Hugo - ja jestem winien 1 małe wyjaśnienie.
W powyższym tekście, nie próbuje na silę nikogo, do niczego przekonać wbrew pozorom, a główny nacisk na początku dałem na to, że każdy "skutoerowiec" powinien sobie odpowiedzieć na pytania, jakie i mi przedstawiono, przy wyborze moto.
Dla 1go będzie się liczył wygląd, dla 2go szybkość, 3ci będzie tuningował na moc, 4ty będzie patrzył na ekonomie, bo dużo jeździ rocznie, 5ty będzie łączył kilka powyższych cech.
Tyle jest opinii, ilu jest użytkowników i KAŻDY z nich na racje, ze względu na fakt, że czym innym kieruje się przy wyborze moto... i nie oszukujmy się, że nikt 2giej strony, kierującej się innym wyborem, nie przekona żadnymi argumentami, bo ma "swoje racje"... i to nie na zasadzie "bo są głupie", tylko na zasadzie "bop kierowałem się innymi kryteriami wyboru".
Faktem jednak jest, że najistotniejsze jest umiejętne postawienie sobie kilu pytań, w miarę przewidywanie "co w przyszłości mnie czeka jako użytkownika skutera", itp.
Podsumowując więc - w powyższym swoim tekście (mimo iż może on sprawiać takie wrażenie), nie starałem się przekonać BoxeR`a do NewDinka, tylko wiem, że osób zadających podobne pytania przed zakupem, jest wiele- wobec powyższego zarówno ja, jak i inni użytkownicy, przy okazji w/w tematu, mieli okazję przedstawić swoje "za i przeciw" 2T i 4T, właśnie z punktu własnych wyborów.
Ja powyższe przedstawiłem jako osoba robiąca rocznie konkretną dużą ilość km - czyli decydował w powyższym czynnik ekonomiczny i wytrzymałość jednostek 4T (równomierne jechanie z max prędkością dużą ilość km dziennie przy 50 cm ma znaczenie).
Ja już powyżej napisałem - nie neguje 2T, ale takowe ma amatorów którzy raczej robią mała ilość km dziennie i u których czynnik spalanie / 100 nie ma znaczenia.
Żeby nie było - sam jeździłem ponad 20 lat na 2T - dopiero jak zezłomowałem ostatniego 2T, przed zakupem 4T, nagle real postawił mnie, przed dojazdami do roboty, grubo ponad ponad 50 km dziennie, wobec powyższego zmusiło mnie to do zastanowienia się nad 4T.
@Hugo napisałeś, że moje porównanie jest bez sensu - w moim przypadku ma sens, bo znam siebie... wiem że bym tuningował i wiem, że bym jeździł najprawdopodobniej już po tym jak wypadnę z miasta, z vmax, wobec czego wiem, że spalanie by było 5,5... w moim przypadku więc ma sens i odnoszę się do mojego przypadku i podobnie robiących ludzi jak ja.
Natomiast jak chcesz porównania do spalania normal moto 4T, do normal 2T, to przecież też podałem powyżej - 1,8 w stosunku do 3, a w przypadku miasta 2,2 do 3,5.
Także miałem podobne i błędne przekonanie o 4T (zwłaszcza mit o tym że to muły), do czasu jak nie kupiłem 4T i powyżej staram się troszeczkę go obalić (aczkolwiek nie zaprzeczam, że tuning 2T to rakieta, do tuningu 4T, ale i zaznaczam powyżej przecież, że to droga impreza - zarówno ekonomicznie biorąc pod uwagę spalanie, jak i koszt części i częstotliwość wymiany... po prostu przy takich km jakie ja robie, było by to droższe od utrzymania samochodu).
Aby nie było tak różowo jednak - wiem że i między 4T są różnice - zarówno w mocy, prędkości, itp, bo też i mam porównanie do psudo polskiego produktu kolegi... to są 2 różne moto.