Toros F16 (podobno ZIPP) skuter z marketu.

Ja do swojej Bassy wlałem Castrol POWER1 GPS 4T 10W-40 półsyntetyczny.
Taki - http://www.motograty.com.pl/galerie/c/castrol-power-1-gps-4t-1_21.jpg

Nie trzeba się trzymać tego co w instrukcji.Lepiej dla silnika będzie częstsza wymiana to chyba oczywiste.Ja w moim Fly'u wymieniam olej silnikowy co 2 tysiące (zalecane 6 tyś),a w przekładni to tak właśnie co 6 tyś najlepiej (zalecane co 25 tyś) :)

JA
Co taki przebieg olej to ten motor by się chyba dawno zatarł na takim oleju

ja w instrukcji mam wszystkiego co 2 tyś

Wstawiam screena z prędkości mojego torosa mierzonej gpsem i programem MyTracks.

http://img268.imageshack.us/img268/4693/sc20110828163653.png

I wykres z trasy.

http://img268.imageshack.us/img268/2426/sc20110828163718.png

A jak sprawują się wasze ? Polecam mierzyć tym programem, jak ktoś ma telefon z androidem :)

Z górki było by pewnie więcej.

Witam,
dziosiaj przykra wiadomosc :( moj brat uszkodzil mi (na szczescie torosika). Do wymiany podloga oslona kufra plus lewa oslona boczna (plastik).

Na dordze ktos go zachaczyl lusterkiem na zakrecie i wypadl z rytmu i wpadl w rów melioracyjny jak twierdzi. Oczywiscie po wszystkim wrocil do domu twierdzac ze nei znal tablic hehe zamaist dzwonic na policje i podac jakie auto i co . ehhhh.....

Zycze wam uwaznej jazdy koledzy :)

P.s. Przelecial rowniez przez kierownice. Torosik bedzie zyl !! :D

Z dosc duzej gorki wskazowka predkosci wylatywala poza kierunki (na tablicy )

W Torosie wywaliłem dolna osłone silnika która jest zwarta z górna. Moje doświadczenia na silnikach chłodzony powietrzem Romet, Motorynka, Simson jest takie że nie powinno być zbędnych elementów które tamuja chłodzenie a to w znacznym stopniu ogranicza przepływ powietrza które wpływa na żywotność silnika.

tylko że w torosie silnik jest chłodzony obiegiem wymuszonym, czyli poprzez wentylator na magnecie. Ten plastik powoduje, że powietrze z wentylatora płynie bezpośrednio na cylinder i go chłodzi. W motorynce simsonie itp. nie było plastików i powietrze chłodziło cylinder bez wymuszonego obiegu.

Widzę kolego że masz pojecie ale silnik nie jest w dalszym ciągu pozbawiony tego chłodzenia. Silnik chłodzony powietrzem musi mieć chłodzenie z każdej strony gdzie znajdują się żeberka chłodzące nie tylko z prawej ale i w całej jego objętości gdzie tylko może to doprowadzić do optymalnej pracy chłodzonych podzespołów. A ten wymuszony obieg chłodzi bardziej uzwojenia odpowiadające za wytwarzanie energii elektrycznej :D

wcale nie, uzwojenia nie wymagają chłodzenia :) po to jest właśnie ta obudowa cylindra żeby powietrze przepływało przez żebra i efektywnie chłodziło cylinder. Sam przyznaj - po coś to montują i wszyscy z tym jeżdżą. Pamiętaj o tym, że silnik w skuterze jest obudowany plastikami więc dopływ powietrza jest w pewnym stopniu utrudniony.

Przecież cylinder jest dookoła objęty szczelną obudową z plastiku.Powietrze cały czas równomiernie przelatuje między żeberkami i zabiera ciepło w zależności od obrotów silnika przepływ jest szybszy lub wolniejszy.Jakieś przeróbki są zbędne a mogą nawet zaburzyć poprawną pracę ;)

mario030281 napisał:

JA

a zerknij na obudowę filtra powietrza.. tam za to napisali żeby wymieniać co 1000km olej :) ja wymieniam co 1100km licznikowych silnikowy, przekładniowy wymieniłem po 1100 i po 2100, ale był czyściutki, więc następna wymiana w planie po przebyciu 4500km.

pr0siaczek napisał:

mario030281 napisał:
JA

a zerknij na obudowę filtra powietrza.. tam za to napisali żeby wymieniać co 1000km olej :) ja wymieniam co 1100km licznikowych silnikowy, przekładniowy wymieniłem po 1100 i po 2100, ale był czyściutki, więc następna wymiana w planie po przebyciu 4500km.

Na obudowie filtra powietrza naklejają informacje aby co 1000km czyścić lub wymieniać filtr powietrza - wiem bo moja jeszcze gdzieś leży. Co 1000km nie ma wcale potrzeby na zmiane oleju. Oczywiście jeśli ktoś ma za dużo kasy to można ale w tych silnikach spokojnie co 2-2.5 tyś. A przekładniowy zazwyczaj co drugą wymianę silnikowego.

Kapuchon napisał:

pr0siaczek napisał:

mario030281 napisał:
JA

Na obudowie filtra powietrza naklejają informacje aby co 1000km czyścić lub wymieniać filtr powietrza - wiem bo moja jeszcze gdzieś leży. Co 1000km nie ma wcale potrzeby na zmiane oleju. Oczywiście jeśli ktoś ma za dużo kasy to można ale w tych silnikach spokojnie co 2-2.5 tyś. A przekładniowy zazwyczaj co drugą wymianę silnikowego.

Masz Torosa? proszę doczytaj następny punkt na naklejce. http://www.furel.elblag.pl/strony/IMAG0070.jpg
Nie chcę być złośliwy, ale ja też wiem co piszę i piszę bliżej prawdy. Nie zmienia to faktu, że oleju nie trzeba zmieniać co 1kkm, nawet co 5kkm nie trzeba. Wszystko można zrobić lub nie. Parafrazując Ciebie - jeśli ktoś ma za dużo kasy i woli oszczędzić 30pln żeby wydawać potem 300pln na możliwe naprawy to jego wybór. Ja wymieniam co 1kkm i nikomu nie nakazuje tego robić "tak często". Ale 2kkm to książkowy standard i tu się zgadzamy, że wtedy wypada jednak olej silnikowy w 139QMB wymienić.

Cześć mam pytanie,jaki olej silnikowy mam wymienić syntetyczy,pół syntetyczny czy mineralny...?teraz do 300km się zbliżam i muszę wymienić,z góry dzięi za odp

najlepiej syntetyczny bo to nowy silnik.

Vidarius napisał:

Cześć mam pytanie,jaki olej silnikowy mam wymienić syntetyczy,pół syntetyczny czy mineralny...?teraz do 300km się zbliżam i muszę wymienić,z góry dzięi za odp

ja wybrałem półsyntetyk, bo 139QMB nie jest szczytem technologicznego zaawansowania, a częstotliwość wymian zaplanowałem dwukrotnie częściej niż w "książce". Syntetyk w mojej świadomości jest dla nowoczesnych jednostek. Słowa nowa i nowoczesna nie są zbieżne ;)

moj torosik ma juz 4300 na liczniku i przy 40 km/h dochodza dziwne chrobotania z okolic wentylatora .. co to moze byc ? dodam tez ze nastapilo to po tym jak go troche ''przycisnolem''

RaJuEuDeZeT napisał:

moj torosik ma juz 4300 na liczniku i przy 40 km/h dochodza dziwne chrobotania z okolic wentylatora .. co to moze byc ? dodam tez ze nastapilo to po tym jak go troche ''przycisnolem''

Te chrobotanie jest normalne chyba, u mnie raczej tak świszczy jakby :) Chyba o to ci chodzi wlasnie. Powyzej tej predkosci wszystko wraca do normy. BTW wiecei moze czy sa xenonowe swiatla do tego modelu czy tylko te "zolte" ?

Nie baw się w pseudo ksenony bo to tylko daje innym po oczach. A na ksenony z prawdziwego zdarzenia musiałbyś zapłacić połowę ceny skutera.

W sumie masz racje. Pytam z czystej ciekawości poniewaz daloby to lepszy efekt i widocznosc dla mnie :). Swoją drogą czesto mi sie krótkie swiatla w zarowce spalaja!! Wlozona jest ta za 8 zł. I chyba zmienie na te o wiekszej mocy.

BTW http://allegro.pl/tuning-zestaw-80ccm3-komplet-chinskie-skutery-4t-i1798188421.html

Jak myslicie ile takie cos pojezdzi i czy wgl warto ?:)

Kolega mial od nowosci wstawiony w coliberku cylek 80 ccm (72ccm) i chwali sobie ma juz 11200 km. Mysle ze na zwyklym bez remontow mozna zrobic okolo 15 000 km. Ostatnio widzialem colibra z przebiegiem 22 xxx :D Az mialem zrobić foto (silnik w nim siedzial 50 ccm- czyli pewnie od nowosci)