Toros F16 (podobno ZIPP) skuter z marketu.

Najprostszym sposobem jest kupno naklejek.

juz zamalowałem kupiłem czarny lakier do paznokci błyszczący jak z bliska patrzysz to widać a jak tak z metra to nie ale i tak później kupie naklejki znając mnie ale dzięki za propozycje <jakub>

Morientes a czy coś się stanie jeśli byłoby w przekładni za mało oleju? Ja mam Bassę i też było 150 ml.

Morientes napisał:

Hej, po prośbach i namowach moja siostra dostała swój pierwszy upragniony skuter i wybór padł na Torosa z Carrefoura za 1500zł. Jako że ja posiadam swoje dwa motocykle przypadł mi zaszczyt serwisowania tego wymnalazku. Serwis płatny w "autoryzowanych" stacjach nie ma najmniejszego sensu bo zedrą kase i jeszcze popsują skuter a w najlepszym przypadku odwalą robotę i nie oddadzą zakupionego oleju. Wiekszość TYCH PSEUDO MECHANIKÓW to patałachy bez pojecia po kilkugodzinnych kursach ale nie o tym będe tu pisał. Toros przejechał 290km i dostał ode mnie serwis. Ktrótko co zostało zrobione: 1.Wymiana oleju w przekładni na Hipol 80W90 - nie było zastrzeżeń do koloru czy zanieczyszczeń poza tym ze było go wiecej jak opisane na obudowie 0,12L, wlałem odpowiednia ilośc nowego oleju strzykawka. 2.Wymiana oleju w silniku na Mobil semisyntetic 10W40- przy wymianie widać było kilka opiłków, na siateczce też były ich slady. 3. Sprawdzenie układu zasilania, elektryki, regulacja gaźnika (nie wymagał dużej regulacji), kontrola hamulców, sprawdzenie dokreceniaśrub (wszystko ok. nawet niektóre śruby są posmarowane klejem do srub przeciwko wykrecaniu np w obudowie wariatora (!!!) 4. Sprawdzenie ewentualnych blokad i nie ma ich na wariatorze (podkładka) ani w gaźniku typu złota śrubka ani ślepej kiszki w wydechu natomiast jest dolot rurki do filtra powietrza zarówno przed puszka(osłona filtra) wygięta gumowa rurka z siateczką którą należy wywalić a siateczkę założyć na wlocie obudowy jak i w samej puszcze wywalić kawałek dodatkowo wsunietej rurki. Resztę ewentualnych blokad bedę likwidował po 1000km. I najwieksze zaskoczenie UWAGA : GAŻNIK W TYM MODELU TO JAPOŃSKIE MIKUNI. Tej firmy gaźniki sa w modelach Suzuki czy Yamahy.
Toros jak na razie spisuje się BDB. Byliśmy na dotarciu tam i z powrotem nad morzem oddalonym o 50km od nas i nawet nie kichną. :D
Prędkość max na prostej 60 km/h. Z niewielkiej górki siostra jechała 70km/h. Mierzyłem jadąc obok niej na swoim motocyklu.

Witam.

Ogólnie masz rację, większość usterek to w sumie drobnostki... ( nie dla początkującego) w toros, lecz nie usuniesz blokad po tysiącu, jeżeli ich nie ma.

Ps. na moim torosie mam teraz 1300, po dwie wymiany olejów (wg. instrukcji, jedna nieoficjalna [ wg. kolegów motocyklistów, trzecia extra], dotarcie prawidłowe( było na forum wcześniej...) jade jak na początku, max 70, jedyne co mnie boli to dopompowywanie przedniej dętki co cztery dni( wysokie koszty wymiany w małych miasteczkach) i zacinanie manetki kierunkowskazu( nie zawsze wskakuje)

ps2. Ostatnio ( ciekawostka...) jadę sobie i nagle torosisko dyszy cienko, moc spadła, siły nie ma... okazało się że zatankowałem kilka minut wcześniej na jakiejś małej stacji, paliwo szemrane ( po dyskusji z motocyklistami doszliśmy...:) ) złaŁem paliwo, ( stare mam do kosiarki) zatankowałem na jakiejś normalnej , i poszło.( na wszelki wypadek dolałem uszlechetniacza do paliwa, coby przeczyściło rurki)

Heh a ja mam pytanie czy do tego skutera są jakieś przeciwwskazania żeby wykręcić felgi 10 i zamontować 12 albo 14. Oczywiście liczę się z tym że będzie słabszy ale chodzi mi głównie o to żeby był szybszy i wyższy. Ja nie mieszkam w mieście więc mi przyspieszenie nie jest aż tak potrzebne. bo widzę że z przodu to nie ma problemu a z tyłu to chlapacz można podnieść. A czy będą jakieś większe komplikacje z zmianą?

bitronxp1 napisał:

ubezpiczenie traci waznosc bo skuter jest zarejestrowany jako motorower do predkosci 45km/h a powyżej 45 to juz motocykl wiec nie ma na co liczyć z ubezpieczenia a jak wezmą skuter na badanie techniczne czy jak to sie nazywa to dostaniesz 500zł mandat za kierowanie pojazdem bez uprawnień

Jeśli pojemność przekracza 50cm w tedy zarejestrują Ci jako motocykl,a nie prędkość.Nie w prowadzajcie ludzi w błąd.

Motorower o pojemności 50ccm,a jadący powyżej 45km/h kwalifikuje się już jako motocykl.Może wydaje się,to dziwne.Ale takie mamy prawo ;)

Witam. Widzę że nawet dużo ludzi ma tego Torosa. Byłem dzisiaj w realu i widziałem go. Już od dłuższego czasu namawiam rodziców by mi kupili jakiegoś skuterka. Powiedzcie mi czy opłaca się go kupić, bo jest tani i to pasuje moim rodzicom. aha i jeszcze jedno widziałem też takiego fajnego torosa ale z manualną skrzynią. nawet fajny i tani bo 2500zł,
ale nie wiem czy to jest coś warte. Podam model, bo ja nie znalazłem go na google. toros wl11 jakoś tak
pozdrawiam Kamil.

Torosa się opłaca ale musisz o niego dbać wczoraj przy szalałem i przy starcie odpaliłem i dałem manetkę do oporu to kopa miał nie powiem. Ale ostatnie raz takie szaleństwa przy dotarciu jeździ sie nim fajnie.

Aha chyba wiem co to jest to chrobotanie po dokładnych oględzinach i dokręceniu kilku śrub doszedłem do wniosku że to chrobotanie przy przyspieszaniu to jest tylni chlapacz. On jest przykręcony tylko z 1 strony od tłumika więc przy określonych obrotach w pada w drgania i z drugiej strony uderza o osłonę filtra powietrza. Kurde a już myślałem że to przekładnie szlak trafia.

Metal15 napisał:

Witam. Widzę że nawet dużo ludzi ma tego Torosa. Byłem dzisiaj w realu i widziałem go. Już od dłuższego czasu namawiam rodziców by mi kupili jakiegoś skuterka. Powiedzcie mi czy opłaca się go kupić, bo jest tani i to pasuje moim rodzicom. aha i jeszcze jedno widziałem też takiego fajnego torosa ale z manualną skrzynią. nawet fajny i tani bo 2500zł,
ale nie wiem czy to jest coś warte. Podam model, bo ja nie znalazłem go na google. toros wl11 jakoś tak
pozdrawiam Kamil.

My tu piszemy o najtanszym Torosie F16 (być może również pod nazwą EKO - bo widziałem, że to tylko nalepki inne niż w F16). F16 możesz kupić za 1750pln z dostawą na aledrogo. Toros to marka, a nie konkretny model. F16 warto kupić naprawdę! Ja już szukam drugiego nowiutkiego do garażu :D

czyli f16 i eko to to samo bo w media expert eko jest za 1800 a ten sam tylko f16 za 1700 mała różnica ale chodzi mi o to czy eko i f16 to to samo

aha nie dodałem że ten f16 był w realu. to chyba dlatego ta różnica cen

i jeszcze jedno wie ktoś czy licznik w torosie dużo cygani (bo na pewno cygani ) ale ciekawi mnie to ile

Używaj opcji Edytuj... liczniki w skuterach zazwyczaj przekłamują około 10km/h.

Licznik w Torosie u mojej siostry przekłamuje 5km/h przy predkości 60 do 70 km/h. Nie wiem jak jest w innych zakresach bo przekłamanie w licznikach to nie jest twarda zasada że przy małej prędkości będzie tak samo jak przy większej.

:D

Morientes napisał:

(...)to nie jest twarda zasada że przy małej prędkości będzie tak samo jak przy większej.

Dokładnie! u mnie jest to mniej więcej zwyżka o 15% na prędkości i 10% na pokonanej odległości.
ps. niestety ale przekładniowego chyba nie wymienię... Nie wiem z czego są te śruby, ale zachowują się jakby były z masła i do tego w rozmiarze 9,5 :( Ta od spustu wlewu jest ma już niemal okrągłą główkę zamiast sześciokątnej, a używałem jedynie własnych rąk :C

Prosiaczek ja zawsze używam oczkowego klucza gdyż słyszałem o jakości tych śrub. Jednak jak już ją zniszczyłeś to wykręć sposobem i wstaw normalną śrubę. Koszt żaden a brak wymiany pewnie się zemści.

W Carrefour Toros F16 kosztował mnie 1499zł a dostawa do domu była gratis (Ale to jest Zipp wszystko jest z Zipp-a instrukcja obsługi, silnik nawet oleje sa Zippa. To jest Zipp Toros F16 nie wiem czemu nie zawsze pisze że to jest Zipp)

Dajkam porównałbym to do Opla i Vauxhall, to drugie jest kopią pierwszego ale niby to inne marki i inne auta. Toros to marka pod markety, żaden ceniący się producent nie chce być kojarzony z marketem więc wymyśla inną nazwę. Ot prosta metoda do zgarnięcia większego kawałka z tortu skuterowego.
Ostatnio znajomy kupił Zippa, identycznie wyglądający do mojej Bassy ale on ma Zippa, a ja jakiegoś tam skuta z marketu no i dobrze, niech ma świadomość, że ma coś lepszego:)