Remontować Inkę czy kupić nową Bassę/F16?

Kisiu wiesz co powiem na temat WM Motor. Po za tym nie wchodzi się 2 razy, a już na pewno 3 do tej samej wody.
Moduł WM Motor działa? :) A co z twoimi lusterkami, ile razy dziennie trzeba je ustawiać? :D Tak, że odpuść sobie TĄ "firmę".
Kisiu, przecież ty tam będziesz miał tuleje na tłok pod kątem zrobioną. Haaahaha :D

Przygotuję krzyż i gwoździe, ha! Użyjecie ich według uznania.

Gdy bedę po te prądnicę to obejrzę sobie dokładnie ten cylinder. Gdybym wtedy, w Motorlandzie dokonał oględzin to dziś ten temat na pewno byłby krótszy(nie miał tylu postów). Zamierzać kupić a kupić to jak patrzeć na koleżankę a dotykać koleżanki - jeszcze nie to samo:-)

Ale cewka WM Motor działa już rugi rok - chyba jako wyjatek potwierdzajacy regułę.

Ja tam nic nie mam do wm motor. Może produkty nie są super jakości ale adekwatne do ceny. Mam wario, przeciwtalerz, rolki, sprzęgło, cewkę wm motor i wszystko działa ok. Co prawda wario i przeciwtalerz zużywają się szybciej niż markowe ale bez przesady.

Obejrzę ten cylinder (a właściwie cylindry). Nie wiem tylko czy brać 50 czy 60 cm3... Do tej sześćdziesiątki trzeba coś wymieniać (chodzi mi o dyszę)? Warto się w to bawić? Tłok jest szerszy 3 mm od nominału...

Ja tam wziąłbym większy. Ja mam 70ccm od rmsa i na oryginalnym gaźniku śmiga 85 lincznikowe. Więc myślę że spokojnie możesz go ładować bez zmiany dyszy.

Ja mam gaźnik 16 mm z dyszą główną 74. Da radę? Myślę, że powinien. Pięćdziesiątka ma 40 mm średnicy, a sześćdziesiatka 43 mm. To nie jest jakaś straszna różnica...

Kargulec - ile Ci pali? Nie przegrzewa się?

Ja mam 16,5 z dyszą 68 i wszystko spoko śmiga. Nie przegrzewa się, zrobiłem już 450km. I już docieram w kratkę i jest ok., pali sporo jak przycisnę i jeżdżę na full manetce ile to dokładnie nie wiem. Ja bym ze spokojem ładował tą 60.

Chyba tak zrobię. Ona nie kosztuje kosmicznych pieniędzy więc spróbuję. Z czasem można dokupić tłok Meteora.

No ale że na seryjnym gaźniku i tak - w sumie - małej dyszy daje radę siedemdziesiątka... Ciekawe...

Mój pali w przedziale 3,5 do 4 na setkę.

Jak widać daje :), ale w sb. montuje większą dyszę, może jeszcze coś osiagi się poprawią. Tylko zastanawiam się czy montować 80 czy 85.

Radzę 80 lub nawet 77. Na większej może się tylko zalewać.

Ok. Mam jeszcze 75 jak coś.

Jeszce się zastanawiam, bo olej mi się kończy. Przez 500km docierania cylka lałem ten: http://allegro.pl/oryginalny-mannol-2t-takt-plus-a-1-l-i3693250069.html I zastanawiam eis czy znów go kupić czy zainwestować w castrol power racing 2t.

To daj 75.

Z tym olejem jak chcesz. Ten Castrol nie jest jakiśtam super hiper ale do tuningowanych skuterów się nadaje. Ale jeśli nie masz wysokoobrotowych Airsali czy tym podobnych możesz sobie darować i zostać przy Mannolu. Castrol kosztuje ponad dwa razy więcej, a super widocznych zmian nie bedzie.

THx Kisiu. Nad castrolem się zastanawiam bo założyłem sportowe sprzęgło i twardą sprężynę dociskową + rolki 4,5g co na 70ccm daje start z bardzo wysokich obrotów to sb. myślę że może warto zalać full syntetyka.

Nie ma za co. Możesz lać syntetyk ale nie musisz. Ja jeździłem na orlenowskim Maliniaku i znów do niego wracam. Nieraz rznałem, jeździłem też na małych obrotach i znowu rznąłem na za cieżkich i na za lekkich rolkach i dawał radę więc Twój na Mannolu też da.

To spoko bo jednak różnica w cenie jest spora. Na maliniaku też jeździłem swojego czasu, trochę nagaru zostawia ale swoje zadanie spełnia.

jeśli chodzi o firmę wm motor powiem tak kiedyś kupiłem sam tłok do 50cc(4T) wyglądał na nie dopracowany w porównaniu z seryjnym no ale pomyślałem że nowy to nowy więc go zamontowałem i początkowo skuter jeździł 40 potem 50 i tak dalej aż czasem jeździł 70km/h i więcej z górki. jak dla mnie było ok cena 29zł a przejechałem kilka tysięcy km bez problemu. innym razem kupowałem największy cylinder wm potocznie nazywany 90cc w rzeczywistości ma 85cc i ten cylinder był wizualnie bardzo ładny tłok również a po zamontowaniu skuter ciągle mielił kołem na starcie z tłokami i cylindrami do 2 suwów nie miałem do czynienia jednak do 4T polecam.

kisiu gaźnik 16mm do 60cc wystarczy w zippie quantumie(obecnie mojego kolegi) 70(power force) zamontowany jest gaźnik 12mm(zwykły ze sklepu za 60 zł) :P silnik nie zatarł się póki co

Otrzymałem taką wiadomość po swoim zapytaniu:

*Współpracujemy ze sprawdzonymi dostawcami, którzy starają
się dostarczyć towary w ekonomicznych cenach, ale z gwarancją jakości.
Zdarzają się problemy z jakością, ale przynajmniej wiem, że obecni dostawcy zrekompensują nam reklamacje przy następnej dostawie.
Cena to nie wszystko, chyba że będziemy nastawieni na sprzedaż krótkoterminową.
Pozdrawiam.
Andrzej Wiśniewski
WILMAT*

Sensowna nawet odpowiedź, na pytanie, o jakość oferowanych podzespołów przez tę firmę.

Kargulec - miałem nagar. Trochę na głowicy i zawalone okno wydechowe ale skuter jechał. I to nie najgorzej. Może cena oleju nie jest w stanie zrekompensować wszystkiego ale dużo na pewno tak.

Lukario - myślę, że bez problemu mój gaźnik poradzi sobie z 60 cm3. I cena nie jest wygórowana więc kupię. Jeśli przekonam się do większej pojemności to z czasem kupię coś lepszej jakości.

Chinol - oby słowa ludzi z wilmatu przełożyły się na realia. Oby nie było z nimi jak z T-Mobile...

I tak: byłem dziś w Piasecznie na Sienkiewicza 51. Zakupiłem:

-cylinder - ten za 130 zł marki Almot. Mam z nim związane dobre wspomnienia (ależ głupio to brzmi!). Cylinder za 70 czy 80 zł nie do końca do mnie przemawia. Gdzieś są granice oszczedności. Nie wiem, może źle myślę... W każdym razie sprzedawca powiedział, że jakość tych tanich kitów do 2T w tym roku to tragedia. Dużo musi odsyłać i zrezygnował z siedemdziesiątek,

- łożysko igłowe sworznia tłoka za 10 zł,

-prądnicę marki Wilmat (wiem, wiem...) za 80 zł. Trzeba było dobrać taką z kostką na trzy styki i z dwoma luźnymi,

-przewód paliwowy - metr po 15 zł. Wczoraj zrobiłem niezłą kałuże benzyny pod punktem awizacji, bo spadła mi rurka z gaźnika, a silnik przez chwilę chodził dopóki nie zauważyłem co się dzieje,

-żarówkę BA20D tylko halogenową za 15 zł - daje bielsze światło niż standardowa, bo jest niebieskawa bańka.

Wczoraj u pana Adama nabyłem klocki EBC SFA086 - takie jak zawsze - i rolki JMT 15x12 6,5 grama, bo takie były w tym wariatorze z MotorLandu.

Myślę o świecy zapłonowej. Chyba jednak 6 była dobra przy tłoku Meteora. Tam się bardziej grzało wszystko. Teraz regulacja gaźnika jest prawidłowa ale świeca jest okopcona na czarno. Tak jakby się nie oczyszczała. Teraz dałem starego Torch-a E7RTC (oryginał) i zobaczymy jak będzie.

Do tego kitu dedykowana jest 7 i chyba przy tej zostanę. Rozważam też 8 ale nie wiem czy nie za zimna...