Toros F16 (podobno ZIPP) skuter z marketu.

Kapuchon napisał:

Nie baw się w pseudo ksenony bo to tylko daje innym po oczach. A na ksenony z prawdziwego zdarzenia musiałbyś zapłacić połowę ceny skutera.

Absolutnie się zgadzam! Toros to zupełny low cost i ksenon (nie ważne czy fake czy real) będzie wiochą zupełną...

Co do mocniejszej żarówki to pewnie będzie się przepalać jeszcze częściej niż ta którą masz. Ale Twoja kasa, Twój "skuta"..

ps. poszukiwania Burgmana rozpoczęte - deszcz pomaga :) jak ktoś ma jakąś cynę proszę o info, dzięki

czesc posiadam toros f 16 mam pytanie czy moge wlac olej silnikowy 2t skoro silnik mam 4t ?

Lej olej 10w40 i bedzie smigac :) ja leje mobil i lotos :)

nie możesz lać oleju 2t do 4t

witam,
Przebieg 5 000 km

Opis usterki: skuter po dodaniu gazu odrazu jakby sie zalewa i traci predkosc. Nie moze rozpedzic seie powyzej 40 km/h a gdy juz to zrobi dziala bez zazutu. Dzisiaj stalo sie to az 3 razy i gasl. Ale pomajstrowalem obrotami i przez 10 km działał jak pszczolka :)

Czyzby gaźnik ?

Dodaje ze jest ciagle serwisowany ostatnio 1 tys temu

Dalej jezdzilem nim i zrobilem..... 70 km i dziala :) Tylko raz tak zrobil :) ale troche muli przy 70-75 km/h. Zwalnia i przyspuiesza. Jakby paliwa nei dostawal?

patrykikamil... napisał:

ale troche muli przy 70-75 km/h. Zwalnia i przyspuiesza. Jakby paliwa nei dostawal?

Ile chcesz aby 50ccm jeździło ? 75 Ci mało ? Kup motocykl.

Kapuchon napisał:

patrykikamil... napisał:
ale troche muli przy 70-75 km/h. Zwalnia i przyspuiesza. Jakby paliwa nei dostawal?

Ile chcesz aby 50ccm jeździło ? 75 Ci mało ? Kup motocykl.

nie zrozumiales :) chodzi ze nei trzyma predkosci. A powinien. Chociaz to chinskie to nie wiadomo nic :) chodiz ze jak jade te 70 to zwalnia i znowu wyrownuje (manetka ta sama pozycja)

Ja też miałem takie dziwne przymulania, pomogła regulacja gaźnika.

Na oponach wyczytałem że ciśnienie winno być 2,8 to prawda tak dużo? To więcej niż w aucie.

ciśnienie u mnie 1,8 przód, 2 tył.

Na oponach podane jest maksymalne ciśnienie do jakiego możesz napompować oponę lub dentkę. Opony są przystosowane także do większych skuterów, które mają wyższą dopuszczalną masę całkowitą - w ich przypadku możliwe, że prawidłowe jest ciśnienie nawet 2,8. Jednak w Twoim przypadku w instrukcji masz podane ciśnienia do jakich nabić gumy, aby skuter się dobrze prowadził - to właśnie ich powinieneś się trzymać, a nie oznaczeń na oponie.

mam problem .. przebilem najprawdpodobniej tylne kolo .. jak tyo zrobic bo do najblizszego serwisu mam 5 km a nie mam jak go przetransportowac .. mam nadzieje ze mi jakos pomozecie ..

Ściągasz koło, bierzesz do ręki i jedziesz autobusem lub idziesz na piechotę do wulkanizatora. Nie polecam używać zestawów naprawczych w spray'u ponieważ po użyciu takiego wynalazku często opona nadaje się do wyrzucenia bo poprostu wulkanizator nie będzie w stanie nic z tym zrobić.

a orietujesz sie moze ile to kosztuje ?

Jeśli chodzi o wulkanizatora to zależy co tam jest nie tak. Znajomy ostatnio oddał oponę z samochodu i miał strzelony wentyl to skasowali podajże 14zł.
A co do spray'u to się nie wypowiem bo nie wiem ile takie coś kosztuje ale podejrzewam że z 20-30zł.

No i ciśnienie okazało się za duże bo pękł mi plastik koło zbiornika po wpadnięciu w dziurę, na szczęście lekko. Prawidłowe ciśnienie do Bassy to 200kPa przód i 225 kPa tył, co podobno równa się 2 i 2,25 bara.

Witam,
mój Toros przejechał do dzisiaj prawie 1600 km. Jedyną awarią była wymiana linki licznika. Osiągi-między 55-60 km - silnik pracuje równo i "naturalnie" powyżej 60 zaczynają się mocniejsze drgania i "wyje". Max prędkość jaką osiągnęłam to 74 km /na płaskim/. Hamulce są stanowczo za słabe, trzeba o tym cały czas pamiętać.... Włącznik kierunkowskazów też nie jest "przyjazny". Działą one bez zarzutu ale ciężko się przełączają.
Mam pokusę zmienić hamulec przedni na tarczowy, nie wiecie ile by to kosztowało? /mój Torosik ma z przodu hamulec bębnowy/

Zmiana hamulca na tarczowy z przodu podejrzewam ze niewiele da. Ta maszynka jest lekką konstrukcją na małych kołach i przy takich prędkościach nie wytworzy się odpowiedni nacisk. Można spróbować, ale co do efektów nie jestem pewien i oczywiście sa to tylko moje spekulacje. Nie mam też pojęcia jaki byłby koszt wymiany, ale może ktoś już zmieniał ? Ewentualnie niech wypowie się ktoś kto ma już tarcze z przodu w tym modelu.

Spróbuj ewentualnie podciągnąć linki.

co do kierunków to też miałem takie odczucia na początku ale z czasem sie wyrobiło i fajnie działa

Hej wam
wiecie czy te narzędzia co mi dali do niego są obowiązkowe ???
(te narzędzia są seryjne zapakowane w czarną ,,ala skórę,, )
jest tam wkrętak dwu strony klucze 8,10-12,14
i nw. czy coś jeszcze (ale chyba nie )