po przeczytaniu innych tematów wydaje mi się, że to cewka. Ale nie mam pewności dzisiaj mi rano bez problemu odpalił i po szkole też na dotyk. To taka jakby rosyjska ruletka raz odpala świetnie a raz sobie siare robię bo za ch*ja nie odpali
W łatwy sposób sprawdzisz i świecę i cewke patrząc czy jest iskra po wykręceniu świecy i dotknięciu do silnika na rozruchu. Ja stawiam na gaźnik. Jest to jeden ze słabszych elementów tego skutera. Wymieniłem w torosie właśnie gaźnik bo gumowa membranka przy iglicy zaczęła się rwać przy rancie na obwodzie i przy dłuższej jeździe zaczynał słabnąć do prędkości 30 km/h. Po wymianie wszystko wróciło do normy. Zajrzyj do gaźnika, wyczyść go i sprawdź czy wszystkie elementy są bez zastrzeżeń. Jeżli cos będzie nie tak to nastaw sie na wymianę. Miałem też podobny problem przy wykaszarce spalinowej Nie chciał odpalać a jak zaskoczył to lubił gasnąć po dodaniu gazu. Tutaj tez pomogła wymiana gaźnika.
tylko, że mi nie gaśnie. Jak już po którymś razie zapali to już chodzi ładnie. Nic nie przerywa, nawet nie ma muła co zwykł mieć. Dzisiaj chciałem wykręcić świecę. Rozkręcam kanapę i ten cały "bagażnik" pod kanapą zdejmuję ten plastik cały I patrzę a ta świece jest całkowicie z boku cylindra nie mam pojęcia jak się do niej dostać, a jeszcze po zdjęciu cewki okazało się, że jest ona strasznie daleko więc odechciało mi się nią wykręcać
Czy ktoś może potwierdzić rozmiar dyszy w naszym F16, czyli 85 ? W sobotę czyściłem gaźnik i jedna z nich miała 85, a druga 35. Nie pamiętam która z nich była dyszą główna... Tak w ogóle to czasem mi gaśnie skuter na wolnych obrotach - spadają same i czasem wzrosną a czasem nie, często dławi się też na starcie zanim wejdzie na obroty (v-max jednak ciągle około 85 w mieście), czyszczenie nie pomogło. Czyżby regulacja gaźnika była aż tak trudna ? Wiem że na tym forum pomoc jest znikoma, ale może jednak ?
85 jest główna a 35 od wolnych na 1000000% ;)
Czemu pomoc jest znikoma ? Ja się staram zawsze pomóc jak mogę...
Ma ktos pomysl gdzie jeszcze moglbym zajrzec? Dodam, ze filtr paliwa jest drozny.
Siema wszystkim mam pytanie gdzie moge kupic platiki do Toros'a f16??
F16 to to samo co Kingway Coliber, Inca Sprint, Zipp Vapor i parę innych skuterów. Szukaj na allegro plastików do tych skuterów, czasami można z uszkodzonych skuterów na części tanio kupić używane plastiki.
mam pytanko ostatio moj skuterek ma slabsze osiagi .. i czasem gasie mysle ze to wina gaznika bo dalem go do wyregulowania koledze .. wiec tu rodzi sie moje pytanie jak wyregulowac dobrze gaznik jest jakas zlota recepta ?
Wchińskich skuterach często ulega deformacji i rozerwaniu ta okrągła guma w gaźnikach co powoduje brak mocy przy rozgrzanym silniku http://moto.allegro.pl/gaznik-4t-zestaw-naprawczy-chinskie-skutery-i1965313249.html http://moto.allegro.pl/gaznik-zestaw-naprawczy-skuter-4t-i1970095241.html
Witam, Jak najszybciej podciągnąć linkę od gazu w torosie? Pewnie się naciagła bo manetka działa z opóźnieniem ( nieraz przekręcam i chwile nic a nagle jak nie dostanie kopa...)
hej wam :(
gdy po 2 tygodniach stania chciałem odpalić mojego F16
- to kręcił ale nie odpalił
-kopałem kręciłem wszystko - ale bez rezultatów
więc pomyślałem że świeca ma nagar wkręciłem patrze a tu nic ani nagaru ani syfu !!!
- więc pomyślałem że sprawdzę czy wg. jest prąd a tu nić ani świeca ani fajka co mam zrobić do serwisu nie oddam bo skuter muszę mieć do piątku POMOCY (kabel od fajki wydaje się ok )
siema. sprawdzic musisz czy przewod od fajki nie ma przebicia i czy w cewce nie iskrzy sie. ja tak mialem w quadzie. a ostatnio jak nim jezzdziles to czasem nie bylo tak jakbys mu zaplon wylaczyl? a jaszcze sprawdz kostki w module cdi moze ci na kostkach nie laczyc.
tak masz rację ostatnim razem to tak jak by paliwa nie dostawał a gdy już go odstawiłem musiałem go mocno kręcić żeby odpalił myślałem że nie zapłon przestawił czy coś ale jednak nie :(
więc jutro plan dnia :
1. Rozkręcam kufer (2 śruby ) zdejmuje ten plastik
2. Sprawdzam dokładnie czy nie ma żadnego przebicia na kablu fajki
3. I czy w cewce nie iskrzy (nie rozumie możesz to rozjaśnić sory ale jestem amatorem motorów)
4 . moduł sprawdzę też ...
5 . i na koniec składam do <<kupy>> wszystko
6. i chyba mam nadzieję że się uda ....
odpiszesz mi jeszcze na to 3 bo wiesz nw. jak to tam wygląda ...
pozdro.. i dzięki
Sory 4 śruby i 1 krzyżak
Najlepiej jest widac w ciemnosci zazwyczaj widac jak iskrzy sie (wewnatrz cewki) przy srobie mocujacej cewke. I musisz oczywiscie postepowac tak samo jak odpala sie skuter. Sciagnij ta gumowa oslone od przewodow do cewki i zobacz czy ktoras z wsowek nie jest poluzowana. Moze tez ci fajka sie zrypac i tez bedzie widac podobny efekt ale tym razem w fajce.
odkryłem problem skuter śmiga ale ma gada w garażu (chyba szczur ) odgryzł kable od modułu zapłonowego i nie było prądu (dzięki za pomoc , może wie ktoś jak wywalić z garażu tego szczura ? )
Łapka na szczury albo jakaś trutka.
Forumowicze, hej ..
Która żarówka według Was jest Lepsza (cena z dostawą nie powinna przekraczać 50 zł )
- http://allegro.pl/zarowka-ba20d-12v-35-35w-halogen-standard-i2068767388.html
- http://allegro.pl/zarowka-przednia-revo-xenon-ba20d-12v-35w-35w-i2078934113.html
(orginał się spalił )
Hej koledzy nie wiem czy w dobrym miejscu piszę …
Ale mam konkretne pytanie
co zrobi mi policja jak nie mam karty motorowerowej próbowałem zdawać w szkole ale nic z tego można było mieć 1 błąd …
Mam kartę rowerową – oc, przegląd skuter itp.
Nie wiem co mam zrobić w sierpniu chciałem się wybrać z kolegami na wyprawę (70 km) ale oczywiście rodzice nie,nie bo nie masz uprawnień (wiadomo).. ;(
Może mi ktoś podpowie jak i gdzie zdać tą kartę i co powiedzieć jak policja mnie zatrzyma … (może też ktoś odpowie na pytanie wyżej )