Prawo jazdy kat. A1

Warto, bo można posmigać legalnie na czymś co ma więcej niż 50ccm ;p

Po pierwsze legal , po drugie frajda, po trzecie przy zdawaniu na A masz ulgi tj: Mniej płacisz , skrócone szkolenie czyli 10h i bez teori.

Zdajesz tylko Praktyke w WORD-zie .

Ogólnie polecam i żąłuję, że nie zrobiłem na B1 bo też by wszystko szybko było.

no a będzie to prawko a2 ? bo mialo byc tak ze a1 - 16 lat, a2 - 18lat i pozniej od 20lat mozesz robic prawko na motor jaki ci się podoba bo jezdziles na nniejszych pojemnosciac a jak nie jezdziles na mniejszych to dopiero od 24 lat ? to jak z tym bdzie ? i jak się ma te a2 to do jakiej pojemnosci można latac ?

Narazie olejcie to ;] Też się bałem, że nie zdążę na prawko bo to ma niby wejść, ale…

Cóż ;] Było głośno i ucichło :smiley: Teraz też będzie cicho :slight_smile: Pewno do wiosny kiedy na nowo wyjadą motocykliści i znów się kilku zabije.

Narazie to tylko projekt, który sobie gdzieś tam w sejmieć leży i czeka na swoje lepsze dni

2) kategoria A2:

- motocykli o mocy nieprzekraczającej 35 kW i stosunku mocy do masy nieprzekraczającym 0,2 kW/kg oraz niepochodzące od pojazdów o mocy przekraczającej dwukrotność mocy takiego motocykla

Dokładnie, formalnie ma to wejść do końca tego roku, bo UE tego wymaga od krajów członkowskich. Lecz u nas może z tym być różnie.

Do końca tego? A nie jakoś 2012 czy coś?

U nas na pewno będzie z tym różnie :slight_smile:

Nie, 2009 raczej na 99% bo mówili o tym, ale możliwe,że Polska przedłuży okres wprowadzenia tego w Polsce jak to lubi robić.

Nie wprowadzą tego prędko. Projektz bzz już w 2004 i coś NIC! Ja się stresowałem, że się z prawkiem nie wyrobię przed zmianami i coś I udało się bez problemu zrobić przed zmianami :slight_smile: Wy też zdążycie :stuck_out_tongue: Bo u nas w Polsce tak sprawnie wszystko idzie…

Dywersant napisał:

w Polsce tak sprawnie wszystko idzie...

Wszyscy na to z reguły psioczą, ale.... w naszym wypadku to chyba działa na + :D

A ja się pewnie nie załapię :confused: A na wiek w profilu nie patrzcie, bo za kilka dni mam urodziny…

to będzie trzeba zdawac :stuck_out_tongue:

Dobra…

Mała fotka z dzisiejszej wyborczej…

(po kliknieciu oczywiscie otworzy się duze zdj ;p)

Brak słów tak troszkę jak to wprowadzą…

Mam nadzieje, że raz Polski rząd pomoże i nie uda się “szybko wprowadzić poprawek” :smiley:

Hmm obecnie najbardziej ciekawi mnie to zdawanie na auto :stuck_out_tongue_winking_eye:

W sumie to dobrze jak za rok dopiero nowe kategorie :slight_smile: jeszcze ktoś zdąży… :stuck_out_tongue:

W przyszłym albo pod koniec tego :slight_smile: Dla mnie byłoby lepiej jakby wchodziły np. w styczniu :slight_smile: Kurs zaczne pod koniec roku, na starych zasadach ;]

Ja już zacząłem kurs na A i B, więc jestem na tych zasadach co teraz są, nic nie zmieńią ha! :stuck_out_tongue:

No Ci co zaczeli już mają się fajnie bo prawo nie działa wstecz. Co do prawka to wczoraj na Onecie czy na WP był artykuł o zmianach i z tego co tam wyczytałem to od nowego roku wejdą nowe kat na moto i tak samo będą zmiany na prawko B tzn będziemy przez 2 lata jeździć z listkiem zielonym z tyłu i nie będziemy mogli złamać więcej niż 2 przepisy bo jeśli zlamiećmy w ciągu 2 lat więcej to mamy nowy egzamin.

W pyte, nie zdążę.

Na onecie głupoty podają(większość ). Nim wprowadzą nowe kategorie, to jeszcze sporo wody w Wiśle upłynie. A nowe przepisy dotyczą WSZYSTKICH przed egzaminem na prawko, więc nie patrzcie na to, że zaczeliście kurs, nim wprowadzili zmiany. :wink:

Wczoraj w gazecie jakiejś czytałem o tych zmianach - dam zdjęcie później w tym poście. Ale zauważyłem jeden błąd - w artykułe pisali, że A od 22 lat jak się miało prawko na mniejszą pojemność wcześniej przez 2 lata, a w tabeli obok, że od 20 lat jak się miało wcześniej prawko :confused:

kto to wie, sami ustawodawcy pewnie już się w tym zagubili.