Witam Mam 16 lat i chcial bym zrobić sobie prawo jazdy kategorii A1. czyli do pojemnosci 125cc i 11kM. Bo znudzila mi się jazda skuterem heh. Slyszalem, ze ma cos byc zmieniane w prawie i, ze prawko będzie można robic dopiero od 24 lat;/ … ale czy obecnie jeszcze można zrobić takie prawo jazdy? Oraz ile kosztuje takie prawo jazdy i ile czasu trwaja mniej/więcej egzaminy:) z gory dzieki i pzdr
można jeszcze spokojnie zdawac. Akcja z prawkiem dopiero moze kiedys tam wejdzie. Kosztą 600-1000zł zależy od szkoły. Egzamin teoria+praktyka 94zł. P.S. A1 jest na 11kW czyli 15KM
ok dzieki za pomoc;) pzdr
Nie wprowadzą prawa jazdy od 24 lat to tylko plotka… Jak to starszemu powiedziałem to mnie wyśmiał powiedział ; Jak mogą wprowadzić od 24lat jeżeli w każdym państwie w wieku 18 lat człowiek jest pełnoletni i ma prawo do pracy, itp i jest karany inaczej. I ma dostęp do zdania prawa jazdy… to jak by musieli przesunąć pełnoletność do 24lat… Co innego obniżenie wieku, bo to jest możliwe np mój staruszek miał A od 16’ego roku życia… Zdając Na A1 koszt tak jak regis podał ~700-1000zł kolega zdaje i płaci 700zł, potem jak chce zdawać na A płaci jakoś ~300zł na kurs doszkalający coś tam mówił. Pozdro
Co do Prawka od 24 lat to podobna wchodzi już w połowie 2009r(ale UE daża czas do 2010r) , a co do pełnoletności to w niektórych krajach jest od 21lat ;] Ja płaciłem za A1 łącznie 1100zł łącznie z zapłaceniem potem prawka itp, jak zdasz A1 to potem nie musisz zdawać teorii na A tylko sam praktyczny egzamin, a po wejściu prawka od 24 lat mając A1 będziesz mógł się ubiegać o A już w wieku 21lat. Pozdro.
a ile mniej/więcej moze trwac proces zdawania prawa jazdy na A1…od czasu teorii do czasu otrzymania prawa jazdy do reki:)?
Zależy jak się sprężysz :P. Ale podejżewam, że w jakieś 3 miesiące można się uwinąć ;).
ok thx;) A mam jeszcze pytanie…jezeli kupuje np honde nsr 125 lecz u poprzedniego wlasciciela byla zarejestrowana na 50 tj np. ta http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=M788967 to czy po przerejestrowaniu na mnie i zostawieniu w papierach, ze to 50cc to w chwili zlapania mnie przez policje jak bym sciemnil ze nie wiedzialem ze to 125 :mrgreen: bo w papierach pisalo ze to 50 to moze ujsc bez przypalu?
Jeżeli by już doszli do tego, że to jest 125 to ktoś musi został ukarany za oszustwo państwa.
A jaka w takim przypadku jest karać Czyli za oszustwo w papierach (125 na 50cc) i jazda bez uprawnien w tym wypadku nieletniego
Tracisz pojazd. 500zł za jazdę bez uprawnień? + często jest 2 letni zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych 3 lata pozbawienia wolności za składanie fałszywych zeznań - czyli rejestracje 125 na 50ccm.
Zależy ile ma lat i czy był juz karany. 500zł dla osób w pełni prawnych (od 17 lat) nie posiadających prawka 300zł dla osób w pełni prawnych (od 17 lat) posiadających prawko W przypadku od 17 lat jest tylko mandat bo to jest wykroczenie. A w przypadku jak jest się nie pełnoletnim to sprawa idzie do sądu rodzinnego i sąd orzeczy jaka kara, ale nie dają za pierwszym razem odroczenia prawka. Tylko pouczenie i kolegium.Regis napisał:
500zł za jazdę bez uprawnień? + często jest 2 letni zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych
to lepiej juz jezdzic na legalu niz później mieć jakieś przypaly heh:)
Jakiż konkretny dowód 100%? Nie zrobić czegoś takiego... nie ma bata do pracy możesz do więzienia możesz a kierowcą byc nie możesz hahahah kpina A jeżeli to wejdzie nie wiem jakim cudem , to wszyscy będą w krajach uni zdawał na prawko... bo tam od 18lat.Co do Prawka od 24 lat to podobna wchodzi już w połowie 2009r(ale UE daża czas do 2010r) , a co do pełnoletności to w niektórych krajach jest od 21lat ;] Ja płaciłem za A1 łącznie 1100zł łącznie z zapłaceniem potem prawka itp, jak zdasz A1 to potem nie musisz zdawać teorii na A tylko sam praktyczny egzamin, a po wejściu prawka od 24 lat mając A1 będziesz mógł się ubiegać o A już w wieku 21lat. Pozdro.
Zdaje się w tym kraju gdzie ma się obywatelstwo...A jeżeli to wejdzie nie wiem jakim cudem , to wszyscy będą w krajach uni zdawałna prawko... bo tam od 18lat.
Wystarczy wpisać w google… Nowe kategorie praw jazdy i surowsze przepisy dla motocyklistów to pomysł ministra transportu na bezpieczne drogi Dopisano te propozycje do gotowego już od kilku lat projektu ustawy o kierujących pojazdami. Najwięcej zmian czeka kandydatów na motocyklistów. – Statystyki pokazują, że najmłodsi z nich są największym zagrożeniem na drogach. I to zarówno dla siebie, jak i dla innych uczestników ruchu – mówi „Rz" Cezary Grabarczyk, minister transportu. Co zamierza zmienić? Chce wprowadzić nowe kategorie praw jazdy: AM – uprawnienie do kierowania motorowerami, o które starać by się mogły już nawet 14-latki; A1, A2 – stopniowy dostęp do prowadzenia ciężkich motocykli; A – prawo jazdy na wszelkie motocykle, minimalny wiek uzyskania to 20 lat, ale tylko dla tych, którzy mają już dwuletnie doświadczenie w jeździe mniejszymi motorami. Dla pozostałych – 24 lata.Wiadomo już także, jak krok po kroku przebiegać ma droga do uzyskania prawa jazdy na najpopularniejszą z kategorii – B (samochód osobowy). Szkolenie będą mogli rozpocząć 16-latki. Czeka ich pełny kurs na prawo jazdy zakończony egzaminem wewnętrznym. Szkolona będzie też osoba towarzysząca najmłodszym kierowcom. Wspólne podróże potrwają co najmniej rok. Następnie rozpocznie się dwuletni okres próbny. Ma był poddany szczególnemu nadzorowi. Pomiędzy piątym a siódmym miesiącem jego trwania kierowca będzie musiał przejąć dokształcający kurs z bezpieczeństwa ruchu drogowego oraz praktyczne szkolenie z unikania zagrożeń w ruchu drogowym. Po pierwszym wykroczeniu drogowym młody kierowca dostanie list ostrzegawczy; po dwóch przedłużany będzie okres próbny, a kierowca trafi na kurs reedukacyjny i badania psychologiczne. Po trzecim wykroczeniu lub pierwszym przestępstwie przeciwko bezpieczeństwu w ruchu drogowym próbny kierowca straci prawo jazdy.
Cytat z naszego portalu… W związku z faktem, iż sprawa nieco porusza motocyklową społeczność postanowiliśmy pogrzebać tu i ówdzie i dowiedzieć się co i jak jest z owym prawem jazdy. Dotarliśmy do dokumentu na stronie Ministerstwa Infrastruktury, który to jest projektem ustawy o osobach kierujących pojazdami. W projekcie tym nie ma wzmianki o tym, że prawo jazdy kategorii A można będzie dopiero robić po ukończeniu 24 lat. Jest natomiast to, co powinno być już dawno ustanowione. Co ciekawe… projekt jest z września… 2006 roku! I miał wejść w życie 1 stycznia 2008 roku! (choć z pewnymi wyjątkami) Aby dowiedzieć się jaką niespodziankę nam szykują - kliknij “czytaj więcej” Art. 5. 1. Prawo jazdy lub inny dokument, o którym mowa w art. 3, stwierdza posiadanie uprawnień? do kierowania: 1) kategorii A1 – motocyklem o pojemności skokowej silnika nie przekraczającej 125 cm3 i mocy nie przekraczającej 11 kW; 2) kategorii A: a) motocyklem, z zastrzeżeniem ust. 2, b) zespołem pojazdów złożonym z motocykla i przyczepy; I teraz przejdźmy do ustępu drugiego: 2. Motocyklem o mocy większej niż 25 kW lub o stosunku mocy do masy własnej wyższym od 0,16 kW/kg moe kierować: 1) osoba posiadajca prawo jazdy kategorii A przez okres dłuższy niż 2 lata; 2) osoba posiadajca prawo jazdy kategorii A, która ukoczyła 24 lata. Jak widać w projekcie ustawy prawo jazdy kat.A można będzie zrobić jak do tej pory mając 18 lat. Mając natomiast 20 - będzie można jeździć bez ograniczeń mocowych. Jeśli jednak ktoś starszy niż 24 lata będzie robić prawko - będzie mógł wsiąść od razu na 100 konne moto. Ponadto osoby które zrobiły prawko czeka dwuletni psikus zwany okresem ochronnym. Co to oznaczać Ano przeczytajcie sami: Art. 90. 1. Okres próbny dla osoby, która po raz pierwszy uzyskała dokument stwierdzający uprawnienie do kierowania pojazdem silnikowym kategorii A1, A, B1 lub B wynosi dwa lata, poczwszy od dnia w którym został jej wydany ten dokument, z zastrzeżeniem art. 91 ust. 1. 2. W okresie próbnym kierowca obowiązany jest: 1) odbyć w okresie pomiędzy 5 a 7 miesiącem od dnia uzyskania prawa jazdy, z zastrzeżeniem ust. 5: a) praktyczne szkolenie w zakresię zagrożeń w ruchu drogowym, b) kurs dokształcający w zakresie bezpieczeństwa ruchu drogowego; 2) przedstawić staroście przed upływem 7 miesięcy od dnia uzyskania prawa jazdy zaświadczenie o ukończeniu szkolenia i kursu, o których mowa w pkt. 1; 3) kierować wyłącznie pojazdem oznakowanym z tyłu i z przodu okrągłą nalepką barwy białej z zielonym symbolem liścia klonowego – w okresie 7 miesięcy poczynając od dnia uzyskania prawa jazdy.
Robie właśnie prawko A1. Czy potem gdy bede chcial zrobić A to bede mial jakis uproszczony kurs/egzamin? A co jakbym chcial potem zrobić A+B jednoczesnie? To juz nie będzie zadnuch ulg, bo i tak teorie na B bede musial wysiedziec. Czy taką
Jak zrobisz A1 i potem będziesz chciał robić na A to nie zdajesz teorii tylko praktykę, kat B normalnie…
lecz od styczna lub wrzesnia 2009 wchodzą nowe kategorie więc nie wiem jak to będzie ;]
Speedy napisał:
lecz od styczna lub wrzesnia 2009 wchodzą nowe kategorie więc nie wiem jak to będzie ;]
skad to wieszł