Toros F16 (podobno ZIPP) skuter z marketu.

na prostowniku mam wybór albo 6volt albo 12v,to nwm którym ładować...
a jeśli chodzi o paliwo to w którym miejscu dokładnie mam je wlać strzykawką

akumulator 12V ładujesz napięciem 12V.

Paliwo wlewasz w miejsce świecy zapłonowej. Wykręcasz świece i wstrzykujesz tam paliwo a potem wkręcasz spowrotem świecę.

Viadarius z całym szacunkiem jeśli po dwóch poradach gdzie wlać paliwo ciągle się o to pytasz, a mając wybór na prostowniku 6 i 12 V, a aku masz 12 V i dalej nie wiesz jak to podłączyć to może niech zrobi to za Ciebie ktoś bardziej zorientowany, bo jeszcze podłączysz źle bieguny i będzie bum, a to już poważna sprawa.

Jak kolega wyżej.. Poświęć to komuś innemu, kto się na tym choć trochę zna. Jeszcze zrobisz sobie krzywdę i będzie.

Zmieniłem dziś wariator na Polini HI-Speed (Z tego co wyczytałem jest to nowsza, poprawiona wersja Speed control). Skuter działa dużo lepiej, aczkolwiek fabryczne rolki są chyba za ciężkie. Pytanie jest takie - jakie rolki są fabrycznie w tym skuterze i jakie byście polecili? Te co mam teraz w Polini to 16x13, 6.9g.

W seryjnych 4T są ok 6gr.
To jakie dałeś?Te Polini 6,9gr czy 6gr?

"Te co mam teraz w Polini to 16x13, 6.9g. "

ja bym Ci proponował wsadzić 6,5 g (lub 6,4)

Myślałem coś o 4-5 gramach.. Ciekawe jakie są seryjnie, mam je ale nie mam jak zważyć.

weź rolkę i idź do zegarmistrza :)

To też napisałem, że seryjne ok 6gr mają :D Wsadź seryjne i zobacz, jak będzie się sprawował.

Witam,okazało się że rzeczywiście paliwo nie dopływało i wlałem 200 ml strzykawką do świecy i chodzi jak nowy,tylko martwi mnie to że ma słaby plastkik,ponieważ siedzenie sie rozpada prawie :)

Zamieszczę tutaj pewną radę. W naszym skuterku po jakimś czasie robi się nalot na metalowej siateczce od filtra powietrza i przez to silnik dostaje go za mało. Radzę siatkę zdjąć lub wsadzić jakąś o większym przelocie. Nakombinowałem się strasznie by w końcu dojść do tego, czemu mi tak zamula na starcie :)

Panowie, jakoż że jest temat o tym skuterze to się zapytam:
- Co zrobić by odkręcić śrubki od DEKLA silnika.
Starałem się odkręcić odpowiednim kluczem ale zamiast tego prawie zjechałem łepek :| nie chce się to wg odkręcić...

słyszałem coś o WD40 no ale wole się zapytać :|

Możesz spróbować psiknąć wd40, a do śrub musisz mieć naprawdę dobry klucz. Ja zanim kupiłem dobry nasadowy to zajechałem 3 różne klucze po 7-10 zł :)

Witam. Ja kupiłem el diablo to chyba to samo co F16. Mam pytanie, bo tylne koło jest ciche ale przednie jak zakręcę nim to słychać takie grzechotanie. Czy to jest jakaś przekładnia od linki? czy to ma tak grzechotać? jest to średnio głośne. Skuter nowy kupiony w realu i prowadzony z niego dopiero było słychać, bo w sklepie w szumie nie było słychać.

Być może że to łożysko ja w moim musiałem wymienić po 200 km bo tak strzelało,
ale po wymianie jest ok
Teraz to może robić ślimak od licznika u mnie tak robi jak by metalową kulkę po czymś szorstkim puścić np. nieoszlifowana deska.

Moim zdaniem to ślimak jak by było to łożysko to w czasie jazdy by strzelało :)

Dzięki za odp. Okazało się że linka od hamulca była podgięta pod błotnik i ocierała o koło. Przez to tak pyrkoliło. Ale teraz jest inny problem. Silnik jakby się zalewał. Gaśnie po zatrzymaniu się. Ma nierówne obroty. Czasami jest ok a czasami schodzi z obrotów i gaśnie. A czasami jak dodam gazu to się dusi.

Wyczyść gaźnik a potem go wyreguluj.

Witam, jak pisałem kilka postów wcześniej od początku miałem problem z odpalaniem ze startera, po dwóch tysiącach siadł całkiem, akumulator dobry, jak rozkręciłem dziada, okazało się że na szczęscie rozrusznik dobry, odpalił na krótko ( ciężko było by się do niego dostać) padło ( klekota przy naciśnięciu startera)coś o nazwie "Magnetyczny wyłącznik rozrusznika (OEM) do silników 4T 139QMB" czyli inaczej chyba sterownik rozrusznika? Wg. oryginalnej nazwy z częściami z internetowego sklepu nie mogę znaleźć na alegro, jak to inaczej może się nazywać?