nie tankowałem do niego 95 jeszcze.

Niech każdy ustawia wedle swoich preferencji. Przy 0,12/0,12 zawory grzechoczą i mnie to wkurza. Przy 0,10 jest już ok.
A tak w ogóle to te silniki mają tendencję do luzowania zaworów - niejednokrotnie ustawiając luz na 0,1-0,08 po przejechaniu dwóch tysięcy zaczynało się klekotanie i sprawdzenie luzu wykazywało 0,14-0,16. Taki urok tego silnika. Sprawdzę dziś z ciekawości ile mają teraz, ustawiałem je właśnie jakieś 2 tyś temu.
Co do benzyny to nie mogę znaleźć uzasadnienia dlaczego spalanie benzyny 100 oktan powoduje zwiększoną temperaturę? Liczba oktanowa nie ma tu nic do rzeczy, jedynie kaloryczność może mieć znaczenie. Energetycznie najbardziej wydajna jest 95 oktan, 98 i wyżej są mniej kaloryczne. Mniej kalorii w mieszaninie paliwowo-powietrznej równa się wyższa temperatura? Nie jestem pewny. Odpowiednia regulacja gaźnika (wyższa dawka paliwa wysokooktanowego) wyklucza zbyt wysoką temperaturę spalin.
Przykładem może być jazda na LPG, liczba oktanowa powyżej 100 oktan, niska wartość kaloryczna, i w starych instalacjach mieszalnikowych, gdzie użytkownik jest "łoszczędny" i samochód pali mu prawie tyle samo gazu co benzyny faktycznie może wysoką temperaturą załatwić zawory, gniazda itd... Odpowiednio zwiększona dawka LPG obniża wartości temperatury zapłony do bezpiecznych wartości i obecne instalacje 4 i 5 generacji pozwalają na bezpieczną jazdę na LPG.
Oczywiście LPG jest przykładem drastycznym, bo różnica wartości opałowej/kalorycznej między PB95 a LPG jest o wiele większa niż różnica kaloryczna między PB95 a PB100(np shella).
Pozdro

Ponieważ pierwszy raz w ogóle ustawiałem zawory to może ktoś zerknąć na zdjęcie i mi powiedzieć czy oby napewno wybrałem dobre ustawienie litery T http://naforum.zapodaj.net/9dd6cd74a638.jpg.html Pozwoliłem sobie pokolorawać zdjęcie żeby było lepiej widać. Dlatego pytam bo widziałem kilkadziesiąt zdjęć ale nie z takim wycienciem. Uprzedzam pytanie jak by ktoś pytał; czemu wentylator taki czysty, mam własnej konstrukcji filtr okna zasysającego powietrze do chłodzenia. Wyszedłem z załorzenia że im bardziej czysty układ chłodzenia tym bardziej wydajny. Użyłem specjalnej tkaniny takiej do silników elektrycznych oraz ramki wyciętej na drązarce.

Hyena tak masz prawidłowo ustawione zawory do regulacji trzeba uważaćtylko aby w trakcie regulacji to się nie przypadkiem się nie przestawiło

Znacznik T ustawiony prawidłowo, jeszcze powinieneś się upewnić, że na kole rozrządu widzisz dziurkę. Bo można ustawić też tak, że nie będzie dziurki i to jest złe położenie tłoka, mimo, że znacznik T jest na miejscu.
Strona 40, drugi rysunek od góry:
http://www.airgad.gr/kymco%20agility%20125%20-16%20service%20manual.pdf

Tak własnie ustawiłem bo bardzej się sugerowałem otworami niż wcięciem oraz jeżeli pozycja jest prawidłowa to popychacze powninny mieć luz pionowy, wyczuwalny i tak było, co prawda na boki też chodzą minimalnie ale tak musi być.(ponowy luz podglądnołem na YT, a nikt nie wspomniał o tym) Proszę jakie dziwne ustawienie zaworów w manualu 0.04 na oba, (no chyba że to błąd dopuszaly od 0.12). Doszedłem do wniosku że jednak przestawie te zawory, jak będzie je słychać to będzie wiadomo że trzeba będzie regulować.

Przy wymianie paska zauważyłem,że wariator jest trochę dziwnie ograniczony, bieżnie rolek są wyraźnie krótsze (http://olx.pl/oferta/wariator-kymco-do-agility-city-125-rolki-przeciwtalerz-oryginal-CID5-ID9h1Yn.html ) od wariatora Naraku ( http://www.racing-planet.pl/8252-wariator-naraku-maxi-speed-kymco-125-200i.html?level0=112129&level1=119938&level2=5 ) lub ,,tuningowych wariatorów ,,do GY6 (http://allegro.pl/skuter-4t-quad-atv-gy6-jonway-wariator-125-150cm3-i4790172379.html ) skutkiem tego pasek nie wędruję maksymalnie do końca obwodu wariatora .Podejrzewam ,że na dłuższych bieżniach napęd będzie by pracował sprawniej, tylko zostaje kwestia przeciw talerza tzn. czy kąty na wariatorze i przeciw talerzu byłby takę same?.Co o tym sądzicie?

Wybierz tą bierznie która nallepiej odpoiwsda towim wymaganiom. Kieruj się podejrzeniami, wędruj maksymalnie do końca obwodu.

Odkurzę swój wątek, bo mi się myszy tutaj zalęgną, albo pójdą na jakąś... bieżnię. ;-)
>
Nie będę znowu przynudzał o dużym GY6, bo niemal wszystko już tutaj jest. I prawie wszystko jest też o dużym KAC-u. ;-)
>
O Romecie Maxi 125R vel. Znen Vista też już tutaj było, więc trzeba by jakąś świeżynkę teraz podrzucić. Zatem podrzucam...
*
http://www.moto125.cc/f125cc/reportajes/tematico/item/1130-gt-riya-adonis

taki jesteś operatywny kotek to znajdź coś o silnikach z SYMów tych LM12W-xxx i LM25W-xxx. Ja powoli wymiękam. Oprócz manuala do GTS 250 nic w necie nie ma. Kto to robi, kto robi graty.. itd

To jest już temat na zupełnie inny wątek. I czego właściwie oczekujesz poza dedykowanym ku danej serii manualem serwisowym??
>
https://www.gebruikershandleiding.com/download1.asp?download_id=548032&s=27c2fd9eca4d8d496d192f035e8f5475&t=19-9-2015%2020:16:55

ten manual też mam tylko że to jest do lekko innego. Oczekuje dedykowanych gratów, wiekszych cylindrów, wiedzy które wariatory pasują bo silnik jest oparty na..no własnie.. itd

A u ciebie ne jest silnik jak w Sym rv 125 efi?
Ja znalazłem tylko takie graty
http://www.taiwantrade.com.tw/EP/tdmotor/products-detail/en_US/624109/SYM_RV_GTS_Oversize_Cylinder_Kit-_%E6%94%B9%E8%A3%9D%E6%B1%BD%E7%BC%B8/

to też znalazłem tylko nie ma wiedzy czy to z tego tajwantrade to nie jest coś klasy megachinol.
I nie jest dla mnie jasne czy do 125 można zapakować np 180cc bo te 150+ to jakby inaczej opisane.

Na tym zestawie realnie wychodzi 154545,78