W środę nabyłem Simsona S 51 3 biegowego z 1987roku. Niby jest na chodzie ale nie mogę go odpalić. Nabyłem go za 500zł ubezpieczonego i opłaconego.
Te białe ślady na baku znaczą, że Simson trochę zmarzł
W planach mam przebić cylinder wg. tego schematu
Sorry za jakość ale robione telefonem
jezeli chcesz to mogę dac ci numer gg do kumpla co ma bzika na punkcie somsonów
Nawet sportowy wydech jest
Także robisz rakeite z niego ?
Ja już doskonale wiem co z nim zrobić tylko muszę go odpalić, żeby rozgrzać i wymienić olej w silniku.
Przemas92, daj lepsze fotki bo nic nie widać na tych prawie :->
ej bez kitu przemas, tym oto tematem zmusiles mnie zebym pokazał wam i zaczoł prace nad moim S51 w 4 biegowej skrzyni z elekrycznym zapłonem :DD zrobie se go kiedys : )
Tak wgl to fajny simek ; )
Lepsze foty dam a w dalekich planach jest:
:arrow: 80cc na cylindrze piaggio LC
:arrow: wydech spawany pod cylinder
:arrow: zapłon od minrelli horizontal
:arrow: zrobić bezpośrednie napełnianie do skrzyni korbowej za pomocą membrany
:arrow: gaźnik 28mm
:arrow: skrzynia 5b
:arrow: pompa cieczy od minarelli LC
Na pewno o czymś jeszcze zapomniałem jak sobie przypomnę to dopiszę.
Czym robileś foty ? Kalkulatorem ?
A co do Sima to naJs, ja bym założył Big Bore zobacz na yt koles jak wsadzil BB jak to lata gażnik 28 styknie spokojnie i jakiś wydech ze stajni Mk, Yasuni i pocisk
Będziesz umiał obliczyć jaki to ma być wydech?Przemas92 napisał:
wydech spawany pod cylinder
Zapomniałem dodać, że cylinder będę robił sam na podstawie cylindra z piaggio, ponieważ piaggio ma skok tłok 39mm a Simson ma skok tłoka 44m. Będę robił nową tuleję cylindrową do tego cylindra a wydech będzie spawany przez mistrza w tej dziedzinie jest on w PL ok 250km odemnie.
czyzby to był tak zwany Dudi ?? czy jakos tak ?
No nareszcie jest simek i z dawna oczekiwane fotki, bierze się za niego, odpalaj i jazda.
Wydech będzie spawał Dudi a przed chwila się dowiedziałem, że Simson nie ma kompresji i muszę ob lukać czy przez zużycie czy przez słabo dokręcona głowicę.
No to już wszystko wiem :((( Na wale jest taki luz, że korba chodzi góra duł ok 2mm. Już załatwiłem sobie wał wzmacniany s70 ale trzeba jeszcze zbierać na skrzynię 4b bo nie opłaca mi się składać silnika na skrzyni 3-biegowej i łozyska. Ale jak tylko przyjdzie kasa to biorę się za wszystko.
To w końcu wyjdzie na to, że się nie opłacało za te 500zł ?
Szkoda no, bo projekt się przeciągnie.
Kurde, huska za 20k, a zdjęcia Nokią 3310 robi xD
Czekam, aż coś się zacznie dziać
Zdjęcia robię Nokią E66 nie wiem co jest ale coś aparat w niej lipne zdjęcia robi. Co do simka to na ferie powinien być już odpalony na nowym wzmacnianym wale korbowym MZA, nowymi łożyskami i wyremontowaną skrzynią biegów.
Projekt będzie na pewno ciekawy wiem ze z tych maszynek idzie duzo wycisnac jakis czas temu rozmyslałęm zeby sam rozpoczac taki projekt
Wes jeszcze cos z optyki zrobisz
Siema
A więc dziś będą fotki z prac nad cylindrem Simsona. Udało mi się wybić tuleje cylindrową z polskiego zamiennika o pojemności 60cc
Skatowałem trochę tuleję ale po poprawieniu pilnikiem i po szlifie nie będzie śladu