A nie lepiej spokojnie poczekać? :lol:
trzeba poczekać w spokoju i brać pod uwage że moeszkamy w polsce:)Wiec jak to unas i z tym może być rużnie:P Taki maly tego dowód gdzieś mówili że autorstrady na euro 2012 będą gotowe w 2013 roku xD
ale to prawko na A mają podzielić na dwa od 1L w dól od 18-go roku, a od 1L w gore od 24-go roku życia…
jakie 1L? WTF?
Jak masz głupoty pisać to do swojego pamiętnika a nie na forum coś!
propozycja jest Am tak jak teraz karta, A1 tak jak jest teraz 125ccm i 11KW (w stosunku mocy do masy nieprzekraczającym 0,1 kW/kg), potem A2 JUŻ BEZ OGRANICZENIA POJEMNOŚCI o mocy do 35 kW i stosunku mocy do masy nieprzekraczającym 0,2 kW/kg
kategoria A1 - 16 lat,
kategoria A2 - 18 lat,
kategoria A:
a.
20 lat - w przypadku jeżeli osoba, od co najmniej dwóch lat, posiada prawo jazdy kategorii A2. (dla motocykli trzykołowych o mocy powyżej 15 kW granica wieku wynosi 21 lat)
b.
24 lata - w przypadku jeżeli osoba nie posiada prawa jazdy kategorii A2.
I to tyle w kwestii najnowszych propozycji.
Na początku było coś, że A2 do 500ccm, ale jak widać już nie ma… Ciekawe, czy kiedyś to wejdzie
wytłumaczcie mi po naszemu do jakiej pojemności jest A2 ;p
i czy jak zrobię A2 to czy automatycznie mam też A1 i jak wygląda sytuacja jak chce robić jednocześnie prawko na fure , chodzi mi o koszty , jak to wygląda czy teorie muszę robić jescze raz ?? czy tylko praktykę ;D
wrona napisał:
wytłumaczcie mi po naszemu do jakiej pojemności jest A2 ;p
:573:
jacob555 napisał:
A2 JUŻ BEZ OGRANICZENIA POJEMNOŚCI o mocy do 35 kW
[code:1:584a9cac02] A2 – uprawniającej do kierowania motocyklem o mocy nie przekraczającej 35 kW i stosunku mocy do masy własnej nie przekraczającej 0,2 kW/kg, którą będzie można uzyskać w wieku 18 lat;[/code:1:584a9cac02]
czytać! nie ma nic o pojemności to jest nieograniczona, tylko moc masz ograniczoną...
a jak zrobisz A2 to po co chcesz A1? :shock:
to tak jak teraz A1 i A jak masz A to po jakiego uja Ci A1 skoro A uprawnia do kierowania mocniejszymi sprzętami i tymi słabszymi więc na przyszłym A2 możesz jeździć wszystkimi motocyklami do nie przekroczą określonej mocy 35kw i stosunku mocy do masy 0.2kW/kg proste i logiczne ;p
Uważnie czytajcie. Dopiero mają to uchwalać!
Tak czy siak … ja już nie zdążę ;[
Tak samo Ty Kowal ;|
ja też xD ale na A1 się załapie a potem na 18 się zobaczy czy A2 będzie aby 4 lata wcześniej A zrobić a jak nie to B i autko
A1 zostaje tak jak było. I chyba miało być tak że jak się ma 2 lata A1 albo A2 to można zdawać na A…
Nie… Wg tego co było to niby musisz mieć A2 minimum 2 lata żeby na A wskoczyć, A1 w stażu nie było brane pod uwagę
Właśnie czytałem kiedyś że “trzeba mieć jedną z niższych kategorii przynajmniej 2 lata aby móc zdawać na A”, ale nie wcześniej niż przed 20 rokiem życia było chyba napisane. Nie wiem dokładnie, ale nie było dokładnie określone czy A1 się nie liczy.
a co z jeżdżeniem na dowód osobistył Dalej będzie to obowiązywało?
no kurcze, jak na skutery i inne 50 wprowadzą prawko AM to chyba jasne że dowód odpada, musi być prawko !
i karty motorowerowej też nie będzie tylko prawko ! ale że prawo nie działa wstecz Ci co mają karte będą mogli na niej jeździć albo będzie trzeba się zgłosić do jakiegoś urzędu o wydanie tamtego prawka ;p
I bardzo dobrze. Aż mnie krew zalewa jak widzę np. sąsiada jak jedzie na skuterku (coliber) z zakupami. A gdzie ma zakupy? Na kierownicy zawiesił :shock:
Kowal, sprzedam mu mojego kefffaja, ma specjalny haczyk na siatki między nogami, bardzo praktyczny sprzedam sąsiadowi skuter, szybciej też do sklepu zajedzie
Wprowadzą te kategorie i będzie jeb.any kryzys Będzie ciężej skutery opchnąć, bo ludzie(wszelcy niezorientowani) się wystraszą i jeździć nie będą
Czyli będę musiał w związku z tym dokumentnie zje.bać kolegę, że mimo iż zaczął robić prawko A, wyjeździł sporo godzin, przełożył egzamin na wiosnę to nie zrobi sobie od razu prawka A… Ludzie są jednak pojebani