Chyba się zaczął jakiś długi weekend. I to nawet widać po wpisach tutaj. ;-)
*
Samochodowa żarówa, dodatkowy alternator na pasku i takie tam pokrewne sprawy. SZAŁ. ;D
*
Niestety, ale *pchanie na siłę* do swojego moto takiej samochodowej żarówy 55 Watt / 60 Watt w miejsce dedykowanej 35 Watt / 35 Watt, bardzo często skutkuje *spłynięciem* odbłyśnika (metalowy zniesie wiele, a plastikowy bardzo szybko się podda). I piszemy tutaj o tym drugim. Ale skąd ja to wiem?
*
Wiem, bo poprzedni właściciel mojego chińsko-francuskiego moto zrealizował taki zamysł i skończyło się to... wypaleniem kilkucentymetrowej dziury w górnej części dwuczęściowego reflektora. Farba z odbłyśnika również odparowała (od wytworzonej przez taką żarówę wysokiej temperatury), a koszt nowej lampy w detalu do tego modelu to ponad 300 zeta. I tak ze dwa razy miałem chęć gościa za ten jego... *postęp intelektualno-oświeceniowy* po prostu zamordować. ;D
...
Renowacja reflektorów i efekt końcowy.JPG
*
Mimo poczynionych przeze mnie zabiegów naprawczych (kombinacja norweska, matowienie, sprejowanie i polerowanie), reflektor nie wrócił do 100 procentowej sprawności (80 % jednak jest). Wymusiło to konieczność łączenia równoległego i teraz obie lampy pracują sobie jednocześnie (2 x światła mijania lub 2 x światła drogowe), a że mam dwie żarówki świateł pozycyjnych i odpowiednie oznakowanie na lampach (m.in. <--->) to nikt i nigdzie się mnie o to nie czepia. Mam tam teraz wsadzone dość dobrej jakości H4 18 Watt / 18 Watt P43T i to mi obecnie wystarcza. Zasilanie pobierają sobie bezpośrednio z akumulatora (taka to fabrycznie została wypuszczona wersja tego skutera), a stator jest na tyle wydajny, że i 2 x H4 35 Watt / 35 Watt też powinien obskoczyć. Jeżeli nie da rady, to akumulator dość szybko o tym fakcie mnie poinformuje.
*
Wypada więc być odpowiedzialnym za treść pisanych tutaj słów. Ja jestem.
Jestem zdania, że najpierw pełne oświecenie, a dopiero potem... pełne oświetlenie. :-)
*
Turbo? W chinolu? Hmm. Można się w to bawić (np. cylinder 125 cm3 wypada odprężyć i przykryć głowicą np. od 150 cm3), ale na nasze polskie realia jest to zupełnie nieopłacalne.
Duży gar (57...63 mm) z odpowiednią głowicą daje znacznie więcej i jest to szybsze do zgrania (dolot, większy gaźnik z dyszą, wydech).
U siebie zaniechałem nawet instalacji chłodnicy oleju z quada, bo nie ma aktualnie takiej potrzeby.
*
Wklepię kiedyś tutaj jeszcze kilka istotnych spraw, ale muszę być tego pewny w 99 %, więc wszystko w swoim czasie.
Ale kilka wielkoformatowych fotek zapodać już mogę. Zapodaję więc.
...
Wydech i chlapacz tylny po mojemu.JPG
Cewka zapłonowa z Audi 80 i akumulator 12 Ah.JPG
Sygnał dźwiękowy z dostawczaka (na osobnym przekaźniku).JPG
Gaźnik fi 30 i dolot od Peugeota 306.JPG
Filtr powietrza (wersja pierwsza, gaźnik fi 30, dysza 135).JPG
Filtr powietrza (wersja druga, gaźnik fi 30, dysza 152).JPG
Filtr powietrza do mojego GY6 (części składowe).JPG
*
GY6 152 QMI (1).JPG
GY6 152 QMI (2).JPG
GY6 152 QMI (3).JPG
Co do kanapy to nie ma co fotografować, bo różnica jest niewielka. Wymyśliłem to tak: kanapa w AC jest niewygodna, bo się z niej zsuwa, jest mało miejsca pod tyłek bo prawie od razu jest wyprofilowanie w górę. Przesuwając się do tyłu siedzimy na tym wyprofilowaniu i tyłek cierpnie, zsuwamy się i ciągle nie można znaleźć odpowiedniego miejsca dla naszych 4 liter. Modyfikacja polegała na dodaniu gąbki tapicerskiej, 1 cm na całości siedzenia do samego wyprofilowania w górę oraz 3 cm z przodu. Zrobiło się takie siodło, tyłek sam tam wpada, można trochę bardziej do tyłu się przesunąć, nie zsuwamy się i jest po prostu wygodniej od większej ilości gąbki. Sprawdzone na trasie, dopiero po 100 km odczuwa się lekki dyskomfort, a nie ból. Przerwa 10 min można następne 100 km jechać. Tylko naprawdę nierówna droga daje w kość ale to już za sprawą krótkiego rozstawu osi i twardego zawieszenia. Na równej i średnio równej drodze jeździ się na takiej kanapie wygodnie w porównaniu do serii oczywiście.
Co do możliwości zawieszenia to do prędkości 90 km/h jest stabilnie niezależnie od nawierzchni, powyżej tej prędkości czuć, że zbliżamy się do granic możliwości zawieszenia, ale wciąż jest bezpiecznie. Najszybciej jechałem około 110 km/h z górki i tragedii nie było. Hamulce są w pełni wystarczające. Ogólnie uważam, że zawieszenie i hamulce to mocne strony AC. Sorry za mały OT, ale częściowo ma to związek z tuningiem silnika ;)
Jeśli chodzi o oświetlenie można zamontować coś podobnego
http://allegro.pl/lampa-dalekosiezna-led-10w-gmol-cross-moto-enduro-i4485672876.html?utm_source=archiwum_allegro&utm_medium=Offers&utm_campaign=Product&utm_term=Motoryzacja-3_Cz%C4%99%C5%9Bci+motocyklowe-156_Tuning-9015_Lampy+i+klosze-19079
Jest naprawdę sporo typów tego oświetlenia w linku podałem tylko przykład
normalne LEDowe żarówy H4,H7..itd a nie jakieś tam doświetlacze
Wombat reflektory zbudowane są pod konkretne modele żarówek, zastosowanie żarówek o innym "rozproszeniu" światła daje mizerne efekty.
tak, znam tą teorie. Bawię sie retrofitami od ponad 10lat. Tą dyskusje też już odbyłem, kilka razy. Ostatnio ją prowadziłem na forum światelka.pl i fachowcy też twierdzili że sie nie da bo rozproszenie, załamanie, punkt światła poza ogniskową w reflektorze..itd..zacytowali mi to wszystko. Wiec założyłem, zrobiłem zdjęcia, pokazałem im i... kompletnie przestali się odzywać.
I nie mówo *rozproszeniu* bo zwykłe H4 rozprasza dookólnie- a to nawet wada. Swiatło z LED łatwiej ukierunkować a problemem jest to że jest bardzo mocne.
To nie jest dioda wisząca na kabelku w reflektorze. To leda na cokole H4 z punktem światła tam gdzie H4 ma żarnik..itd. teraz są nawet zabudowane jak paniki wyładowcze w kit-ach do retrofitów i bardzo ładnie to ogranicza linie światła. Im nowocześniejszy reflektor tym ładniej w soczewce to jest już precyzja totalna.
Warto wiec kupić soczewke mini do xenona, zamontować w lampe i tam wstawić LED i jest tak:
Krótkie
Długie
Wszystko przy poborze prądu rzędu 12V i 1.7A i 25W Led
Tu masz więcej
https://www.facebook.com/WombatPL/media_set?set=a.708258132569976.1073741826.100001573870921&type=3
projekt leży na szafie bo na razie mam inne kłopociki ze squtełkiem niż zabawa w lampeczki. A w zasadzie pozostało mi tylko skręcić to pod osłoną. Nie mam jakoś nabożeństwa na to teraz
Żarówka jeszcze nie przyszła, za to założyłem rolki 12,4 gr. Start z zatrzymania się polepszył, ale nie jakoś bardzo znacznie, niedługo zrobię filmik to policzę sekundy, ale to nie o to chodzi. Z prędkości miejskich zrobiła się katapulta, najlepiej tak od 20-30 km/h jak się odkręci, dzisiaj o mało co w tyłek jednej puszce nie wjechałem, bo nie przyzwyczajony jestem do takiej reakcji na odkręcenie manetki. Ciasne łuki w mieście, przyspieszanie zaraz po skręcie w ulicę to teraz bajka. Pewnie spalanie wzroście do 4,5 ale mam to gdzieś, zabawa jest przednia. Prędkość max bez zmian około stówki, tylko wzrosły obroty przy prędkościach przelotowych na trasie. Tak więc na trasę na płaskim nie polecam, ale na miasto i na krętą drogę w górach jak najbardziej.
Z mojej listy tuningu został jeszcze tylko moduł. Na seryjnym cylindrze i module odblokowanym na długiej prostej leciał 105 km/h, zobaczymy niedługo jak to się będzie spisywać, o ile uda mi się sensownie wyregulować gaźnik pod ten moduł.
Pozdro
Kolego Pawelecm założyłem sprężynki malossi czerwone do sprzęgła i jakiś oszałamiających rezultatów nie ma , ruszanie stało się bardziej dynamiczne i tu widać różnicę ( w porównaniu do sprężynek naraku +1500) że sprzęgło później łapie i tyle. Na obecnym etapie więcej nie powiem na ten temat , za kilkadziesiąt kilometrów zdejmę dzwon sprzęgła i zobaczę czy ma przebarwienia ale nie sądzę żeby coś się działo.W obudowie seryjnej filtra podobnie jak ty zwiększyłem ilość otworów do 5 i jazda stała się bajką .Motor lepiej przyspiesza w przedziale 60-80km/h. Niestety vmx bez zmian tj. około 100-105km/h ( z górki 110km/h) .Dysza główna 130 jeszcze nie przyszła ale jutro powinna być, zobaczymy czy coś się poprawi. To będzie ostatni element "mojego tłuningu motóra" (jeszcze może pokombinuję z oświetleniem)
Witam.
U mnie dochodzi 7000km przebiegu. Skuter jeździ świetnie, silnik łyka paliwko 98 oktan przy ostrym otwieraniu manetki po mieście do 4,3 litra/100km, przy normalnej jeździe lub na trasie spada poniżej 4l. Na rolkach 12,4 gr ma optymalne przyspieszenie w jeździe miejskiej a na trasie spokojnie można 90-95 km/h jechać nie przeciążając silnika. Prędkość maksymalna na prostej 100km/h. Bez szyby było by pewnie trochę więcej.
Co do tych sprężynek to właśnie robią, że start jest płynniejszy i o to chodzi, cudów nie ma, ale podwyższają obroty na starcie.
Co do żarówki, to ja jestem bardzo zadowolony, jazda w nocy bez porównania. Co prawda skupienie jest gorsze, ale robiłem testy z kolegą jadącym samochodem i mówił, że fajnie wyglądają i nie razi kierowcy. Jeszcze spróbuję ją lepiej zogniskować, bo u mnie w fabryce spieprzyli gniazdo żarówki i trzeba podginać blaszki na żarówce, żeby ustawić żarówkę w odpowiednim miejscu reflektora. W każdym razie żarówka godna polecania, mimo, że droga.
Tuning całkowicie zakończony, chyba, że koledzy wiedzą gdzie kupić przełożenia wtórne, żeby zwiększyć prędkość.
Pozdro
Koledzy wiedzą i koledzy już to tutaj napisali, bo to przecież jest wątek o dużym silniku GY6. Ja wiem, że jest bardzo nudny, ale cóż zrobić?
Wypada przeczytać jednak cały, a nawet od tej... pierwszej strony. :P
zobacz to
http://www.czesci-skutery.pl/wariatory-i-sprzegla/325-sportowe-przelozenia-wtorne-18-gy6-139qmba.html
ale czy warto wydać 270 zeta żeby te 110 km/h lecieć???
krzysztof74 napisał:
http://www.czesci-skutery.pl/wariatory-i-sprzegla/325-sportowe-przelozenia-wtorne-18-gy6-139qmba.html
Ale czy warto wydać 270 zeta, żeby te 110 km/h lecieć???
*
Noo, kolego, pomyliłeś tuning... małego GY6 z naszym dużym GY6, ale jeszcze nie największym. Gaffa taka, że aż strach się ciebie bać. :PPP
Znalazłem przełożenia, o których pisaliście na początku wątku. Tyle, że one pasują do dużego GY6 owszem, ale o Kymco nie ma ani słowa. Wiem, że Kymco ma silnik taki jaki ma, ale przełożenia może mieć inne. Wypadało by wyciągnąć oryginalne i porównać do tych naraku:
http://www.racing-planet.pl/19061-przeaoaenia-naraku-racing-15-37-20-gy6-125-150ccm-152-157qmi.html
Na razie zresztą niedostępne. Nie znalazłem nigdzie dedykowanych do Kymco, dlatego się pytam, czy ktoś widział.
H2O napisał:
krzysztof74 napisał:
Ale czy warto wydać 270 zeta, żeby te 110 km/h lecieć???*
Noo, kolego, pomyliłeś tuning... małego GY6 z naszym dużym GY6, ale jeszcze nie największym. Gaffa taka, że aż strach się ciebie bać. :PPP
Nie wiem po co dogadujesz, jak masz doktorat z tuningu to powiedz coś ciekawego? Najwięcej do tematu wnósł chinol vel zol (całę szczęscie że są tacy ludzie), ale w takich tematach zawsze no może prawie zawsze robi się mały nieporządek i meritum zbacza w różne strony. To norma. Jeszcze się nie przyzwyczaiłeś ?? A tu wcale nie jest tak haj laj....
Hyena, masz rację. Przepraszam za swoje niewybredne żarty. Już nie będę. Never & ever. ;-)
*
Chinol_180 vel. ZOW to jest ktoś. Takiego kolesia to ze świecą tutaj szukać. I ile ciekawych informacji tutaj wklepał. I nawet ja sam na tym wiele skorzystałem. I za to kiedyś gościowi muszę rękę uścisnąć, po pleckach poklepać i zimnego browara takiemu postawić. Koniecznie. :-)
*
Btw. Nie ma... *najbardziej chodliwych* przełożeń wtórnych na Racingowej Planecie, bo nie wszyscy się tutaj aktywnie udzielają (swoimi mniej lub bardziej wartościowymi wpisami), ale z zapodawanych wcześniej linków ludzie myślący potrafią jednak skrupulatnie korzystać i dość skutecznie wyczyścili magazyny z wybranych części. I dlatego jest taki stan rzeczy, a nie inny. To się jednak powoli unormuje, tak więc macie całą przyszłą zimę na analizę zagadnienia doboru przełożeń wtórnych pod swoje obecnie zamontowane *gary*, ich zakup i montaż.
*
Podajcie też symbole ze swoich silników (cechowanie z lewej strony na karterze, tuż poniżej pokrywy napędu CVT), wówczas będę wiedział czy mój *czystej krwi*... chiński P152QMI-A, aż tak daleko (czytaj. nisko) jest względem jednostek napędowych wkładanych do waszych Kymco.
:)
Chinol_180 vel. ZOW vel. H20 vel. ???
Robimy casting na następny nick autora wątku?
:D
Poprawiliście mi humor z samego rana.
Pozdro!
Ależ proszę ciebie ja tutaj bardzo. Chylę czoła za... spostrzegawczość. Piątkę jaką nawet przybij. Jednak... własnym sumptem. ;-)
Najstarsi Górale pamiętają jeszcze Metrosa....
No to ja nie wiem, co to za forum że jeden użytkownik może sobie zakładać kilka kont. Na większości forum jest to zabronione w regulaminie. Dobra na temat: Wrócmy do żarówek kupiłem ostatnio City Moto Vision Philipsa jest poprawa, nie jest kosmos ale jest poprawa widoczna golym okiem. Można spróbować. Nie powiem że polecam bo polecać to można danie dnia. I jeszce przy okazji z jakiego sprzętu jest ten filtr powietrza kolego zol ailas ktoś tam vel ktoś tam ?? Ten okrągły oczywiście.
Metros żarł miętówki, palił po cichaczu... mentolowe Zefiry i żuł gumę Bubble Gum. Nagminnie nawet. ;-)