skad to wieszł
było 1000 razy wałkowane na forum :roll: poszukaj to się dowiesz
skad to wieszł
zostalo to juz uchwalone? jakieś konkretne informacje czy bazujecie tylko na plotkach pojawiajach się w mediach od czasu do czasu?
to jest uchwalone i z tego co wiem wchodzi od stycznia 2009
Jeśli wejdzie w takiej wersji, jak podał Regis, to nie jest aż tak źle…
Ale jak będzie trzeba robić po 18. najpierw A1 i po dwóch latach A, to będzie porażka…
od 18 robi się A2 i można jeździc motórami, które nie mają więcej niz 45KM, po 2 latach można zdawać na A i już ograniczeń nie masz. A od 24 lat możesz z ulicy wejść i się zapisać od razu na A
hmmm… A2, nie A2, ale podwójnie będzie trzeba robić… :-/
Już miałem nadzieję, że ktoś na górze w końcu przemyślał, to, co robi…
Ale jednak się myliłem… :-/
corey93 napisał:
to jest uchwalone i z tego co wiem wchodzi od stycznia 2009 :)
jakieś źródło?
no właśnie, nie było i nie ma bo nie zostało to jeszcze uchwalone, póki co… i byle tak jak najdłużej
wierzcie WP, to daleko zajdziecie (bez urazy Corey).
Wstyd, żeby taki wielki portal mial wiecznie błędy ortograficzne w wiadomościach… :lol:
[ Dodano: 2008-10-16, 17:13 ]
ps. pozostali to samo zresztą…
Ja chyba na Interii znalazłem takie coś:
Karta motorowerowa zostanie zastąpiona prawem jazdy kategorii AM, o które będą mogli ubiegać się czternastolatkowie. Kategoria A1 (dla kandydatów od szesnastego roku życia) umożliwi kierowanie motocyklami dwukołowymi o pojemności skokowej silnika do 125 cm3, mocy maksymalnej nie większej niż 15 KM i stosunku mocy do masy nie większym niż 0,13 KM/kg, lub też trójkołowcami o mocy nie większej niż 20,4 KM. Kategoria A2 będzie przeznaczona dla osiemnastolatków lub osób starszych. Ograniczenia to maksymalna moc motoru - w tym przypadku wynosząca 47,65 KM i stosunek mocy do masy nie przekraczający 0,27 KM/kg. Kategoria A upoważni do prowadzenia wszystkich motocykli. Przeznaczona jest dla dwudziestolatków (którzy mają prawo jazdy kategorii A2 od dwóch lat) lub 24-latków, jeśli nie mieli oni wcześniej prawa jazdy kategorii A2
corey93, pisałeś, że do 45 KM a tu pisze 47,65…
Ma być AM, A1,A2 i A , ustawa wchodzi w 2009-2010 bo UE to nakłada i kraje mają czas do 2010 , moc to 35KW czyli 46KM , Pisało to ostatnio w ŚM , a ustawa jest gotowa już do podpisania,ale kiedy ją nasz rząd podpisze, tego na 100% nikt nie wie.
Pamiętajcie ,że prawo nie działa wstecz , więc jeśli ktoś zacznie zdawanie prawka przed tą ustawą to jedzie na starych zasadach.
Z tego co pamiętam to i zdawanie kat B się zmieni , będzie się zdawać tylko na mieście, nie będzie już placyku a czas się wydłuży.
Speedy, zrobiłeś mi nadzieję ;]
Ja zdaję w 2009r, to może się jednak załapię od razu na A
Speedy napisał:
Pamiętajcie ,że prawo nie działa wstecz , więc jeśli ktoś zacznie zdawanie prawka przed tą ustawą to jedzie na starych zasadach.
jak robisz już kurs to Ciebie to nie obejmieć obejmieć tylko tych, którzy zaczęli kursy po wejściu prawa w życie
najs to pewnie się załapię
300zł dla osób w pełni prawnych (od 17 lat) posiadających prawko
No napisane, że jak masz prawko xD
Archeologia na forum?
znowu masz ku rwa problem ?
Też chce robic A1.warto i czemu ?