Prawo jazdy kat. A1

skad to wieszł

było 1000 razy wałkowane na forum :roll: poszukaj to się dowiesz

zostalo to juz uchwalone? jakieś konkretne informacje czy bazujecie tylko na plotkach pojawiajach się w mediach od czasu do czasu?

to jest uchwalone i z tego co wiem wchodzi od stycznia 2009 :slight_smile:

Jeśli wejdzie w takiej wersji, jak podał Regis, to nie jest aż tak źle…
Ale jak będzie trzeba robić po 18. najpierw A1 i po dwóch latach A, to będzie porażka…

od 18 robi się A2 i można jeździc motórami, które nie mają więcej niz 45KM, po 2 latach można zdawać na A i już ograniczeń nie masz. A od 24 lat możesz z ulicy wejść i się zapisać od razu na A

hmmm… A2, nie A2, ale podwójnie będzie trzeba robić… :-/

Już miałem nadzieję, że ktoś na górze w końcu przemyślał, to, co robi…
Ale jednak się myliłem… :-/

corey93 napisał:

to jest uchwalone i z tego co wiem wchodzi od stycznia 2009 :)

jakieś źródło?

jakieś źródło?

juz mi się nie chce szukać, ale to była na którymś z portali typu. wp, onet, interia

no właśnie, nie było i nie ma bo nie zostało to jeszcze uchwalone, póki co… i byle tak jak najdłużej

wierzcie WP, to daleko zajdziecie (bez urazy Corey).

Wstyd, żeby taki wielki portal mial wiecznie błędy ortograficzne w wiadomościach… :lol:

[ Dodano: 2008-10-16, 17:13 ]
ps. pozostali to samo zresztą…

Ja chyba na Interii znalazłem takie coś:

Karta motorowerowa zostanie zastąpiona prawem jazdy kategorii AM, o które będą mogli ubiegać się czternastolatkowie. Kategoria A1 (dla kandydatów od szesnastego roku życia) umożliwi kierowanie motocyklami dwukołowymi o pojemności skokowej silnika do 125 cm3, mocy maksymalnej nie większej niż 15 KM i stosunku mocy do masy nie większym niż 0,13 KM/kg, lub też trójkołowcami o mocy nie większej niż 20,4 KM. Kategoria A2 będzie przeznaczona dla osiemnastolatków lub osób starszych. Ograniczenia to maksymalna moc motoru - w tym przypadku wynosząca 47,65 KM i stosunek mocy do masy nie przekraczający 0,27 KM/kg. Kategoria A upoważni do prowadzenia wszystkich motocykli. Przeznaczona jest dla dwudziestolatków (którzy mają prawo jazdy kategorii A2 od dwóch lat) lub 24-latków, jeśli nie mieli oni wcześniej prawa jazdy kategorii A2

corey93, pisałeś, że do 45 KM a tu pisze 47,65…

Ma być AM, A1,A2 i A , ustawa wchodzi w 2009-2010 bo UE to nakłada i kraje mają czas do 2010 , moc to 35KW czyli 46KM , Pisało to ostatnio w ŚM , a ustawa jest gotowa już do podpisania,ale kiedy ją nasz rząd podpisze, tego na 100% nikt nie wie.

Pamiętajcie ,że prawo nie działa wstecz , więc jeśli ktoś zacznie zdawanie prawka przed tą ustawą to jedzie na starych zasadach.

Z tego co pamiętam to i zdawanie kat B się zmieni , będzie się zdawać tylko na mieście, nie będzie już placyku a czas się wydłuży.

Speedy, zrobiłeś mi nadzieję ;]

Ja zdaję w 2009r, to może się jednak załapię od razu na A :wink:

Speedy napisał:

Pamiętajcie ,że prawo nie działa wstecz , więc jeśli ktoś zacznie zdawanie prawka przed tą ustawą to jedzie na starych zasadach.

Jest gdzieś jakaś oficjalna informacja na ten temat ? Kurs właściwie już kończę, ale egzamin będę miał dopiero w 2009.

jak robisz już kurs to Ciebie to nie obejmieć :stuck_out_tongue: obejmieć tylko tych, którzy zaczęli kursy po wejściu prawa w życie :slight_smile:

najs :slight_smile: to pewnie się załapię :wink:

300zł dla osób w pełni prawnych (od 17 lat) posiadających prawko

te 300 zł to jak masz inną kategorię

No napisane, że jak masz prawko xD

Archeologia na forum?

znowu masz ku rwa problem ?

Też chce robic A1.warto i czemu ?