A oto i letnia fotka mojego Cianosika :D
Planowałem kupić Bartona Huragana (świetna nazwa dla skutera 4t d; ), ale zdecydowałem się jednak na Rometa RXL. Są prawie identyczne (schowki i te sprawy), ale barton wydawał się bardziej... plastikowy? Wyglądało, że elementy są gorzej dopasowane. Jeśli chcesz chińskiego, nowego 4t, to nie myśl nad tym za wiele tylko weź ten, którego wygląd bardziej się spodoba tobie i córce d;
Poprzednio wykluczyłem Agility ze względu na małą kanape.
Sprawdzając ponownie wasze propozycje natknąłem się na Kymco Agility z dzieloną kanapą z którą sprawia wrażenie większej ilości miejsca niż ze zwykłą kanapą. Cena 4000tys. jest bardzo akceptowalna. Moje pytanie- czy ktoś miał do czynienia z taką wersja Agility? Jak z komfortem jazdy w dwie osoby? Czy kiedy jadę sam to czy mogę złożyć druga część kanapy by robiła za oparcie?
Wiem że jest trochę mniejszy niż te które wymieniłem w pierwszym poście, ale ta kanapa wygląda świetnie - jeżeli da się ją oczywiście złożyć
Jak najbardziej da się ją złożyć,bayer jeszcze jest taki,że może być oparciem. W zaprzyjaźnionym serwisie mają takiego i dość fajnie się pomyka na tej kanapie,miałem przyjemność,pod tą tylna częścią jest też wlew paliwa.
Nędza z tym skuterem z tą kanapą, popatrzcie na kierownika tego cuda. 1.80 metra chłopa w pionie i nie ma co ze swoimi nogami zrobić. ;P
Porażka całkowita w takim przypadku. :(
http://www.netmotorbase.com/image-post/14052-kymco-agility_key_3.jpg.html
Wrzucę też tutaj foto... ergonomicznego (tak się wydawało projektantowi pewnie) skutera 124 cm3 (125-ki).
Tutaj też dla wysokiego jest zagwostka, gdzie podziać swoje stopy (rozprostować nogi) i jak ulokować swoje poślady, żeby nie siedzieć jak na stołku przy ziemniakach. :D
Aha i jeszcze coś do wyboru z palety Moto-Magnusa (o czym już pisał wcześniej kolega Eadem). Całkiem przyjemne sprzęty za rozsądne pieniądze i nawet Quad 150-ka (4T GY6-157QMJ) jest w ofercie za 5000 zeta (rejestrowany pewnie jako pojazd wolnobieżny):
http://www.moto-magnus.com.pl/index.php?id=1
Tak całkiem źle nie jest,fakt że brak płynnego przesuwania pupy po kanapie i jest efekt wpadania między siedzenia,ale dla mnie akurat to byl plus,wspomniane 4-ry litery nie jeździły podczas hamowania. Sam mam 186cm wzrostu i tu muszę przyznać,że jest troszeczkę brak miejsca na nogi,coprawda podłoga jest idealnie płaska i dużo można zapakować,ale Kymco jest troszkę krótsze od Torosa,brakuje oparcia nóg w górnej części podłogi po bokach,wtedy pozycja jak na chopperze.
Rzeczywiście szału nie ma. Szkoda, bo się zapaliłem do tego rozwiązania. Niestety niski nie jestem i kulasy mam długie. Powrót wiec do wyboru chińskiego.
Dzięki koledzy za szybkie odpowiedzi
monterglass napisał:
...brakuje oparcia nóg w górnej części podłogi po bokach, wtedy pozycja jak na chopperze.
Właśnie, właśnie o to też mi chodzi w skuterach, dogodne miejsce na kulasy, tak, żeby się *rozwalić* wygodnie jak się jest wysokim.
I kanapa bez *garba*, wówczas siedzisz jak chcesz.
Nawet mały Router Bassa/Metro City ma to lepiej rozwiązane, niż wspomniany stronę wcześniej duży niby Peugeot Sum-Up (powtórzę tutaj link do fotki z poprzedniej strony, gdyby zablokowali wyświetlanie tamtej):
http://zapodaj.net/349a81d0edb0a.jpg.html
Jakie są kolejne przemyślenia autora wątku?
Jeżeli nie Ciano to może Carave, a może Vaneti Atos lub Verso?
Kolega Hinol dobrze prawi. Mój bliski znajomy o wzroście 202cm jeździ routerem traffico i jest mu na nim wygoniej niż na moim quantumie rs. Powodem jest dwupoziomowa kanapa. Ja, mając 173cm jestem zachwycony z takiego siedzenia, dla niego to kibel :)
Mnie się jeszcze podoba rama na jakiej jest zrobiony Magnus T Rex
http://www.skuterowo.com/content/t-rex-01dd.jpg
Ale silnik 2T i to jedyna opcja w jakiej występuje ;/
EDAM - pora kończyć ten temat , podałeś na samym początku kryteria jakie ma spełniać przyszły sprzęt i NIC więcej się tu nie wymyśli.
Znajdzie się jeszcze parę modeli ale albo cena będzie za wysoka , albo silnik nie taki , albo gabaryty. Wg. mnie "skazany" jesteś na Quantumo - podobne maszyny. (no chyba że w 2014 jakiś importer przedstawi jakąś "nowość")
Oj,ktoś tu się zakręcił,Eadem posiada już ślicznego Magnusika ,na fotce błyszczy się,że ho ho. Ogólnie fajny temat,dużo idzie się jeszcze dowiedzieć,tymbardziej,że zakup skuta to nie jest taka prosta sprawa.
Oj rzeczywiście przepraszam "EADEM-a" !
Moja wypowiedz tyczyła się założyciela tematu "nirmago"
Wasze *ksywy* często wprawiają mnie w osłupienie, ale chylę czoła dla tej pomysłowości i niepowtarzalności obecnych tutaj. :D
To,może założyć nowy temat,np : Kto ma bardziej oryginalną ksywę?:) Będzie ciekawie,jak zawsze!!!
Witam posiadam Kymco GranDink 125 niezajeżdżony ok 23000 przebiegu i nie narzekam na żadne awarie.Ja nie dojeżdżam nim do pracy dla mnie skuter to turystyk do wycieczek i w tym temacie On się sprawdza.Zrobiłem w tym sezonie ok 3000 km /dużo i mało /zależy jak kto patrzy nigdy nie miałem żadnego problemu.Polecam moje Kymco
monterglass napisał:
Oj,ktoś tu się zakręcił,Eadem posiada już ślicznego Magnusika ,na fotce błyszczy się,że ho ho. Ogólnie fajny temat,dużo idzie się jeszcze dowiedzieć,tymbardziej,że zakup skuta to nie jest taka prosta sprawa.
Dla mnie to coś więcej niż potoczne wozidło :D
Do Eadem,dokładnie dobrze powiedziane\\\"to coś więcej niż potoczne wozidło\\\" i tak ma być nieważne,czy chińczyk czy nie,ale większość z nas kocha swoje maszyny i dba o nie jak tylko potrafi.
Magnus Carave 4T
http://www.moto-magnus.com.pl/index.php?id=10&sg=203&
Czy ktoś może powiedzieć coś na temat tego skutera?
Kiepskie pasowanie i jakość elementów (ale to pewnego rodzaju standard w chińczykach)
Niewątpliwy plus - dwa hamulce tarczowe i przednie koło 13" ( szkoda że założona opona nisko profilowa )
To tak na szybko :-)