Keeway Flash/Hurricane

Jest tu kto??

Silnik Minarelli jest mocniejszy od silnika CPI, bo ma "lepsze" części, np.wydech, wario, sprężyna sprzęgła, innej jakości cyl i tłok, ogółem kręci większe obroty, itd. Agility ile ma?Na pewno nie 5,6km, 5km też wg mnie lekka przesada, jak dla mnie tyle co chińskie 4T-3,2kM, uprzedzam zeszłą odpowiedź Majkera-akurta kumpel ma Romka 727 i nawet od mojego Kingwaya znaczna różnica (na korzyść dla mnie), u kumpla moduł jest nie halo (miałem go w swoim), i przez to sporo tracił.A nawet jak Agility jest mocniejsze od 4T chińskiego, to 4km wg mnie nie przekroczy.Inna sprawa, nie patrz na moc silnika, bo w skuterkach 50ccm nie pomaga to wiele przy wyborze-wszędzie co innego pisze.

A czy to realne na seryjnych częściach taka prędkość??
http://www.youtube.com/watch?v=Y_7JlJNCGos

Niestety nie :D

Ten kolo na filmiku mówi że odblokował wszystko tyle że przedtem porządnie dotarł ten skuter i upiera się że to są seryjne części. A jaka jest możliwa prędkość na seryjnych częściach, jak docierać skuter żeby wycisnąć z niego później jak najwięcej i co należy na początku wymienić gdy się chce pojeździć szybciej(o 4t mowa)
Vezyr, masz kingwaya??

Szefuniko napisał:

OK. Spalanie już rozumiem. Jest jeszcze jedna rzecz której niekumam. Dlaczego silniki tej samej pojemności mają różną moc. Np.: Keeway hurricane 50ccm 2t ma 3km a yamaha aerox 50ccm 2t ma więcej. Silnik 2t ta sama pojemność w ogóle nie rozumiem.
Ktoś wie jaka jest rzeczywista moc kymco agility 5occm 4t. Bo na jednej stronie jest że 5km a na innej że 5.6km a na jeszcze innej że troche ponad 3km.

Z mocą jest tak, że część ludzi nie odróżnia kW od KM. I jedno i drugie jest jednostką mocy z tym że w innym układzie. Jeden kW to 1,36 KM więc przykładowo 3,5 kW to 4,8 KM. I teraz sobie wyobraź że ta moc przechodzi jak przez głuchy telefon i jest przedrukowana przez kolejne gazety/oferty/portale/fora a każdy przelicza lub nie względem siebie kW na KM.
Skąd różnice w mocy tej samej pojemności? Z konstrukcji i konfiguracji.
Wszystkie elementy silnika są ściśle ze sobą powiązane więc zmiana jednego elementu wpływa na inny. Te producent który lepiej zaprojektuje silnik czyli jak najlepiej wykorzysta potencjał drzemiący w jednostce mieszanki paliwowo-powietrznej. Wzrost mocy to przeważnie wzrost stopnia sprężania a przez to konieczność zastosowania mocniejszych części co znowu przekłada się na cenę czego producenci chcą uniknąć. Kolejna rzecz to spowodowanie żeby mieszanka była jak najbardziej jednorodna, jak najlepiej rozpylała sie w cylindrze i ulegała spalaniu w jak największym stopniu. Można napisać referat na ten temat.
Zupełnie inną bajką jest jeszcze moment obrotowy który jest po prostu siłą przekazywaną na koło i tak naprawdę moment obrotowy jest tym co ma bezpośredni wpływ na przyśpieszenie a nie moc sama w sobie.

Moment obrotowy:
3,5 Nm przy 7000 obr/min
Jak to rozumieć(słaby z fizyki jestem) i czy to jest względnie dobry parametr(dla 4t oczywiście)

Posłużę się przykładem:
Kingway Guliwer:
- moc 4,6 KM, moment 2,6 Nm przy 6500 rpm
Zipp Quantum
- moc 4 KM, moment 3 Nm przy 6500 rpm
Yamaha Aerox
- moc 2,7 KM, moment 3,7 Nm przy 4500 rpm

Na pierwszy rzut oka najlepszy jest Kingway bo moc wycieka mu z każdej dziury i... to prawda. Osiąga dużą moc ale traci ją po drodze do koła (na wale, na łożyskach, na wario, na pasku, na sprzęgle, na przekładniach). Ta moc to pusta liczba bo na koło idzie tylko 2,6 Nm.
W tym pojedynku najlepiej będzie się zbierał Aerox bo największa moc idzie na koło i to już przy 4500 obrotów. Każdy silnik na tylko jeden maksymalny moment obrotowy i maksymalna moc, dlatego podaje się przy jakich obrotach. Im niżej tym lepiej.
A Nm najprościej opisać jako siła pchania pewnego ciężaru do określonej prędkości.
Dlatego nigdy nie patrzcie na moc tylko na moment obrotowy bo to on decyduje o osiągach.

Wiadomo że 4t musi mieć większe obroty niż 2t więc 3.5Nm przy 7000obrotach na minutę(?) to nie tak źle(chyba).

Jakie jest realne spalanie przy docieraniu 4t i jakie po dotarciu.

Suawek - dane na 100% nie są prawdziwe ;D Nie wierz we wszystko, co pisze producent ^ ;d

Suawek 4T chińskie jak wynika z większości danych, ma 3,2kM bez blokad :) i jest prawdopodobne, 4kM na pewno nie ma, chyba że o wersji 2T mówimy.Quantum bodajże 4,6kM, a Aerox duuużo więcej, 2,7 na blokadach :) Więc te dane nie są za dobre :)

Wszystko ok ale moje pytanie jest nadal aktualne: ktoś wie jakie jest spalanie na dotarciu i po w kymco agility rs 50 4t. :evil:

Normalnie 2-3l, zależy od jazdy, na dotarciu trochę więcej.Jak będziesz jechał trasę jakąś dłuższą z prędkością np. 50km/h bez zatrzymania i zbytnich zmian prędkości, to Ci 2l wyjdą, a w mieście przy postojach na światłach i zmianie prędkości w korku co chwila+hamowanie wyjdzie 2,5-3l :D

To tez zalezy jak bedziesz jezdzil bo jak manetka caly czas do oporu to pewnie bedzie ze 3l.

Spalanie nie powinno przekraczać 3l/100km? Bo w 2t spalanie jest nawet do 5l/100km a tyle to i samochody palą więc dziękuję. Mam nadzieję że po dotarciu nie będzie mi palił więcej niż 3l. Czy po odblokowaniu będzie palił więcej niż 3l. (chodzi cały czaś o kymco agility rs 50 4t)

Jeżeli odblokujesz, to przy np. 45km/h będzie mniej palił niż by był zablokowany-nie będziesz go musiał tak żyłować.Zdjęcie blokad aż tak nie wpłynie na spalanie, głównie to, na ile manetkę otworzysz-jak full non stop, to i 3l przekroczyć może.

Szefuniko - nie udało mi się nigdy dwusuwem spalić więcej niż 3,5 litra na setkę.

Matuszczyk i Vezyr, nie twierdzę że te wartości są prawdziwe bo żeby poznać ile na prawdę mają te skutery trzeba by je wrzucić na hamownie i to kilka sztuk z każdego modelu. Ja po prostu dałem przykład różnic między mocą a momentem obrotowym a ile one odbiegają od rzeczywistości to już inna bajka.

Szefuniko, możesz przyjąć 3 lub leciutko ponad i w tylu się zmieścisz. Jak będziesz delikatnie jeździł, unikał piłowania to mniej niż 3.
Jak miałem Zipp Triad 2 4T to spalał mi ok 2,8 na dotarciu bez blokad i przesadnego oszczędzania.

Majker tobie się nie udało, a popatrz, ja swoim 4T mogłem 3,2l palić.A spalanie w Hondzie hoho aż szkoda liczyć, 3,5l na pewno przekracza.Suawek, napisałem tamten post dla jasności-aczkolwiek Twoje rozumowanie jest w nim jak najbardziej poprawne.