Ad 1
Nie. Przegląd techniczny to ten na stacji diagnostycznej.
Ad 2
Raczej nie. Co innego jeśli po rejestracji nie kupisz OC. Tu może być kara i to nie tylko w przypadku kontroli
Ad 4
Tak ale wiąże się to z utratą gwarancji.
Ad 6
Włącza się ssanie (przynajmniej na zimnym) - wtedy obroty są zwiększone i koło się kręci. Natomiast czy można to wyregulować aż tak żeby się nie kręciło to nie wiem.
Ad 8
W okresie docierania sugeruje się nie jeździć zbyt często z maksymalną prędkością.
Ad 9
Styl jazdy + regulacja gaźnika
Czekam na więcej wypowiedzi ;)
Ad 3
Tak. Od razu przybijają tylko ja w końcu nie wiem jak jest z tym przeglądem na skuter. Ale tak czy tak - dowód jest już z pieczątką.
Ad 5
Poszukaj na googlach albo zajrzyj do instrukcji. Jest mnóstwo tematów o wymianie w tym silniku
Reszty nie wiem na 100% więc nie pisze :)
A powiedzcie mi, olej leje się przez otwór bagnetu czy gdzie tam?
Spuszcza się olej taką wielką śrubą z uszczelką pod bagnetem?
1. Przegląd techniczny to zupełnie co innego niż przegląd gwarancyjny. Pierwszy TRZEBA robić bo tego wymagają przepisy ruchu drogowego, natomiast drugi MUSIMY bo jest to wymagane do gwarancji - jak go nie zrobisz to tracisz gwarancję!
2. Nie ma znaczenia data zakupu skutera, a data pierwszej rejestracji. Możesz zarejestrować rok po zakupie i będzie wszystko ok.
3. Jak będziesz miał nowy dowód rejestracyjny to nie będzie w nim pieczątki potwierdzającej wykonanie badania technicznego, gdyż z dowodu będzie wynikało, że jest to pojazd nowy, a w nowych badania technicznego się nie wykonuje! Pierwsze badanie techniczne w nowym pojeździe robi się po 2 lub 3 latach.
4. Przeglądów gwarancyjnych nie możesz olać, jeżeli zależy Ci na gwarancji. Jeżeli nie wykonasz któregoś z nich, to w chwili przekroczenia limitu do któregoś z przeglądów TRACISZ gwarancję.
5. Wymienić olej sam możesz.
6. Coś nie tak z tym kołem. U mnie się nie kręci, mam przebieg 135km.
7. Zdejmiesz blokady - tracisz gwarancję! Gdzieś był opis blokady w F16, ponoć trzeba odkręcić kanapę i pod nią jest złączka do rozłączenia (?)
8. Jazda pojazdem mechanicznym na maksa przy nie dotartym silniku mu szkodzi! Te kilometry, które już pokonałeś były najważniejsze dla jednostki napędowej. Właśnie wtedy wszystkie części mechaniczne się docierają "układają". Jaki może być efekt? Szybsza eksploatacji podzespołów silnika, wyższe spalanie, większe ryzyko awarii, itp. Pewnie instrukcji nie czytałeś...
9. Przy Twoim sposobie docierania silnika ciężko ograniczyć spalanie. Jednak mniejsze spalanie osiąga się w taki sam sposób jak w każdym pojeździe spalinowym - płynna jazda ze stałą prędkością, nie wkręcanie silnika na maksymalne obroty, podkręcenie blokad - tak aby skuter wolniej jeździł, czyli na niższych obrotach, itp.
Mam już stuknięte 201 km.
Jak wymienić olej silnikowy? Czy ta wielka śrubka z uszczelką niżej od bagnetu to jest do spuszczenia? Olej się leje przez bagnet? Jaki olej?
Co to jest "olej przekładniowy" co piszą aby wymienić po 300km? Na stronie producenta "olej przekładniowy" jest w postaci tubki 100ml (takie coś jak pasta do butów).
Jadę skuterkiem wolno.. 30km/h. Staram się nie przekraczać 40. Czasem go podkręcę do 50km/h. Czy dobrze robię? Nie chce aby mi palił z 4l/100 jak to ograniczyć???
Co z tym kołem? Odpalam co nie chodził z 10 minut i koło mu się kręci szybko. Potem na wolne obroty wchodzi.
A i jeszcze taki problemik, że jak chodzi na wolnych obrotach i ma zapalone światła to przygasa na wolnych. Jak ma zgaszone światła to trzyma na wolnych obrotach.
Chyba się kapnąłem, że w skuterze są 2 oleje.
1. Olej silnikowy z bagnetem i ogromną śrubą
2. Olej przekładniowy z malutką śrubką ze złotą otoczką pod czarną przekładnią oraz taką samą śrubką na przekładni pomiędzy dwiema śrubkami mocującymi przekładnie.
Dobrze pisze?
Co ile km wymieniać olej przekładniowy, a co ile olej silnikowy?
Jakie oleje stosować? Olej silnikowy to taki w postaci wody, a olej przekładniowy to taki w postaci np. pasty do butów?
olej w postaci wody? a przekłaniowy pasty do butów?
no nie wiem człowieku to mój pierwszy pojazd na paliwo. jestem zielony w tych sprawach! Chodzi mi oto, że w instrukcji olej przekładniowy jest na zdjęciu w takiej tubce jak są pakowane np. pasty do butów, lub pasta do zębów. I chce się dowiedzieć czy przekładniowy jest w formie wodnej czy w formie takiej jak np. wyciskana pasta z tubki np. elmex.
przekładniowy jest w opakowaniu takiej własnie tubka a silnikowy w takich 1L butelkach plastikowych
Olej do silnika jak i do przekładni są w stanie ciekłym jak olej do pieczenia tyle że gęściejsze.
izdebski12 napisał:
Czy ta wielka śrubka z uszczelką niżej od bagnetu to jest do spuszczenia? Olej się leje przez bagnet? .
Jadę skuterkiem wolno.. 30km/h. Staram się nie przekraczać 40. Czasem go podkręcę do 50km/h. Czy dobrze robię? Nie chce aby mi palił z 4l/100 jak to ograniczyć???
Co z tym kołem? Odpalam co nie chodził z 10 minut i koło mu się kręci szybko. Potem na wolne obroty wchodzi.
A i jeszcze taki problemik, że jak chodzi na wolnych obrotach i ma zapalone światła to przygasa na wolnych. Jak ma zgaszone światła to trzyma na wolnych obrotach.
Jeszcze na te pytania oczekuje odpowiedzi ;)
Mam taki skuter i ma przejechane 2500 km i mam problem , jedzie do 30 na godzinę a potem nie chce wejśc na wyższe obroty. Ostatnio odpinany był moduł czy to może mieć coś wspólnego ?
POMOCY !!!
vectra1 napisał:
Mam taki skuter i ma przejechane 2500 km i mam problem , jedzie do 30 na godzinę a potem nie chce wejśc na wyższe obroty. Ostatnio odpinany był moduł czy to może mieć coś wspólnego ?
POMOCY !!!
Możesz być tak miły i nie wpierdalać się z kopytem w każdy temat o torosie f16 pisząc jedno i to samo? Może trzeba zrobić własny temat?
Dodaje nowe fotki skuterka ;) Ładnie go wypolerowałem
I tak trzymać !
1. Jak zamontowaliście tablice ? Ja odkręciłem ten pręt z odblaskami i pod to wsunąłem tablice, zakręciłem i się trzyma. Myślałem, że zrobię w niej dziury i dam pod te śrubki ale one są na stałe.
2. Jak myć taki skuter ? Plastiki takim sprayem jak do samochodu ? A silnik ?
3. W co najwygodniej zlać olej ? Dzisiaj mi stuknęło 50 km więc już dalej nie jeżdżę tylko w tygodniu wieczorem na spokojnie wymienię.
Witam przeczytałem cały temat i postanowiłem że wtrącę swoje 3 grosze do co poniektórych wątków :P A więc temat wymiany oleju wszyscy błędnie myślą że spust oleju to ta duża śruba pod bagnetem poprawię was że jest to tylko filtr oleju i spuszczając tamtędy olej nie zlewacie go całego z komory właściwy spust znajduje się po 2 stronie silnika jest to śruba na taki sam klucz jak ta z filtra z tym że jest umieszczona z boku. więc przy wymianie odkręcamy obie śruby najpierw tą z boku aby spuścić olej a następnie filtr aby go przemyć jakąś benzynką lub czymś podobnym. Co do blokad blokada jest jeden kabelek idący z pod pokrywy pod która jest pasek. kabel łączy się w tyczką pod plastikiem z prawej strony wyciągamy wtyczkę i jeździmy bez blokady i nie tracimy gwarancji bo jadąc na przegląd wpinamy go i nikt się nie zorientuje. Jeśli chodzi o kręcące się koło po odpaleniu to jest to norma bo skuterek ma automatyczne ssanie które się wyłącza po kilkudziesięciu sekundach i koło staje w miejscu Jeśli macie jakieś pytania chętnie odpowiem bo na przy chińczykach grzebie nie od dziś :P
Specjalnie dla Kuchcika.