Jeżeli macie fabrycznie zaimplementowanego gaziora z przepustem gardzieli o przekroju całych 26 mm, a jednocześnie z dobraną właściwie dyszą główną paliwa (118 i nawet lekko wzwyż), to nic już nie ugracie przy tej nieco większej pojemności rzędu 150...160 cm3.
^^^
Jakie są kolejne Wasze wnioski w danym (i pewnie dość nudnym jednak) wątku? ;-)
Przede mną jeszcze kilka małych regulacji, dziś wkręciłem świecę irydową, trochę pogrzebałem przy śrubie mieszanki :) - taka kosmetyka układu zasilania. Jutro będę dopieszczał przeniesienie napędu - nowy pasek mitsuboshi, sprężyna centralna +10% niebieska polini, sprężynki najtwardsze malossi czerwone(póki co mam średnie). Zamierzam maksymalnie polepszyć start. Już teraz jak przytrzymuję skuter i odwijam manetkę lekko idzie na koło, ale spróbuję to doregulować, bo mam wrażenie, że zaraz po ruszeniu para idzie w gwizdek a obroty w kosmos(poślizg paska?), natomiast po pełnym zagrzaniu silnika na trasie mógłby reagować na dodanie gazu wyższymi obrotami.
Ciekawy jestem, czy się wstrzelę z tą sprężyną, czy trzeba będzie dać trochę cięższe rolki.
Ze spraw innych to zwiększenie stopnia sprężania sprawiło zgodnie z oczekiwaniami zwiększenie wrażliwości na jakość paliwa.
Póki co 95 nie tankuję w ogóle, tylko 98 a i tak czuć różnicę, jak trafi się gorszą partię. Ostatnio testowałem 3 pełne baki 100 oktan v-power racing.
Pomijając cenę same plusy: lepsza praca silnika, elastyczność, niższe spalanie, łatwiejszy rozruch, ogólnie po zalaniu takiego paliwa to inny skuter. Gaźnik musiałem doregulować na tym paliwie, całkiem inaczej zachodzi spalanie takiego paliwa, to po prostu czuć.
Oczywiście wynika to z braku zastosowania optymalnej głowicy, ale jak się chciało zaoszczędzić na głowicy to się buli za paliwko... w każdym razie byłem tego świadom.
Ja w tym tygdniu zatankowałem na stacji BP jakieś 98 i co się dzisiaj stało normalny szok osiągnołem 8000 obrotów nie wiem jak to możliwe, obrotomierz mam do 8000 i tyle dzisiaj widziałem (dodam że seria i zero regulacji przebieg 3200)
Hyena: jaki, skąd i gdzie założony ten obtotomierz, bo mi go tak brak, że tęsknię, aż mi d...pa skrzypi :-)
A widzisz pierwsze co zrobiłem to zamontowałem obrotomierz, to musisz mieć (ja tak twierdzę osobiście) Niestety nie mam kabla do telefonu żeby wkleić zdjęcie ale dokładnie ten mam. http://www.dabtuner.pl/Obrotomierz_Classic-200.html Łatwe połączenie idealnie się mieści w gumie z MZ Jest duży i czytelny w dzień i w nocy zamocowałem go na owiewce na zewnątrz jak chcecie to zrobię zdjęcia i pokarzę szczegółowo.
No dobra, a gdzie go ctrl+v?
*
EDIT: bo tam u nas to miejsca, co - za przeproszeniem - ^KOT^ naplakał.
Oddzielnie gdzieś sobie wisi?
Na zewnątrz na owiewce w specjalnym pierścieniu który pasuje do rozstawu otworów górnych owiewki w gumie z MZ250 (powtarzem to bo u mnie jest następna strona w przeglądarce i kolega może nie zauważyć) Mogę udostępnić rysunek techniczny jak kogoś to ineresuje. Niestey ten pieśćień jest wykonay obróbką elektroerodozyją i tudno będzie to powtórzyć, można frezować ale.... wykonany jest z aluminium.
Guma z MZ250... to mi jedzie złotymi latami 80'
Taka guma jeszcze coś trzyma...?
Hyena, proszę, jak będziesz w zasięgu przewodu, daj fotkę.
PLIZZZZZ!
A obrotomierz jest retro więc wszystko gra, ha. Postaram się z tymi zdjęciami do okolo tygodnia. Nie jest to piękne ale działa, guma z MZ ona przeżyje wszystko...spoko dwa lata daje rade i będzie następne 10
Spox, dotarłem toto bez, to dam radę :-)
Dzięki!
P.S.
Dawno Cię tu nie czytałem :-)
arasz. jek chcesz estetyki to są tzw kurniki - czyli obudwy na zegary tjuninkofe o znormalizowanych średnicach.
Albo płaski diodowy wrzuć.
Ja bym bez obrotomierza nie mógł żyć
Cóż oprócz tego tematu i kilku innych nic ciekawego tu nie ma normalny onet, żenada!! A ci redaktorzy tzw. którzy idą na liczbę...bardzo fachowo i profesjonalnie.
W takim razie prosimy o wejście na scenę i zabawianie publiczności :p
Tu jest publiczność która mnie intersuje, tamta nie ! Temat tunnig nie przepychanki. Jednak to nie onet to o2 tak będzie lepiej.
Wombat, ja mogę bez, ale co to za życie...? :-)))
Tak, diodowy to chyba lepszy pomysł, bo mi retro do tego kymkacza ni chuchu nie pasuje... ani do kasku :-)
Ale obrotomierz mnie jara, bo bym się może czegoś wreszcie o tym silnkku dowiedział/nauczył.
Do tej pory ślepiłem przed siebie i ledwo na licznik zerkałem, ale teraz już mam więcej wolnego w czasie jazdy, warto spróbować.
Hyeno, tuner ze mnie jak z koziej dupy trąba, więc sobie nie pogadamy. Dzięki za dobre chęci :-)
arasz74 napisał:
...tuner ze mnie jak z koziej dupy trąba, więc sobie nie pogadamy. Dzięki za dobre chęci :-)
Tuner może i kiepski, ale za to jaki wzmacniacz i subwoofer... klękajcie narody... :D
Druidzie, wreszcie zaistniałeś. Szacunek. ;-)
Diodowy wiocha , lepiej już może cyfrowy lub jakiś mniejszy ale mniejszy mniej czytelny. Chociarz to wszystko zależy jak dobrze widzimy
Ja mam zwykły obrotomierz uniwersalny, bez podświetlenia, cyfrowy z własnymi bateriami, a obroty pokazuje w oparciu o impulsy z kabla wysokiego napięcia od świecy. Nigdzie się go nie podłącza, tylko owija kilka razy kabelek wokół kabla od świecy i gotowe. Zamontowałem go pod daszkiem licznika, nic nie zasłania i jest fajnie.
Założyłem czerwone sprężynki malossi i sprężynę centralną polini oraz nowy pasek. Sprężyna jest idealnie skrojona pod napęd kymco i rzeczywiście odczuwalnie twardsza. Po zamontowaniu całości zgodnie z przypuszczeniami zmienił się start - co prawda nie rwie na koło, ale start się wygładził i co najważniejsze zniknęła dziura w przyspieszaniu po osiagnięciu pełnych obrotów - silnik już nie wyje i nie ma wrażenia ślizgania paska, tylko równo przyspiesza na wysokich obrotach. Podczas zwykłej jazdy jest normalnie, przy przyspieszaniu kręci trochę wyżej co sprawia, że silnik nie ma momentu zawahania na niskich obrotów, tylko od razu ciągnie. Co do ciężaru rolek to muszę trochę pojeździć, żeby się cały napęd ułożył i zobaczymy. Na razie jest ok.
Hyeno, może i wiocha, ale bym go gdzieś pod daszek chciał upchnąć, żeby mi się nie zrobiła z przodu choinka z dodatkowych, wystających elementów. Więc płaski-diodowy fajna rzecz :-)
*
Pawelcem, a masz możliwoś pokazać fofotkę, jak to wygląda po założeniu?
*
Druidzie... bo dużo i głośno gadam, a że pusto w środku, to trochę dudni...?
Zapunktowałeś u Snake'a - BRAWO - to niełatwe :-)))