witam dziś wymieniłem oleje i wyczyściłem i przesmarowałem filtr powietrza i wyjąłem kawałek takiej plastikowej rurki bo to chyba <blokada> była do czegoś potrzebna ??????
W moim oleju żadnych opiłków nie było ani w przekładni ani w silniku <mam 234 km> więc chyba ok >????
a wlałem OLEJ ZIPP 4T 10 W 40 z allegro
a do przekładni mobil-a nie wiem jaki
a teraz przy ilu mam wymienić ???
ja radzę wymienić przy 300 km
jak wyjąłeś tą rurkę i to była blokada to dobrze zrobiłeś. Ale po tym zabiegu warto wyregulować gaźnik.
jak wymieniałeśprzy 234 to teraz możesz zmienić przy 1000-cu, częściej chyba nie ma sensu... A w przekładni zmieniać co 2-3 tyś. km.
mam nadzieje że to była blokada madi daj mila to ci wyśle foto tej rurki
mam nadzieje że to była blokada madi daj mila to ci wyśle foto tej rurki
ale daj na prywatną wiadomość
Dobry jesteś. Wlewasz olej do przekładni a nawet nie wiesz jaki.
Nawet jak wlał jakiś "nie przekładniowy",to będzie ok :D Śmiem twierdzić,że na słonecznikowym nic by się nie stało ;)
Mario- podaj nazwę tego oleju Mobil.
Ja wlałem do przekładni OrlenOil Hipol 80w90 (specialny do przzekładni)
dam ci Moj e-mail to wyślesz mi zdjęcie tej rurki bo ja mam chyba to samo
Używaj olejów opisanych w instrukcji obsługi, a dalej zajedziesz bez awarii.Ja tak robię i nie mam problemu.Zobacz po jakim krótkim przebiegu jest zalecana wymiana. To Ci powinno dać do myślenia.Jeśli zalejesz świństwem to po pewnym czasie będziesz pisał, że silnik stracił moc i nie masz szybkości. Przysłowie mówi ( kto smaruje ten jedzie)
Mój kolega taki posiada jest bez awayjny ale narazie ma 1450km rozwija V-max 60km/h na blokadach co z tego ze z super lub hipermarketu za 1700zł po przecenie a normalnie 2100zł ja widziałem toros F11 eko u dilera zipp
Jak się szanuje i dba jak o własne dzieci (oczywiście nie porównuję z dziećmi tylko chodzi mi o to żeby o niego bardzo dbać) i nie żałuje się mu oleju a nawet paliwa na leprzej stacji to on ci się odwdzięczy nawet 10000km przejedzie. I cena tutaj nie gra roli za bardzo
Hej, po prośbach i namowach moja siostra dostała swój pierwszy upragniony skuter i wybór padł na Torosa z Carrefoura za 1500zł. Jako że ja posiadam swoje dwa motocykle przypadł mi zaszczyt serwisowania tego wymnalazku. Serwis płatny w "autoryzowanych" stacjach nie ma najmniejszego sensu bo zedrą kase i jeszcze popsują skuter a w najlepszym przypadku odwalą robotę i nie oddadzą zakupionego oleju. Wiekszość TYCH PSEUDO MECHANIKÓW to patałachy bez pojecia po kilkugodzinnych kursach ale nie o tym będe tu pisał. Toros przejechał 290km i dostał ode mnie serwis. Ktrótko co zostało zrobione: 1.Wymiana oleju w przekładni na Hipol 80W90 - nie było zastrzeżeń do koloru czy zanieczyszczeń poza tym ze było go wiecej jak opisane na obudowie 0,12L, wlałem odpowiednia ilośc nowego oleju strzykawka. 2.Wymiana oleju w silniku na Mobil semisyntetic 10W40- przy wymianie widać było kilka opiłków, na siateczce też były ich slady. 3. Sprawdzenie układu zasilania, elektryki, regulacja gaźnika (nie wymagał dużej regulacji), kontrola hamulców, sprawdzenie dokreceniaśrub (wszystko ok. nawet niektóre śruby są posmarowane klejem do srub przeciwko wykrecaniu np w obudowie wariatora (!!!) 4. Sprawdzenie ewentualnych blokad i nie ma ich na wariatorze (podkładka) ani w gaźniku typu złota śrubka ani ślepej kiszki w wydechu natomiast jest dolot rurki do filtra powietrza zarówno przed puszka(osłona filtra) wygięta gumowa rurka z siateczką którą należy wywalić a siateczkę założyć na wlocie obudowy jak i w samej puszcze wywalić kawałek dodatkowo wsunietej rurki. Resztę ewentualnych blokad bedę likwidował po 1000km. I najwieksze zaskoczenie UWAGA : GAŻNIK W TYM MODELU TO JAPOŃSKIE MIKUNI. Tej firmy gaźniki sa w modelach Suzuki czy Yamahy.
Toros jak na razie spisuje się BDB. Byliśmy na dotarciu tam i z powrotem nad morzem oddalonym o 50km od nas i nawet nie kichną. :D
Prędkość max na prostej 60 km/h. Z niewielkiej górki siostra jechała 70km/h. Mierzyłem jadąc obok niej na swoim motocyklu.
TERMIT_PL
nazwa oleju przekładniowego
Mobila czy jak to sie pisze 85w90
U mnie przekładniowy to Hipol Orlenu 80w90 mozna kupić nieco lepszy 85w90 ale nie ma to wiekszego sensu w tych skuterach a silnikowy to Mobil semisyntetic 10w40 (tu jeszcze został mi litr z wymiany w Hondzie CB500 to wykorzystałem do skutera)
Kilka dni temu czekając na kogoś pod galerią widziałem dwóch chińczyków jadących na Toros F16.Jadą, jadą i nagle skuter im zgasł i go nie odpalili.Zapierniczali z buta do domu.Wreszcie skośnooki poznali się na swoich produktach :)
trzeba było powiedziec żeby benzyny nalali :D
Najpierw próbowali odpalić ze startera.Potem jak zauważali,że nie chcę odpalać to z kopki.10 min później ze spuszczoną głową pchali go do domu ;)
Toros to jest to samo co Zipp TOXIC juz nie mówiac o dystrybucji i serwisie Zippa dla obu modeli. Oprócz naklejek, tarczy z przodu i ceny niczym sie nie rózni. Tu sobie porównajcie
zipp :
http://www.zipp.pl/produkty.php?dokument=58&pierwszy=1
CENA 2899 zł
toros ;
http://www.skuterowo.com/wp-content/woo_uploads/724-Obrazek.jpg
CENA 1500 zł
Kiedys kilka ładnych lat temu to był Zipp Vapor który przechodził kilka liftingów.
Morientes ile było oleju w przekładni? U mnie było 150 ml i tyle wlałem, a wszędzie w necie piszą, że 120 ml, to o co chodzi?
Coś się stanie jak się wleje 150 zamiast 120 ml?
Jakub100001 ja mam też Yamahe XT600 chodzi ładnie ale na koniec poprzedniego sezonu nie chciała zapalić za cholerę i kopka i starter cisza, pomogła regulacja gaźnika u mechanika. Zatem nawet markowce mają swoje humory.
U mojej siostry też było około 150 mL. Mysle że Chińczyk ma miarke w maszynie wymierzoną na 150 mL. i tak leje do wszystkich skuterów dla tego tak jest. Możliwe że na taśmie w Chinach schodzą też inne skutery w których trzeba wlewac 150mL a że produkcja masowa to leja do każdego modelu tak samo. Myśle że nic tam sie nie stanie jak bedzie 150mL bo nie ma tam żadnych gumowych uszczelniaczy i nie ma tam jakiegoś wytwarzanego ciśnienia ale instrukcja podaje 0,12 L i tyle powinno się wlać.
dziś zaliczyłem glebe przez korzeń
mam 3 duże rysy na czarnym plastiku wie ktoś jak to zwalczyć dziś do 16