Magnus Retro znowu prośba

A może jak już rozmontujecie wariata to zważycie jedną rolką np. na wadze takiej kuchennej.:-)
Ale jak są wytarte to ważyć nie trzeba już.

no pewnie tak , bo Maxell pytał wcześniej kiedyś czy mam taką wagę na małe ciężarki :) to na rolkach nie ma napisu?

ale jak się tam coś odkręci to widać te rolki? bo w serwisie mi dużo rzeczy odkręcał (pracował na tę stówkę co zapłaciłam) i mó3ił, że jest wszystko oki tzn w normie

Trzeba wyjąć wariator i wysypać z niego rolki. Nie wiem co koleś robił to Ci nie powiem. Czego się tak bronisz przed ich wymianą? :)

Hanita zostaw oryginalne rolki,fabryczny napęd jest optymalnie skonfigurowany.Założysz lżejsze rolki to faktycznie skuter będzie szybciej przyspieszał,ale skutek uboczny będzie taki że - teraz załóżmy jedziesz prędkością 40 km/h i silnik ma powiedzmy 6000 tyś obr,gdy założysz lżejsze rolki przy tej samej prędkości silnik będzie miał wyższe obroty.Prawdopodobnie skuter będzie osiągał mniejszą prędkość maksymalną i będzie spalał więcej paliwa.Mogą się pojawić tak zwane dziury,na początku fajne przyspieszenie,a potem tak zwany muł,potem znowu dobre przyspieszenie.Ja w swoim skuterze mam rolki 8,4 grama,zmieniłem na 8,5 grama i skuter nie jechał tak jak powinien.Niby 1/10 grama to nic,ale robi róznicę.

Ale u niej w tej chwili jazda to zaczyna się dopiero w połowie obrotu manetki :) W ogóle nie startuje. Kręcisz, a on się zastanawia, jechać już a może za chwilę? Dziwne uczucie i wypadałoby zacząć od rolek.

maxell napisał:

Trzeba wyjąć wariator i wysypać z niego rolki. Nie wiem co koleś robił to Ci nie powiem. Czego się tak bronisz przed ich wymianą? :)

ja? ja?? się bronię???? po pierwsze primo to okazja do spotkania z Tobą buahahahahha po drugie primo stać mnie na kupno - mam już klamkę niepotrzebną, filtr niepotrzebny to co mogę i rolki buahahahahaha a po trzecie primo to jak sam widzisz sa zdania podzielone.
Tak po prawdzie to jak Fryga jeździ to boję się dotykać , żeby czegoś nie spieprzyć i dlatego jestem pod wrażeniem Waszych ciągłych tuningów, zmian, ulepszania. Wiem lepsze jest wrogiem dobrego ale...
Dziadek no właśnie wiem że chcą dobrze ale czy nie przedobrzymy?

sprzęgło ???

że co?
to ja mam sprzęgło?????????/ jeza!!!!!!!!!!!!!!!!

Padalec napisał:

sprzęgło ???

O sprzęgle też myślałem, ale to już koszt większy i jeszcze by mi maskę sklepała za takie pomysły :)

Nie no tak się tylko spytałem - już nic nie piszę :-)

ręce precz od mojej Frygi!!! Po mieście śmigam, na kulania brak zgody :) więc.... toż ona nie ma dwóch lat to młódka a Wy jej chcecie wszystko wymieniać ...litości... no te rolki to jeszcze .... ech taka śliczna a oni mi ciągle imputują że coś jej dolega :) toż nie zrobię z niej śicgacza - to skuter m a j e s t a t y c z n y - retro :)))

No widzisz, ona nawet nie wie, że ma sprzęgło i weź teraz jej wytłumacz, że ma. Mało tego, że trzeba wymienić coś czego w jej oczach wcale nie ma :)

Jeśli jest tak jak pisze Maxell to rzeczywiście trzeba rozebrać napęd i wszystko posprawdzać.Może rzeczywiście rolki się już zużyły i stąd problem z ruszeniem.Przy okazji można zobaczyc w jakim stanie jest sprzęgło i dzwon.

Padalec napisał:

Nie no tak się tylko spytałem - już nic nie piszę :-)

pisz pisz bo już wiem że wariatuńcio jest oryginalny, wiem, że mam sprzęgło a myślałam, że tylko są w motorach przy zmianach biegów ...:)

" toż ona nie ma dwóch lat to młódka " - to stara d... jest
Nie no nie mogłem się powstrzymać ale już nic nie piszę :-)))

To ja mam taki plan:
rolek masz 6, wymień 3, to Ci trochę tej majestatyczności zostanie :)

maxell napisał:

No widzisz, ona nawet nie wie, że ma sprzęgło i weź teraz jej wytłumacz, że ma. Mało tego, że trzeba wymienić coś czego w jej oczach wcale nie ma :)

czego w moich oczach niby nie ma??? no czego? jest ...... i tu sobie wpisz co chcesz:)))

no bo kurna sprzęgło mam w samochodzie, wiem, że jest w motorze jak się zmienia bieg, ale w automatycznym skuterze??????????? i potem, że ja się dziwię...dziwię bo tylko facet mógł nazwać coś sprżęgłem ajk tego nie widać

Padalec napisał:

" toż ona nie ma dwóch lat to młódka " - to stara d... jest
Nie no nie mogłem się powstrzymać ale już nic nie piszę :-)))

skoro ona stara dupa to ja.... nie żyję :) Fryga jeszcze miesiąc na gwarancji :) tak sie dobrze prowadzi :)

maxell napisał:

To ja mam taki plan:
rolek masz 6, wymień 3, to Ci trochę tej majestatyczności zostanie :)

no krakowskim targiem :) tylko co znowu u Syma musze kupić orygianły zaraz zobaczę co dostałam od Dziadka