Simson s51 by Przemas92 77/6/2/2M 80%

dać wydech do spawacza żeby przyspawał mi mocowania i przerobił mocowanie do cylka na nakrętkę.

nie lepiej przerobić wydech i cylinder na switcha ? Bardziej kozacko to będzie wyglądać no i pełna profeska :mrgreen:

JacoPL napisał:

dać wydech do spawacza żeby przyspawał mi mocowania i przerobił mocowanie do cylka na nakrętkę.

nie lepiej przerobić wydech i cylinder na switcha ? Bardziej kozacko to będzie wyglądać no i pełna profeska :mrgreen:

Tak właśnie jest i mi puszcza spaliny a co za tym idzie spada ciśnienie i jest mniejszy rezonans. W simku chyba zagości Vertex bo Szympa wie co się stało z tłokiem :622:

Taki chcę kupić każdy kto chcę mnie wspomóc proszony jest o zwrócenie się na PW. http://allegro.pl/item1090914215_tlok_vertex_piaggio_gilera_d_41_60_runner_nrg.html

daj fotki jeśli w ogóle z niego coś zostało, bo coś musiało zostać ale tłoka to może nie będzie przypominać :mrgreen:

Nie ma co pokazywać ale powiem co się stao. Gotowałem tłok w oleju bo puchł i nie zobaczyłem że wypaliło mi oleju i tłok się zrobił miękki i odkształcił się. Swoje wkurwienie rozładowałem młotkiem na tłoku więc nie ma co pokazywać jedynie kawałki aluminium.

hehe przemas się zdenerwowal i tłok dostał po dupie ^^ :573:
brawo też bym tak zrobił tylko że ja bym sprasował taki tłok w imadle xD :mrgreen:

Ale to gotowanie coś dało bo to aluminium było strasznie twarde i kruche a te tłoku charakteryzują się tym, że są miękkie i dlatego się zacierają.

czyli zabieg musisz powtórzy z tym z musisz to pilnować i olej uzupełniać :smiley:

A po co mam powtarzać jak będzie założony Vertex który jest już wystarczająco wysokiej jakości. Będą jeszcze do cylindra dospawane żeberka z innego cylindra i do głowicy dospawane części innej głowicy tak aby głowica była na równi z żeberkami.

Korzystając z tego, że jestem w domu i nie mam nic do roboty zrobiłem wydech mocowany na nakrętkę zlałem stary olej i okazało się, że kosz sprzęgła jest do wymiany. Tak więc czekam na pieniążki i zamawiam kosz sprzęgła, Zacieratexa, tylną zębatkę i amortyzatory.

Podoba mi się to zdjęcie

Cylinder jeszcze nie posiada tulei ponieważ trzeba go oddać do stoczenia od dołu 4mm dzięki czemu tłumik zejdzie w duł o 4mm i może uda się zamontować dźwignie hamulca tylnego bez przeróbek. Tuleja także będzie skrócona o 4mm tak samo tłok o 2mm. Przeprowadzając te przeróbki dostosuję tłok od piaggio do Simsona.

Trochę mi się nudzi i zrobiłem polerkę gaźnika

Oraz zdobyłem głowicę dawcę na zrobienie dodatkowo chłodzonej głowicy.

iglice tam też polerowałeś? bo się tam wszystko świeci

przepustnice szympa ^^

no to to to, ale chodziło mi ogólnie o te okolice tam, a że mi wyleciało z głowy to napisałem o iglicy :mrgreen:
A to jest te dellorto?

Tak to jest ta podróba dellorto. Polerowany będzie cały dolot w cylindrze i cały kanał wydechowy. Głowica będzie toczona aby zmniejszyć objętość komory spalania.

czyli mniejsza pojemność wieksze sprężanie ?

Przemas92 napisał:

Głowica będzie toczona aby zmniejszyć objętość komory spalania.

Ja w małossim staczałem, tyle, że cylinder aż o 1 mm bo odstęp tłoka od głowicy w gmp był jakieś 2mm a powinien być 0.8 przez co komprecha słaba przez tą komorę spalania, sporo za duża była ;d
Pojemność całego cylindra dużo się nie zmieńi, i to jest najlepsze bo w sumie kompresja wzrośnie i mocy przybędzie głównie ;D
Zaraz w tym cylindrze będzie 30koni jak tak dalej będziesz kombinował xD
Pełen coustom mechaniczny, czyli prawdziwy tuning na który się poświęca czas a nie tylko kupować części plung&play i jedyny czas poświęcony na tuning to zamontowanie tej części ;p
Wielkie brawa na prawdę ode mnie za całokształt ^^
To chyba najbardziej zaawansowany projekt na całym forum który wymaga nie tylko kasy ale też czasu i wiedzy ;p

JacoPL napisał:

czyli mniejsza pojemność większe sprężanie ?

Pojemność jest ściśle związana ze skokiem tłoka w Simsonie jest 44mm co przy tłoku 38mm daje 49cc. Jeżeli głowica daje większą przestrzeń a tłok wyżej nie dochodzi to po usunięciu tej przestrzeni z głowicy pojemność się nie zmiana jedynie wzrasta stopień sprężania i moc silnika.

A prace powoli się posuwają odebrałem nową podstawkę pod zapłon teraz wszystko ładnie pięknie siędzie tak gdzie trzeba pomalowałem magneto, ramę

Koniec pierdolenia się w tym tyg stawiam sima na kołach. Stara tuleja najprawdopodobniej idzie do żydka. Robię membranę do simka

a co się stało ze starą tuleją ? Przecholowałeś ?

Już dawno przecholowałem. A żeby dać vertexa musiałbym przesuwać zamki pierścieni. Łatwiej zrobić nową tuleje a tłok zostawić w sw spokoju.
No i dziś kupiłem kostke aluminium pod membrane hebo am6 z membraną hebo am6 obrabianą CNC za 110zł z wysyłką.

to widzę interesy ładne bijesz :slight_smile:

Siema

Mam już kostkę z membraną czekam tylko aż kumple oddam mi cyla daje do frezowania tuleje do roztoczenia robię okien w tulei daje do szlifu i śmigamy.

adapter piękny . :slight_smile: a z czego zawór dorwałeś ?