Toros F16 (podobno ZIPP) skuter z marketu.

Z tego co wiem to za jazdę bez uprawnień jest maks 500zł albo 300zł mandatu, nie jestem pewien... a żeby zdać katę zgłoś się do najbliższego ośrodka ruchu drogowego. Ja jestem z Gdańska więc u mnie jest PORD (pomorski ośrodek ruchu drogowego) nie wiem z kąd jesteś więc nie wiem jak się u Ciebie takie coś nazywa. Jest jeszcze coś takiego jak WORD (wojewódzki ośrodek ruchu drogowego). Ja tak zdawałem i wzięli tylko 5 zł za papierek do karty motorowerowej. Egzaminują na miejscu piszesz 15 min test potem czekasz 10 min aż sprawdzą czy dobrze. Jeśli napiszesz dobrze to od razu idziesz na ich plac manewrowy czy miasteczko ruchu drogowego i tam od razu zdajesz jazde

Czołem
mam zamiar poprawić start mojemu torosowi tzn. przyśpieszenie
ale nie chciał bym gubić prędkości Maxymalnej
Czy rolki wariatora spełnia moje oczekiwania ?
jeżeli tak no napiszcie jakich rozmiary i jaka waga jest najlepsza (a i ile ich tam się mieści ) najlepiej link na Allegro
z góry dzięki

witam wczoraj odpaliłem mojego toroska i wymieniłem wszystkie oleje.Ale martwi mnie jedna rzecz ogólnie to dwie gdy skuter chwile pochodzi zaczyna coś piszczeć jak by ze strony paska a drugą sprawą jest to że gdy chce odpalić na kopkę to tak jak by się ślizga ale pod końcem łapie i odpala wcześciej tego nie było:(
czy ktoś wie co morze być tego przyczyną i jak to naprawić??
proszę o szybką odpowiedz z góry dzięki:):)

kriss co do piszczenia to może znajdziesz na tym wątku odpowiedź, coś kojarze, że ktoś coś dokręcił bo to jakaś blaszka była. Duże tego do przejrzenia ale cóż może warto.

mario030281 napisał:

Czołem
mam zamiar poprawić start mojemu torosowi tzn. przyśpieszenie
ale nie chciał bym gubić prędkości Maxymalnej
Czy rolki wariatora spełnia moje oczekiwania ?
jeżeli tak no napiszcie jakich rozmiary i jaka waga jest najlepsza (a i ile ich tam się mieści ) najlepiej link na Allegro
z góry dzięki

O ile się nie mylę to w Zipp'ach są rolki 16x13. Rolek w wariatorach jest 6. Jeśli chcesz poprawić 'start' to wybierz lekkie, tutaj masz link do rolek Malossi: http://sklep.mieloch.pl/product_info.php?cPath=148_291&products_id=4567&osCsid=9f2759f5869e1ba04c3b181951bb6070 :) POZDRAWIAM!
PS. jeśli cena czy coś Ci nie odpowiada to poszperaj w dziale 'Rolki wariatora--->16x13' :)

Witam, wie ktos może co jest nie tak gdy odpalam z kopa, pali za 1 razem, po naciśnięciu startera nie odpala, a z okolic rozrusznika słychać słychać taki "klik" co się popsuło??

Akumulator padł :)

HugoBoss napisał:

Akumulator padł :)

Akumulator ma 13,7 v, był zadbany przez zimę.

mr25ur sprawdź wszystkie połączenia masy. ja mam podobny problem w swoim sprzęcie ale aku mam na pewno do wymiany.

Prawdopodobnie coś nie łączy, jak wciskam starter i pcham go w dół to łapie, rozkręciłem no ale na oko gra, pewnie styki się po utleniały. Tak czy siak pojeździłem dziś nieco, do tankowałem , dolałem uszlachetniacza, śmigało się aż miło, mimo że śnieg za szybką latał.W nagrodę torosisko dostało warstewkę wosku na lakierek...

Też mam od czasu do czasu ten problem, ktoś mi mówił, że zębatki przy odpalaniu się zachaczają.. :)

Bardziej szczotki się klinują...

Przytaczam tylko co inny użytkownik mi powiedział..

Cześć! Mam Zippa Torosa. Niewiecie co może być przyczyną tego, że nie chce mi odpalić? Dodam, że ma 2400km przebiegu. Wszystko zaczęło się przed zimą kiedy to na odpalenie traciłem ok 15min. przez zimę nie przepalałem go, rozrusznik kręci, ale czasami dziwnie rprzeskakuje i tylko coś w nim wyje. Proszę o szybką pomoc.

Witam,sezon sie zaczyna a ja mam kłopot z odpaleniem mojego Torosa po zimie.Mianowicie chodzi o to że schowałem go do garażu,gdzie było dosyć ciepło,przykryłem szmatami itp.ale nie wyciągłem akumulatora(nie umiałem) bo sie nie znam zbytnio na motoryzacji.Na liczniku mam niecałe 300km.Gdy dziś próbowałem odpalić skuter nic to nie dało.Gdy próbuje odpalić starterem tylko bzyczy ale nie chce odpalić,a na kopa nawet nic nie słychać jak sie próbuje odpalić.Niewiem co robić i mam prośbe o jakieś podpowiedzi co to może być :/

Musisz jednak się dostac do akumulatora, wyjąc go i naładować ze dwie godziny. To samo ze świecą. Po kilku nieudanych próbach odpalenia musisz ja wyjąć i przeczyścić szczotką drucianą bo na bank jest okopcona na czarno co nie pozwala na przeskok iskry. Po długim nieodpalaniu proponuję wlać strzykawką trochę benzyny bezpośrednio do cylindra i powinien odpalic pamietając o złożeniu stopki bocznej i wciśnięciu hamulca. Jeżeli nie będzie chodził mozliwe że gaźnik do wymiany. Jak wymieniłem gaźnik i filtr paliwa bo w sezonie po dłuższej jeździe się grzał i słabł do 30km/h a teraz jak ręka odjął leci 65 km/h

Hmmm,dzisiaj czyściłem świece,ale to nic nie dało,a akumulator dopiero jutro mam zamiar załadować,tylko nie wiem,czy moge go ładować zwykłym prostownikiem do auta czy nie,a jeśli tyczy się wlaniu tego paliwa bezpośrednio do cylindra,to też niewiem gdzie je dokładnie wlać... :/

Możesz ładować zwykłym prostownikiem o ile ten prostownik umożliwia podawanie małego prądu, bo aku w skucie, a samochodowy to różnica wielkości i trzeba dać mniej amper. Znajdź w necie odpowiednie przeliczniki ale przeważnie na 10 mAh daje się 1A przy 12v a w skucie aku ma pewnie 6v wiec to już inny przelicznik. Jeśli dasz za dużo aku się zagotuje i eksploduje, a tam jest kwas więc to mega niebezpieczne.
Paliwo wlej przez otwór świecy nie ma innej drogi.

akumulator w skuterze ma 12V a nie 6V.Pojemność akumulatora to 4-5 Ah. Jak masz prostownik regulowany to ustaw ładowanie na najmniejszy zakres, jeżeli nie jest regulowany ładuj go nie wiecej niż godzinę. Nie przeładujesz go w tym czasie. Benzyne ze strzykawki wlej tam gdzie siedzi świeca.

12V, a to ci numer. W motorze Yamaha xt600 jest 6V i sądziłem, że to standard, ale napisałem że pewnie ma 6. Morientes a jeśli kolega ma prostownik na min 2-5 amper to czy nie za dużo? Ja jak podłączyłem prostownik do yamahy 6v, 8ah i dałem kilka amper to aku zaczął się gotować, teraz go ładuje zawsze na max 3-4 A.