No i w Torosie powstał pierwszy problem. Zrobił sie słaby i po rozgrzaniu jedzie 30/h. Podejrzenie to gażnik, spuchniety tłok, pierścień na tłoku lub sprzęgło bo osłona wariatora jest bardzo gorąca. Może ktoś przechodził problem i wie co jest tego przyczyną?
Jakby ktoś chciał kupić wszystkie wnętrzności od Toroska(silnik,gaźnik,tłumik itd)to proszę o wiadomość pm.
Morientes , przyczyną tego jest fatalna jakość wykonania twojego sprzętu !.
dostawcy napisał:
Prosiaczek to gdzie trzymasz maszynę? Domniemam, że większość w garażach i tam mogą kręcić, jak nie garaż to co?
stoi sobie pod płatnym daszkiem na strzeżonym parkingu przy bloku. Jesienią wyprawa na jeden raz 350km i do garażu w zimowy sen.
Morientes napisał:
No i w Torosie powstał pierwszy problem. Zrobił sie słaby i po rozgrzaniu jedzie 30/h. Podejrzenie to gażnik, spuchniety tłok, pierścień na tłoku lub sprzęgło bo osłona wariatora jest bardzo gorąca. Może ktoś przechodził problem i wie co jest tego przyczyną?
Też mam po dłuższej jeździe bardzo gorącą obudowę sprzęgła i sprzęgło, ale to przy tej maszynie podobno nic strasznego - tak stwierdził serwisant Zippa. Ostatnio zrobiłem po 150km dziennie na pełnym ogniu i SUPER się sprawiła maszynka prześmieszna :)
BTW. pozakładajcie sobie na motostat.pl konta i rzetelnie wpisujcie "dokonania" torosików to będziemy wiedzieć z czym jeść tego "potwora"
http://www.motostat.pl/vehicle-stats/33444
Jeżeli skuter ma mały przebieg, to regulacja gaźnika.Morientes napisał:
Zgadza sie, problemem był gażnik tylko że nie regulacja a pęknięta gumowa membranka na której jest "kapsel" trzymajacy iglice. Podkleiłem tą gume zeby była szczelność i Toros wrócił do swoich osiagów.
Zasada działania: ogranicza ilość powietrza dostającego się do filtra powietrza, a więc i możliwości tworzenia odpowiedniej mieszanki.
Umiejscowienie: jest umieszczana na drodze powietrza przed przejściem przez wkład filtracyjny, zazwyczaj w miejscu zasysania powietrza z otoczenia do wnętrza obudowy filtra.
Usuwanie: wystarczy wyjąć zwężkę z pokrywy filtra.
Występowanie: często.
Trudność: początkujący.
Komentarz: po odblokowaniu konieczna jest zmiana dyszy głównej oraz regulacja gaźnika.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
O co chodzi z tą wymianą dyszy? Jak ona wygląda? Gdzie jest Umiejscowiona? Ile ona kosztuje? Czy trudno ją wymienić i założyć?
A co do gaźnika to wystarczy tylko taką śrubką z sprężynką wyregulować czy jeszcze coś?
Prosze o odpowiedź
dajkam .
Dysza jest jest to taka "śrubka" z małym otworem w środku, przez który leci paliwo , umieszczona jest w gaźniku ( dokładnie w komorze pływakowej).
Im większa dysza, tym więcej paliwa skuter dostaje .
Kosztuje kilka - kilkanaście złotych. Wymiana dyszy jest dosyć prostą czynością, trzeba wyciągnąć gaźnik ze skutera, odkręcić obudowę komory pływakowej ( znajduje się u samego dołu gaźnika ) .
Regulacja gaźnika polega na ustawieniu wolnych obrotów ( czyli ta śrubka ze sprężynką o której mówisz umieszczona u góry gaźnika ) oraz na ustawieniu stosunku poboru powietrza do poboru paliwa .
Regulacja gaźnika powinien wykonywać ktoś, kto ma w tym doświadczenie - początkujący na 90% zrobi więcej bałaganu, niż pożytku .
Poprzez nieprawidłową regulację gaźnika można szybko doprowadzić maszynę do " śmierci klinicznej " , czyli można poprostu zatrzeć cylinder z tłokiem .
Patrykk napisał:
Morientes , przyczyną tego jest fatalna jakość wykonania twojego sprzętu !.
To nie jest mój Toros, ja jestem jego serwisantem i opiekunem. Dla mnie Aprilia SR 05' Limited to też zabawka dla chłopców w porównaniu do moich sprzetów ale daj sie ludziom nacieszyć tym co mają a jak bedą dbać i przy jego kaprysach będą znali się na mechanice jednośladów a nie oddawali do serwisu gdzie mechanik od natłoku roboty nie potrafi sobie z nimi poradzić albo ma to w dupie to taki chińczyk też daje radę. Moze nie tak jak Aprilia ale na swoje możliwości i cenę jest ok.
To niezły z Ciebie serwisant, skoro o przyczynę " awarii " pytasz na forum ;-).
Co do Aprilii SR 05 - Może mocą na kolana nie powala, bo to tylko kibel, ale przy tym Torosku wygląda na dorosłe moto ;-), a pozatym w przyszłym sezonie przesiadam się na CBR'kę F3 , tak więc nie udało Ci się mnie zasmucić, przykro mi .
Patrykk napisał:
w przyszłym sezonie przesiadam się na CBR'kę F3
Mocna rzecz i dobry wybór:) Frajda z jazdy nieporównywalna z niczym innym. Polecam ten artykuł pod którym podpisuje się obiema rękami. Zrozumiałem dopiero jak dosiadłem Hondzinkę.
http://www.scigacz.pl/Kupuje,litra,i,nie,bede,odwijal,czyli,pier***nie,o,Szopenie,15158.html
Suawek, dobry artykuł ;)
No mam zamiar jak zdam na prawko na motor to mi się marzy Honda CBR 600 F3 albo F4 tak do 8000zł Żółto - Niebiesko - Biała z felgami w kolorze jaskrawo zielonym albo -||- pomarańczowym
A mnie się marzy GSX-R 750 biało-niebieska...
Dajkam, też mam chrapkę na F3 na następny sezon .
W sumie to ja też coś do 7-8 tyś, ale wolę zadbaną, droższą F3, niż jedną z najtańszych f4.
A ja się nie szybko przesiądę z 50 :)
Krzysiek, ja jakbym miał zostać przy 50cc, to tylko nowe s9 :).
Na wiosnę Honda CBR F4i :D
Hehe to tylko potwierdza, że skutery/motorowery to tylko pierwszy krok do motocyklingu.
A ja planuje przesiąść się na Kymco Downtown 300i, moto mnie nie kręcą,wolę skuter o większej pojemności.