Toros F16 (podobno ZIPP) skuter z marketu.

Ssanie to celowe wzbogacenie mieszanki paliwo/powietrze aby ułatwić rozruch zimnego silnika i zapobiec jego gaśnięciu do czasu uzyskania stosownej temperatury pracy przy której gasnąć nie będzie.

Regulacji raczej nie ma bo jest to ssanie sterowane elektronicznie.

A czy musi ? Musi - inaczej byś nie odpalił na zimnym silniku - tzn. może i by w końcu zaskoczył ale kręcenia rozrusznikiem kilka minut

No fajnie, tylko, że po wyłączeniu ssań silnik jest zimny i po dodaniu gazu gaśnie, chyba, że go podgazuje na wolnych delikatnie. To po c*uj mi te ssanie skoro i tak silnik gaśnie?

Ssanie w liczbie pojedynczej :D

Bo ... odpalasz silnik ktory ma kilkanascie stopni, ssanie trzyma do jakiejs temperatury ale nie do pelnego rozgrzania i zanim sie rozgrzeje to przygasa.

Izdebski a ile on Ci pali na 100km ?? Ja mam ten sam problem tylko jak go podgazuje to już mi nie gaśnie , a jak jadę trochę dłużej i się zatrzymie potem dam mu około 1/2 manetki i puszcze ją to również gaśnie... Czytałem że to wina źle wyregulowanego gaźnika po 300km jadę na przegląd i mam nadzieję że mi go wyregulują... pozdr.

Tak więc jechałem z kolegą właśnie na jazdę i przestał działać prędkościomierz i licznik km przy przebiegu 222,6 km. Jak mam to sam naprawić? Jestem zielony, więc nie piszcie "Wygięły ci się blaszki w ślimaku". Krok po kroku jak mam to naprawić? Problem jest w przednim kole czy pod maską przednią tam gdzie jest tablica z licznikiem?
Będę musiał całe koło przednie wyjąć? Mam tam bęben nie tarcze.
Pomóżcie mi szybko bo zwariuje! Już 2 godziny się z tym męczę.
Próbowałem odkręcić koło oraz jedną śrubkę która jest na bębnie - NIC Z TEGO NAWET NIE DRGNIE ZAKRĘCONE NA AMEN!

"NIC Z TEGO NAWET NIE DRGNIE ZAKRĘCONE NA AMEN! "
Widać solidna chińska produkcja:) Dlatego ja zawsze używam kluczy oczkowych, ale niestety tego nie robiłem więc nie pomogę:(

A czy orientuje się ktoś czy do tego skutera wejdzie opona 3,5x10 ? Potrzebuje pilne info i sprawdzone :-)

AnS na innych forach pisali że wchodzą ale nie sypie na wiatr, bo nie wiem czy to prawda... :D

witam mam problem w moim torosie
Dziś rano jak zawsze wyprowadzam z garażu skuterka i postanowiłem zbadać ile mam oleju
powoli odkręcam bagnet a tu olej górą leci myślę ,przecież jak wymieniałem ostatnio to było ok weszło 700 ml. i pokazywało ok .

to zakręciłem to wszystko i pojechałem do sklepu

silnik ostygł i dalej się wylewa olej

plis pomocy skuter to mój transport do szkoły i wg

mario pytanie mocno podstawowe, czy podczas sprawdzania poziomu tego oleju silnik był włączony?

wy macie mnie za jakiegos idiote ?
oczywiscie ze silnik byl zgaszony.

A stał na równej powierzchni ? Nie na boku ani nic ?

Masz do wymiany kranik i olej. Kranik, bo przepuszcza i paliwo przelewa się przez gaźnik do cylindra. Olej, bo masz w nim więcej benzyny niż oleju.

Mój młodszy brat przyznał się, że wlał miszanki do skutera (zaj*bie gnoja) to przez to ten olej tak skacze ?

A więc właśnie chciałem zobaczyć czy olej silnikowy się nie wylewa, i dostrzegłem coś czego szukałem długo. Przy baku na paliwo, przy plastikach dostrzegłem taki gumowy woreczek, a w nim złączki kabli. Od razu przyszła mi myśl: "O ku*rwa! Znalazłem to gó*wno! Na pewno tutaj jest ta blokada" Przesunąłem woreczek i przypadkowo odczepił mi się kabelek, który był w zgrzanej folii. Miał on kolor zielono-żółty - Po prostu wypadł ztej zgrzanej folii. Przestraszony, że to jakiś kabelek np. od świateł tylnich odpaliłem skuter. Włączyłem wszystko - Wszystko działa. No to jadę.. 50 km/h - A on szybciej jedzie. 55 km/h. 60 km/h - "O ja pierdole odblokowałem skubańca" 67 km/h. Tutaj skończyła mi się ulica przy osiedlu, więc musiałem hamować aby w bramę nie jebnąć. Domyślam się, że poleciał by mi nawet i 70km/h, bo miał niezłego kopa.

Planuje sobie jutro skasować tą folię zgrzaną i wstawić sobie tam włącznik/wyłącznik.

Odpowie mi ktoś to przez tą mieszankę ten olej jest nie stabilny ?!

?

Toros po hiszpańsku to "walka byków". Można w związku z tym powiedzieć, że w końcu w nim obudziłeś ten hiszpański temperament :D

mxx_rs napisał:

Toros po hiszpańsku to "walka byków". Można w związku z tym powiedzieć, że w końcu w nim obudziłeś ten hiszpański temperament :D

No i oto chodzi.
Ej, a wiecie może ile on mi będzie palił na odblokowaniu, przyjmując, że będę go cisnął na wielkich drogach na maxa?