Toros F16 (podobno ZIPP) skuter z marketu.

czy ja wiem. Koszt najtanszych nawet częsci ktore przejada 8 tys nawet dajmy to 250 zł. więc koszta żadne.
licząc koszta tuningu innych jednośladów to jest banalne. Rozumiem jeśli osiągi nie będą sie pokrywały ale jest to tani sprzęt nie jakieś tam markowce wyciągające około 120 przy tuningu (aprilla sr badz peugeot speedfighter) jeśli wyciągnie na cylku 72ccm około 100 km przy jednym kierowcy (80kg) to bedziebardzo dobrze jak wyciagnie 90 to bedzie dobrze :)

P.s. Teraz wyciąga na prostej 77 km (licnzikowe) 71 km liczone gpsem więc jest dobrze :) we dwoje jest to realne 65

Ziomek, jak kupisz tanie chińskie części, w dodatku do router bassy to nie pójdzie Ci on 100km/h. Jak 90km/h pójdzie to będzie rewelacja ;)

No żeby 90km/h pojechał,to nie tylko dobry cylek by musiał być.Ale gruntowny tuning całego układu napędowego i innych pierdoł co jest głupotą z jednej strony.Najlepiej zrobić prawko i za grosze kupić prawdziwy motocykl który będzie służył wiele lat.Pozdro

No właśnie też w to trochę wątpie, żeby zrobić wydech i cylek i toros będzie jechał 90km/h. Lepiej ziomek poczytaj trochę o tuningu. Nie jest tak, że dasz 150zł kupisz cylinder, zmienisz i koniec roboty. Należy dostroić cały układ, co za tym idzie kolejne koszty oraz zmniejszenie żywotności skuterka.

Ryglos napisał:

Ziomek, jak kupisz tanie chińskie części, w dodatku do router bassy to nie pójdzie Ci on 100km/h. Jak 90km/h pójdzie to będzie rewelacja ;)

Przy tak małych kółkach 90km/h to strach w oczach :) Jedyne czego brak temu skuterowi to tak z 0.5 konia mocy.

Ponawiam pytanie, które zadałem już jakiś czas temu i nie uzyskałem odpowiedzi. Zdejmował już ktoś blokadę z filtra i czy konieczna jest zmiana dyszy? Jeśli już to na jaką?

A to, że strach w oczach to już nie moja sprawa. Pyta się, to mu odpowiadam, a to czy będzie na tyle rozsądny, żeby umiejętnie z tego korzystać to już jego sprawa. Chyba nie jadę z pełną manetką po drodze po której jadę jeszcze raz. Ja to w ogóle się nie rozpędzam na dziurawych drogach... Jadę 40km/h a jak komuś się nie podoba to mnie może wyprzedzić, przecież nie będę nikomu utrudniał. Chociaż i tak wątpie, żeby te 90km/h poleciał taki odkurzacz ;D

widziałem w necie koszt tuningu 139qmb za 1900 zł, pytanie o sens? Fakt trochę mocy dla większej frajdy by się przydało ale sądzę, że do tego należy zastosować radę Termita i nie bawić się z wozidełkiem za 1500 zł.
Ponadto wszyscy piszą jak tuningować (czyli prędkość), a nikt jak z tego wyhamować.
Mi proponowano tuning kompletny za 500 zł zastanowię się jak Bassa wyzionie ducha.

Tu nei chodiz o zmiane cylka bo to zabójstwo dla silnika jest. Sam cylek na niewiele sie zda. Trzeba wymienić głowice , wał itp.

A na jakich on częściach chodzi jak nei na chinskich ? ( i zapewne tanich )

p.s. 40 nie ukrywajmy jest to prędkośc niezbyt oszałamiająca i monotonna lekko. :)

siema
dziś chciałem zmienić ząbek na iglicy
lekko padał deszcz więc schowałem się w pomieszczeniu z materiałami na budowę nowego domu
gdy chciałem zdjąć zawleczkę odskoczyła mi gdzieś daleko i nie mogłem jej znaleść
po 3 godzinach poszukiwań oczywiście bez skutku nie znalazłem jej
więc pytanie
czym mogę ją zastąpić
i (jak już nie będzie możliwości zastąpienia to jak będę chciał kupić zawleczkę to co mam im mówić jaką chcę zawleczkę i na jaką iglicę )
proszę o szybką odpowiedź

blaszką jakąś...

jak jej nie znajdziesz to chyba łatwiej bedzie kupić gaźnik z rozbitka do 139QMB

Ja miałem taką akcje na wyprawie na Pustynie Błędowską. Chłopaki pokazali mi jak podnieść iglice i zrobili to ale zawleczka spadła w trawę i jej szukaliśmy. Po kilku minutach Pietro ją wypatrzył. Z tego co wiem to taka zawleczka kosztuje kila groszy i najlepiej jakbyś poszedł do jakiegoś sklepu z częściami itd. i zapytał o zawleczkę iglicy w gaźniku. Po co kupować gaźnik ? Ewentualnie spróbować owinąć jakimś drucikiem ale tak żeby nie spadł. Najlepiej będzie jak nie będziesz kąbinował i kupił taką zawleczkę za grosze.

już mam z 3 dni jadę do miasta (oddalonego o 30 km ale nie skuterem tylko samochodem bo się boję z tą iglicą )
zrobiłem z pineski oderwałem nogę od pinechy i mały gwoździk nacięcie , iglica i jest
tylko co pare razy jak ruszam to zamuli i puszczę manetkę wejdzie na luźne obroty dodam gazu i normalnie
to pewnie przez tą iglicę

kawałek blaszki daj i wypal czymś taki malenki otwporek i powinno działać :) i odrazu udaj się do sklepu oni mają tam zapewne takie bajery i patenty na to :)

Po co bawić się i kombinować w dorabianie jak takie coś kosztuje kilka groszy.

Dzisiaj (w sumie to wczoraj, już po północy) oglądałem w Carrefourze te Torosy F16 i powiem że całkiem fajne są, jak za tą cenę to myślę, że jeśli ktoś poszukuje taniego pojazdu to może być ok. Cena w Carrefour to 1499 zł.

Ale mi skuter jak odpalam na zimnym nie chodzi właśnie odrazu na wysokie i zaraz spada na niskie oborty tylko odpali musze dać mu pare razy gazu bo by zgasł i dopiero wtedy wchodzi na wysokie oboty za sekunde spada potem znowu wchodzi itd. aż się zagrzeje i unormuje (moim zdaniem ssanie) Więc dzwonie do serwisu (kielce) na liczniku 220 km oni mi mówią że nie naprawią skutera jak nie zrobie przeglądu (a w książeczce pisze ze przy 300 km) oni mowią ze margines jest 100 km +/- ŻENUJĄCE !!! I skończyło się tylko na ogromnej kłótni z pracownikiems erwisu bo przegląd gwarancyjny 200 zł + konieczna wymiana świecy 15 zł (a mam dobrą i nową świecę) + to ssanire które kosztuje 25 zł bo jak to on powiedział na torosy zakupione w markecie na niektóre części nie dajemy gwarancji! Z tego wynika że motor jest w 50% z gwarancją nawet nie ma się co bawić w gwarancje bo oleje,filtry i świece można samemy w domu zmienić mając pod ręką najprostrze narzędzia !!! NIE POLECAM SERISOWANIA!!!

Witam chłopcy.. :D
Jestem tu nowy i mam kilka pytań co do Toros f16.
Zakupiłem niemal tydzień temu i nie owijając w bawełnę troszkę go uszkodziłem .. moje pytanie brzmi czy znacie może jakiś sklep w okolicach zabrza/gliwic z częściami do tego właśnie skutera?
Potrzebne mi felgi przód/tył + opona tył...;p
Aby wyszło jak najtaniej to możliwe bądź gdzie prostują felgi.. :P i jakie są mniej więcej ceny prostowania..
z góry dzięki..:)
Zapomniałem o najważniejszym i jeśli ktoś by wiedział gdzie odbywa się spawanie plastiku. ;p przedni panel pod lampą dolną mi pękł. x/

Prawdopodobnie po krawężnikach jeździłeś :P No prostowanie felg nie jest takie tanie, nie orientuję się ile to w skuterze kosztuje, ale w samochodzie trochę kosztuje, może znajdziesz jakąś felgę, poszukaj, bo może ktoś sprzedawać felgi do Torosa, to czasami za kilka groszy kupi ;) A oponę, to albo w jakimś sklepie z częściami do skuterów, musisz rozmiar wiedzieć, albo na allegro.

Nie po krawężnikach tylko mały wypadek. :P
Dziecko jakieś mi na drogę wyskoczyło i spanikowałem wjeżdżając na chodnik ;p obijając przód, tył i robiąc dziurę w tłumiku ;p chodził jak chopper ;p