Kymco Vitality - wszystko o nim.

HugoBoss napisał:

Pietro to wytłumacz mi czemu mój skuter gorzej przyspiesza i prędkość max zmalała z 75km/h do około 65km/h.

Nagraj jak to wygląda, jak słychać silnik podczas przyśpieszania, jakie ma przyśpieszenie do ok 40

HugoBoss napisał:

Kolejne pytanie,mianowicie jak bardzo wplywaja na przyspieszenie i predkosc maksymalna starte rolki. Mam juz prawie 11500km i skuter wyciaga 65km/h w porywach do 70km/h,podczas gdy byl prawie nowy lecial 75km/h,czy rolki tak bardzo obnizyly ta predkosc? A moze tez wina paska?

Myślę, że przyczyną gorszego przyspieszenia, może być właśnie nagar, zmniejszający "światło" kanału wydechowego. Natomiast do mniejszego v-max, mogł się przyczynić pasek, nie koniecznie że jest rozciągnięty, ale mógł zedrzeć się na szerokości i za mało podnosi go wariator na talerzu, przez co nie ma odpowiedniego przełożenia na szybkość.

Paska nie wymieniał od nowości czyli 11500 km...

madi napisał:

Paska nie wymieniał od nowości czyli 11500 km...

W takim razie pasek jest już przytarty ;)

Przyspieszenie jest prawie takie samo jak był nowy,może ciut gorsze. Silnik pracuje normalnie bez żadnych niepokojących odgłosów. Chodzi głównie o prędkość max,że spadła sporo. Pasek jak ostatnio sprawdzałem nie jest bardzo wytarty,nie wiem jak rolki.

Pasek możesz mieć wytarty bokami, czyli zrobił się węższy, więc wariator dociska go do talerza, tyle co zawsze, ale jego mniejsza szerokość (paska), powoduje że niżej pracuje dając większe przełożenie przekładni pasowej, (to tak jakbyś w simsonie założył mniejszą zębatkę zdawczą-w silniku. W takim układzie więcej pali, a wolniej jedzie).

Zobaczymy jak zmienię rolki i pasek.

Sama wymiana paska powinna dać efekt. Najlepiej jakbyś zmierzył suwmiarką szerokość starego i porównał z nowym, jeśli nowy będzie szerszy, to na 100% poleci na nim szybciej.
Zainwestuj w pasek kevlarowy, jest dwardszy, przez co szybko nie zmieni swojej szerokości.

Ale kevlarowy wycina rowki na wariatorze,trzeba by kupić sportowy wariator. Kupię oryginalny,taki jaki był,a rolki chyba polini.

A ja chciałem zadać pytanie z innej beczki. Czy ma ktoś w vitalce doświadczenia z odłączaniem stacyjki od osłony nóg? Potrzebuję dostać się za osłonę nóg, czyli ją zdjąć, aby to osiągnąć należy zdemontować stacyjkę.
W instrukcjach serwisowych napisano, że niby trzeba plastikową osłonę stacyjki przekręcić w kierunku odwrotnym do wskazówek zegara. Próbowałem ostatnio z dosyć dużą siłą - i nic, nawet nie drgnie. Coś jeszcze wcześniej trzeba odkręcić poza śrubami osłony? Sama stacyjka jest chyba przykręcona do ramy i nie ma opcji by się do niej dostać bez ściągania przedniej części osłony, z którą również mam kłopot, bo dwie trzymające ją śruby są dokręcone tak mocno, że zwątpiłem i wolałem ich więcej nie ruszać.

Pietro napisał:

ponieważ zddziera się powierzchnia teflonowa która nic nie waży, cały ciężar rolki jest w środku, -(metalowa tulejka).

Przy okazji porządków, rozbebeszyłem rolkę i efekt jest taki że przy rolce 5g stosunek wagi tulejki wewnętrzej do zewnętrznej jest jak 3g do 2g.
Przy dobieraniu nierzadko mają znaczenie takie wartości jak 0,2-0,4g więc starte roki mają istotne znaczenie bo zmieniają charakterystykę jednostki.

Suawek, podałeś ekstremalny przykład, nigdy teflon nie zdziera się tak żeby została sama metalowa tulejka... Mogłeś zważyć przytarte rolki po przebiegu 11500km, a nie same tulejki.

Whistler napisał:

A ja chciałem zadać pytanie z innej beczki. Czy ma ktoś w vitalce doświadczenia z odłączaniem stacyjki od osłony nóg? Potrzebuję dostać się za osłonę nóg, czyli ją zdjąć, aby to osiągnąć należy zdemontować stacyjkę.
W instrukcjach serwisowych napisano, że niby trzeba plastikową osłonę stacyjki przekręcić w kierunku odwrotnym do wskazówek zegara. Próbowałem ostatnio z dosyć dużą siłą - i nic, nawet nie drgnie. Coś jeszcze wcześniej trzeba odkręcić poza śrubami osłony? Sama stacyjka jest chyba przykręcona do ramy i nie ma opcji by się do niej dostać bez ściągania przedniej części osłony, z którą również mam kłopot, bo dwie trzymające ją śruby są dokręcone tak mocno, że zwątpiłem i wolałem ich więcej nie ruszać.

To przykładasz śrubokręt płaski i lekko walisz młotkiem, musi się przekręcić. Sama stacyjka jest przykręcona do ramy.żeby osłonę nóg zdjąć trzeba zdjąć też podłogę .

Jaki ekstremalny przykład. Jasne że nie zdziera się cała ale wystarczy że wytrze się w 10% i masz jeden rozmiar niżej jeśli chodzi o gramaturę. MOcno zużyta rolka traci nawet 50% swojej masy czyli w tym przypadku 1 gram, to BARDZO DUŻO.
Kilka postów wyżej twierdzisz że "powierzchnia teflonowa która nic nie waży" - udowadniam że jednak waży.

Pisałem z Hugo, konkretnie o jego skuterze z przebiegiem 11500km, więc jego rolki nie zdarły się na tyle żeby teflon mógł zmienić wagę.. Widzę że lubisz się czepiać, nawet po dłuższym czasie nie dało ci to spokoju, powyciągałeś tulejki z rolek i zważyleś je.. żal.pl

Wiadomo że to mosiądz waży w rolkach najwięcej... Teflon to tylko osłona tulei.

madi, dokładnie...przecież nikt w skuterze, nie dopuści do zdarcia całego teflonu z rolek ;)

Nie chodzi o czepianie, chodzi o to że z netu czerpie wiedzę masa ludzi i część osób wpisuje jakieś herezje kompletne które nie są sprawdzane tylko puszczane w obieg dlatego kiedy mogę to dementuję.
A piszę o tym po tygodniu bo akurat robiłem porządek, kompletowałem rolki i przypomniałem sobie ten post i z ciekawości zważyłem.
A na koniec niespodzianka dla Ciebie. Myślałem że wywaliłem ale jednak mam, oryginalne rolki od Kymco Vitality po 13300 km. dla dokładności zważyłem wszystkie, wyszło 30g, dzieląc przez 6 wychodzi że rolka waży 5g. Oryginalne to 8,4. do lepszego świata poszło 3,4g.
Przyjmujesz to czy dalej będziesz brnął że manipuluję?

Suawek, oryginalne ważą 8,4 a tuningowe do 2T 4,5g. więc kto tu rozsiewa herezje? Jeśli Hugo zdarł co nieco rolki, to nie miało wpływu na obniżenie jego v-max, tlko pasek, albo nagar w wydechu. Ty swoją wiedzę opierasz na wiadomościach z netu, ja z życia i własnego doświadczenia. Dobranoc.

Pokazałem ci jak krowie na rowie że po rozłożeniu rolki stosunek wagi jest 60/40. Dwa gramy to sama osłona. Niech zetrze się w 50% to ucieka ci 1g. Jak to do ciebie nie dociera to nie ma innych argumentów.
Nie obchodzi mnie to czy spadek osiągów spowodowały rolki czy nie, bo jest za mało danych i za dużo możliwych przyczyn, odnoszę się do tego że twierdzisz że osłona nic nie waży więc starte rolki nie zmieniają swojej wagi.Żegnam.