Toros F16 (podobno ZIPP) skuter z marketu.

To powie mi ktos po jakim czasie/przebiegu mozna uznac ze skuter jest dotarty?

Zasadniczo pobierznie to ludzie mówią że nawet po 700km już jest dotarty. Ale jak ktoś robi małe odcinki i motor nie złapie normalnej temperatury to i nawet 1400km i będzie ledwo dotarty. Ja już skończłem docierać i parę dni temu mój licznik przekroczył bajeczne 1000km. I wreszcie mogę odkręcić manetkę do oporu. Co prawda nie cały czas bo i w sumie żadnej reakcji nie ma ale można!

Myśle że jak będzie robił odcinki po 10-20km to będzie dotarty po jakiś 800km. Jak mniejsze to do 1000km.

a gówno prawda dotarcie jak to dotarcie jedni mówią tak inni znowu inaczej. W np. nowej kosiarce 4T wystarczy zostawić na wolnych obrotach aż spali się cały JEDEN zbiornik paliwa (kosiarka dotarta) Ja mialem wcześniej nowego ktm'a 125CC i tez dotarcie polegalo na przejechaniu ok 10-50 km w bardzo delikatny sposob i motor dotarty. Na skuter wsiadlekm i nie folgowalem wgl (pomimo iż jest nowy) dostaje w pizde non stop wczoraj 80 (zamkni ęty zegar) I zobaczycie że napisze za to 1000 czy ile tam km i skuter będzie w dobrym stanie ::)) Więc jak kto woli jak wolisz toczyć się przez 1000 km 40km/h to jeźdź ale itak wiadomo że skuter za 1400 zł nie będzie zbyt długo jeździł. Jak bym miał tak dbać o skuter (docierać, myć, itp.) to bym kupił jakąś YAMAHA a nie najtanszego chinczyka z najnizszej polki. No sorry takie jest moje zdanie :**

Czy ktoś z posiadaczy tego skutera zdołał już stwierdzić osobiście, lub u jakiegoś mechanika czy skuter ten ma jakieś blokady ? Jak bym miał klucz do wario, to sam bym zobaczył czy nie siedzi tam jakaś tuleja :)

AnS napisał:

Czy ktoś z posiadaczy tego skutera zdołał już stwierdzić osobiście, lub u jakiegoś mechanika czy skuter ten ma jakieś blokady ? Jak bym miał klucz do wario, to sam bym zobaczył czy nie siedzi tam jakaś tuleja :)

ta wersja z reala po 1500, to jakis ekosport... jeśli idzie 80km/h to nie ma blokad, a w rzeczywistości idzie nie 80 a jakies 72 km/h, oczywiście po prostej ;) osoba nieciężka wyciąga więcej nawet.

Zastanawiam się tylko co będzie w przypadku kolizji, gdy jade 70 na godzine, a blokad nie ma fabrycznie... co wtedy z ubezpieczeniem.

ubezpiczenie traci waznosc bo skuter jest zarejestrowany jako motorower do predkosci 45km/h a powyżej 45 to juz motocykl wiec nie ma na co liczyć z ubezpieczenia a jak wezmą skuter na badanie techniczne czy jak to sie nazywa to dostaniesz 500zł mandat za kierowanie pojazdem bez uprawnień

Na mandacie się nie kończy...

a i za wszystkie szkody bulisz nawet i chyba jak nie jest to z twojej winy wiec trzeba uważać jak sie jezdzi

Trzeba się pilnować i wiedzieć gdzie można przycisnąć a gdzie nie.

a jest tak w skuterach ze jak masz wypadek to ci prędkościomierz staje przy uderzeniu przy danej predkości ?

witam jestem nowym posiadaczem f16
i mam na liczniku 98 km
kto może to niech napisze mi co ile mam wymieniać ten olej najlepiej w silniku i w przekładni z góry dzięki

Nie chce mi się wierzyć, że jeśli będę miał blokady i skut idzie więcej niż 45 to się przyczepią, no chyba, że do producenta. Nazwałbym to wadą fabryczną.

Mario wg takiej książeczki co dostałeś ze skutem. Jednak skuterowo zaleca po 30 km pierwszą wymianę. Zresztą wymień teraz to zrozumiesz dlaczego. Na temat olejów i ich wymiany masz całą rozprawkę na skuterowo, poszperaj, a znajdziesz.

Ja wymieniłem o 64 i 300 km, jak wymienię po 800 to Ci napisze czy też warto. Dalej planuje 1500, 2500 i co 1 000 lub 1500 zależy jak olej będzie wyglądał po tysiaku. Koszt niewielki zatem nie ma co żałować.

bitronxp1 napisał:

no dobra 55km/h to tak ale nie 72km/h i to na prostej
a mandat i tak by dostał ze nie miał blokad bo napewno by juz przy okazji sprawdzili

mógłbyś mi wyjaśnić za co i dlaczego ja miałbym odpowiadać skoro skutera nie dotykałem i nie mam zamiaru tykać w zakresie zdejmowania jakichkolwiek blokad, bo to co jeździ od nowości w zupełności mi wystarcza a prędkości zwyczajowe to 50kmh licznikowo? Nie do końca też rozumiem gdzie mieliby szukać dowodów mojej domniemanej ingerencji i jak udowadniać moja winę? Pojazdu nie homologowałem ja, ja go też nie składałem.

bitronxp1 napisał:

a jest tak w skuterach ze jak masz wypadek to ci prędkościomierz staje przy uderzeniu przy danej predkości ?

u mnie takie zdarzenie nie miało miejsca, licznik nie zablokował się i działa jak wcześniej tj. nadal zawyża konkretnie - co nie dziwi

mario030281 napisał:

witam jestem nowym posiadaczem f16
i mam na liczniku 98 km
kto może to niech napisze mi co ile mam wymieniać ten olej najlepiej w silniku i w przekładni z góry dzięki

Ja wymieniłem dopiero po 290km w serwisie za grubą kaskę, bo o wymianie przy 30km przeczytałem już po przejechaniu tej odległości... Jak na razie uważam, że mam jakiś wybitny egzemplarz :D Nic się nie sypie, gleba zaliczona a on jeździ jak nowy (w mojej niefachowej ocenie). Reakcję na gaz czuć w całym zakresie ruchu manetki, ogólnie jestem baaardzooo zadowolony z mojej śmiesznej zabawki. Tak bardzo, że wolę się wgramolić na torosa niż wsiadać w samochód na krótszych odcinkach.

Witam wczoraj kupiłem tą niezwykłą chińską machinę o nazwie Zipp Toros F16. Niby wszystko w porządku na paliwie z sieci Carrefour przejechałem 8km.

1. Dolałem do niego 2l benzyny 95 a licznik paliwa doszedł do końca czerwonego paska. To ile ten zbiornik ma pojemności?

2. Gdzie się wlewa olej przekładniowy gdyż dzisiaj stuknęło mu 30km i chciałbym wymienić w nim olej przekładniowy i silnikowy.

3. Jaki olej najlepszy do przekładni i do silnika (marka, nazwa)

4. Gdzie się spuszcza olej silnikowy (podejrzewam że to a śrubka z taką jakby dużą podkładką koło wlewu oleju.

5. Dzisiaj także zaczęło się takie chrobotanie. Czytałem na tym forum że to podnóżka, ale sprawdzałem i podnóżka trzyma się twardo bez luzów. To chrobotanie zaczyna się od 15 km/h. Wydaje mi się że to może być przekładnia albo Pas napędowy o coś ociera. Co to może być?? Pomóżcie

P.S. Chciałbym podkreślić że podczas jazdy tym skuterkiem 50km/h przekroczyłem tylko 3 razy. Max nim jechałem może z 53km/h więc chyba nie za ostro go docieram??

To mój pierwszy skuter więc jestem prawie zielony, chociaż nie, przeczytałem dokładnie instrukcję to już turkusowy jestem

Aha Chciałbym dodać że skuter ma dopiero 35km i jest użytkowany 2 dzień po zakupie

1. zbiornik ma 5,5 L. chyba....
2. masz taką śrubę przy kole z miedzianą podkładką powinieneś ją zauważyć jak patrzysz od tyłu to kolo kopniaka <lewa strona>
3.do przekładni Mobila ale nie wiem jaki typ
a ja do silnika org. ZIPP-a 10w40 semi synthetic 4T
4 . tak od dołu jak patrzysz kolo wlewu taka z dużą podkładką
5. na to ci nie odpowiem bo nie maiłem takiej sytuacji
odp PS. spoko tam tak prędkość to mu nie zaszkodzi ale staraj się nie przekraczać 45 km/h
Spoko ja też jestem zielon mam go dopiero 6 dni mam 130 km

Dzięki informacje się przydadzą tylko co z tym chrobotaniem. Dokręciłem parę śrub i niby coś ucichło. Niby tego tak nie słychać ale nadal nie jest tak jak wcześniej. Podejrzewałem że to mogą być łożyska na wale (luz na wale) ale takie przypadki miały 13000km a nie 35km.

Dokręciłem parę śrub przy filtrze i przy wydechu. Jak kto by nim jechał 1 raz to by się nie domyślił ale jak nim jeżdżę 5x dziennie to różnice słychać.

I jak by ktoś mi powiedział dokładnie jaki olej do przekładni wlać bo nie chcę z tym po serwisach jeździć bo szkoda pieniędzy a nie mam przyczepki żeby go wieść (po zakupie transport do domu miałem gratis)

To tak:

1. Ja wyeliminować całkowicie te chrobotanie nie odwiedzając serwisu

2. Dokładna nazwa oleju przekładniowego (na tym mi najbardziej zależy)

Do przekładni najzwyklejszy Hipol 80W90 lub lepszy ale droższy Hipol 75W90.

Do przekładni nie potrzeba jakiegoś specjalistycznego oleju.Nawet jak wlejesz olej silnikowy to nic się nie stanie,bo wszystko w środku będzie miało smarowanie.Ale jak chcesz specjalny olej przystosowany do przekładni,to kup Mobilube 1 shc 75w-90.Taki litr będziesz miał na bardzo długi czas ;)