Swap na Piaggio 125 ccm.

adrian19966 chętnie pomogę, co prawda nigdy nie mam czasu ale przeważnie jak lecą te babskie seriale , na wspólnej itp to wtedy siedzę przy kompie choc nie zawsze, podaj na pw nr gg to się odezwę. Co do tematu swapu to mam wizje na chłodnicę, ta z x9 którą zamontowałem pod skuterem to nieporozumienie brud z koła ją bardzo szybko zatyka, więc wylatuje na zbity łeb. Byłem dziś na szrocie samochodowym i przejrzałem wszystkie chłodnice i takiej jak bym chciał nie było, była dodatkowa z jakiegoś mercedesa nieźle się prezentowała ale była by do modyfikacji ale niestety była aluminiowa a obecnie nie mam czym pospawać aluminium i dałem sobie z nia siana. Za to wziąłem dwie nagrzewnice, jedna z Lancera druga z mazdy 323 obie są bardzo małe ale razem maja większą powierzchnię niż ta jedna z X9, obie są do drobnych modyfikacji ale obie są wykonane z miedzi więc lutownica w dłoń i do dzieła, a najlepsze jest to że jedna sie zmieści nad przednim błotnikiem za lagami czyli na największym cugu powietrza :) a drugą włożę w tą część pod siedzenie pomiędzy siedzenie a podłogę tam są nawet wloty wentylacyjne a miejsca jest tam tyle że moge tam dwie takie chłodnice zmieścić, niestety ta chłodnica nad przednim kołem będzie dość wysoko, wyżej niz mam obecnie zbiorniczek wyrównawczy więc będę musiał jakos zmienic miejsce zbiorniczka, mam go zamiar wpakować w czaszę i z tym zbiorniczkiem będzie teraz największy problem ale ocieplenie nadają od poniedziałku więc mam nadzieję że zdążę to ogarnąć.

stalo sie- nie wstrzymalem i przytargalem z radomia do gliwic 125
chlodzona powietrzem (jechalem przy -4 326 km pod koniec w okolicach zawiercia zrobilo sie znosnie tzn malutki deszczyk i cieplo +2 :)
wyszlo ze przy 60-80 zalezy od stanu zamarzniecia moich przemoczonych konczyn spalil okolo 2,6 na 100km wiec niezle podobny do euroboy na kolach 13 wiec jes git
pozdro :)

z czasem pobawie sie i zobacze co wyciagne z niego bez katowania obrootami,mysle ze 115-120 nie bedzie problemu choc teraz to V nie grzeszy tyle ze spalaniem zadziwia :)
w cieplejsze dni dni zerkne na przelozenie i wariatotka jak tam to wyglada i zrobie po swojemu jednak uwazam ze bez zestawu 150-160cm moze byc ciezko pociagnac szybsze przelozenie -dam znac co mi z tego wyjdzie,z tytulu ze nie lubie lipy troche czasu zejdzie zeby wywazyc tlok 150 czy 160 z walem ale damy rade
teraz na te panujace temperatury V jest ok problem zacznie sie pewnie w cieple dni,ogladalem na jakiejs niemieckiej stronie fajowa glowice 4v do chlodzonych powietrzem fajnie by bylo takowa zalatwic :)
zapewne polepszyla by osiagi zadowolajaco(wy w cieczy macie 4v :) )
fakt ze to china ale jak na razie przebieg 4tys i nic nie nawala
zreszta bazujac na znajomych co smigaja chinszczyzna bez swirowania sprzety ich daja rade po przebiegach 16-20tys nic sie nie dzieje,i wyglada na to ze jeszcze dlugo nic sie nie bedzie dzialo wiec dziwia mnie opinie ze 10 tys i padlo(tylko pytanie jak jezdziles zapewne markowego tez bys dojechal na katowanie nie ma mocnych)ja naleze do tych co swoje juz wyskakali,napalili gum i ganiali za predkoscia teraz szukam malego spalania i jako tako predkosci troche smiesznie to moze brzmi ale 125 czy tam 150 jest na dzien dzisiejszy najbardziej mi pasujacym pojazdem tak jak panowie robicie -teraz to jeszcze lepiej zrozumialem czemu 125 (choc za mlodu ganialem 500 600 i 750) na miasto i okolice to chyba najlepsza pojemnosc same plusy
pozdrawiam

He, uważaj na nieoznakowane wideorejestratory ja juz 10 punktów zarobiłem, co do swapu to marnie to moje chłodzenie wygląda, dzis doszedłem do wniosku że te nagrzewnice nie zdadzą egzaminu a to dla tego że te blaszki pomiędzy kanałami wodnymi są tak cienkie że po zatkaniu tego jest to nie do wyczyszczenia, bo te blaszki się porozpierdzielają i tyle będzie w aucie jest co innego zanim powietrze dojdzie do najpierw musi przejść przez filtr kabinowy a w skuterze napierdzieli się komarów i innego dziadostwa i i tak się zatka. Dzis porwałem się na zrobienie samorubczej chłodnicy, będzie płaska na całą podłogę pod skuterem, praktycznie nie widoczna cała wykonana z miedzi, będzie wpięta szeregowo w chłodnicę z X9 która to w pionie wyląduje pod siedzeniem, jest też opcja na wentylator:) do tej pod siedzeniem z x9. Jak wyjdzie dam znać , napewno w nadchodzące ocieplenie wyjeżdżam skuterem z wydajnym chłodzeniem.

no to czekam z niecierpliwoscia co tam wymlodzisz foto bardzo mile widzane
ps.tego 90cm nie bede juz chcial z wiadomych przyczyn
pozdrawiam

Siema CEFA ja tez swój silnik kupiłem w Radomiu tam gość ma dużo skuterów ale trzeba uważać bo jest tam dużo oszustów

Cześć.

Zainspirowany pomysłem enter1978, żeby wykorzystać nagrzewnice, dziś udałem się na auto złom i zakupiłem nagrzewnice ze Suzuki Swift, koszt 15 PLN. Myślę że jak zlikwiduję schowek pod kierownicą (czyli obetnę go od strony wewnętrznej) to może uda się wpakować tam nagrzewnice. Mam fajne wloty powietrza w przedniej czaszy i strumień uderzałby bezpośrednio w nagrzewnicę. Z instalacji która się tam znajduje zostawię tylko niezbędne kable, alarm (do wyrzucenia), regulator, i przerywacz kierunkowskazów przeniosę w inne miejsce. Wentylator na nagrzewnice myślałem dać z komputera włączany ręcznie.
Zastanawiam się tylko, jaki wpływ będzie miała temperatura na czasze i żarówki wraz z odbłyśnikiem.
Za przymiarki i montaż będę brał się dopiero po niedzieli, jak temperatura skoczy na "+", bo jak na razie to to jest teraz -8 i ogrom śniegu (narciarze zadowoleni).

enter1978, a nie możesz osłonić nagrzewnicy "siatką tuningową". Może to coś da.

Przed chwilą czyściłem chłodnice była cała zawalona błotem myślę że przeniosę ją za nogi kierowcy dobrze że mam oryginalny wentylator to będzie dobre chłodzenie

ups lag

siemka chlopaki
tak w tym radomiu to maja niezla zlomownie 90% albo i 99% to powypadkowe malo ktory ma tylko plastyki polamane wiec calego trudno wybrac a z plastykami problemy wiadomo ciezko tanio wyrwac nieuszkodzone
dzis u mnie -4 ale wole skutem jak vw no i to spalanie do 80-max 2,8l :)
tak na marginesie to szukajcie malych chlodnic aprila,peugot 50cm cos w tym stylu takie moze w przednia czasze upchacie

Adrianmerc ty juz miałes chłodnicę z x9 pod siedzeniem pomiędzy nogami, ale ona była w pionie czy w poziomie?, w poziomie nie ma u mnie nawet szans, w pionie wejdzie i jeszcze masa miejsca zostaje ale żeby az tyle żeby wpakować tam wentylator z x9 który jest długi z 12cm, to chyba na taki wentylator raczej opcji nie ma, dziś nic nie robiłem, nie skończyłem chłodnicy bo mam dość podróży z pracy, przypakowałem 10 km z buta, po zaspach po szyję z 15kg balastem brnąłem w zaspach ponad 4 godziny i na dziś mam wszystkiego dość. He tak po za tym ja tez mam silnik z radomia :)

niezle z tym radomie wychodzi ze dobry na czesci
a tak na marginesie to pogoda masakra ale oszczedzila slaski ciag miast
zero sniegu tylko temperatura niska ale mozna smigac

Ja juz dziś skończyłem samoróbczą chłodnicę, zostało ja zamontować i w drogę, hm? a co do drogi to masakra, wczoraj pieszo dawałem 10km do domu po zaspach po szuję, dziś już jest raczej tak z przymrużeniem oka jest przejezdnie. A to moja droga z pracy którą wczoraj dawałem na piechotę, dziś na zdjęciu jest już odśnieżone wczoraj tam tonąłem http://img14.imageshack.us/img14/5792/zdjcie0012iy.jpg

Sory że nie pisałem ale po tych zawiejach urwało mi antene od neta i dopiero dzisiaj została zamontowana ponownie.Ja u siebie chłodnice miałem w poziomie widać to na tym foto http://www.garnek.pl/adrian0/22710163
Właśnie tak miałem ją założoną zaraz po tym jak wstawiłem silnik zbiorniczek wyrównawczy był wtedy w kufrze
Enter1978 u mnie to samo przed pare dni w te zamiecie było poniżej zdj
https://plus.google.com/photos/106179813884143707075/albums/5857540335254694385

Witam,

Możecie mi napisać jak podpiąć kable, abym mógł gasić silnik ze stacyjki.

Ja mam ciągle problemy, zrobiłem własną chłodnicę, jest zamontowana pod podłogą, do tego zamontowałem chłodnicę z piaggio pod siedzeniem ale w pionie i właśnie w tym problem że układ nie chce sie odpowietrzać sam, dziś zaniosłem tą chłodnicę z piaggio do przerobienia, teraz mam odpowietrzanie u góry więc powinno być ok ale to dopiero wyjdzie w praniu, tak czy inaczej mam dwie chłodnice ta w pionie z piaggio która jest pod siedzeniem ma nawet wentylator :) i nawet udało się to upchnąć, troszkę mam do przerobienia wlot powietrza pod siedzeniem, ale ogólnie jest upakowany tak że można by powiedzieć że, ujdzie w tłumie. Teraz muszę zamontować chłodnicę po przerobieniu odpowietrzania i zobaczymy czy układ będzie sam sie odpowietrzał, bo wczoraj nie za bardzo musiałem skuter położyć na bok żeby sie odpowietrzył bo po zmianie pozycji chłodnicy z poziomej na pionową fabryczne odpowietrzanie z góry wylądowało z boku chłodnicy, więc z boku zostało zaspawane i wstawiłem nowe u góry a że chłodnica jest aluminiowa były małe kłopociki bo nie mam czym pospawać aluminium i musiałem się udać na żebry, żeby mi to ktoś przerobił, na szczęście już jest przerobiona i gotowa do zamontowania, jak to ogarnę to zrobię fotki

Ja zostałem przy poprzednim zamontowaniu chłodnicy czyli za kołem bo nigdzie indziej za bardzo nie pasuje,ale i tak nie dam za wygraną i nie długo gdzieś ją przeniosę

Ja już mam problem z głowy, mam zamontowane dwie chłodnice jedna jest pod podłoga samoróbcza, jest zrobiona na miarę i będzie niewidoczna, druga jest z x9 w pionie pod siedzeniem, i na tej z x9 jest wentylator, po przeróbce chłodnicy z x9 układ bardzo łatwo sie odpowietrzył, jest chyba wydajny bo wczoraj w nocy chciałem go rozgrzać żeby się włączył wentylator, to na postoju pałowałem go z kołem w górze z pół godziny, a przecież na postoju cugu powietrza raczej nie ma, i nie mogłem go rozgrzać, po jakiejś pół godzinie pałowania na 7tyś obr wentylator się włączył ale nie wiem czy pół minuty chodził i się wyłączył, więc wszystko wskazuje na to że wreszcie będzie OK, Chłodnice są nie widoczne, zostało mi do zrobienia atrapa chłodnicy tej pod siedzeniem bo orginalna nie pasuje teraz, a i tak miała małe otwory wentylacyjne, to już nie problem 2 godz roboty i coś wystrugam.

no to ładnie, pięknie. teraz trzeba będzie zobaczyć jak chłodnica daje radę sobie na pełnym obciążeniu czyli w trasie no bo piłowałeś ale jak koło w górze to silnik nie był obciążony więc i mniej benzyny spalił napewno. nie wiadomo jak wyjdzie w praktyce. oczywiście ja trzymam kciuki ;)

No tak, dobrze mówisz sam jestem ciekaw jak to podczas jazdy będzie, ale myślę że będzie OK bo fakt silnik był bez obciążenia ale też stał w miejscu i powietrze chłodnic nie owiewało, ja myślę że będzie OK dlatego że np dziś ugrzązłem autem, 5 min pałowania na postoju i wskaźnik temperatury ląduje prawie na czerwonym polu ale jadąc i gdy chłodnica jest przewiewana moge go pałować na maxa i 90 stopni nie przekroczy żeby h.. na h... lazł. Ale profilaktycznie zamontuję kontrolkę informującą o włączeniu wentylatora, dzięki temu będę miał jakąkolwiek wiedzę o temperaturze silnika, jak się zaświeci na chwile gdzieś np w korku nic się nie dzieje, problem będzie jak nie będzie chciała gasnąć, ale przynajmniej będę wiedział że cos jest nie hallo, ja myślę że nigdy sie nie zaświeci :)