Yyy nie zrozumiałem trochę Twojego posta :D Możesz ogarnąć o co chodzi?
Szefuniko, to, że Suawek nazbyt gloryfikuje rozwiązanie 2T, nie znaczy, że jest ono lepsze. Ja tam chciałbym mieć 4T, ale 125 i wyżej. Kultura pracy i oszczędność robi swoje. Przy 50-tce wybrałem 2T dlatego, że chcę mieć jakieś przyzwoite odejście - choć podoba mi się praca czterosuwa w trasie.
Skoro odnajdujesz więcej plusów 4T niż 2T(a każdy mierzy swoją miarą), to go kup. Naprawdę - kup go, z Kymco będziesz jak najbardziej zadowolony.
Gwoli ścisłości, żeby ostatecznie rozpędzić towarzystwo - 4T Kymco po odblokowaniu ma ok. 4,5 KM, czyli, Vezyrze, 3,2 kW, nie KM.
Majker, coś mi sie nie chce wierzyć, że ten sam silnik przez lepsze materiały ma aż tyle mocy więcej-aczkolwiek nie będę się kłócił, bo raczej za wiele nie osiągniemy :D Wybuchowy jak się nie podoba, to nie siedź tu-ot cała filozofia.
Vezyr, na takiej samej zasadzie podróba Miny Horizontal jest wyraźnie słabsza :)
Widać możliwe. Jeździłem i Czajnolem, i Kymkaczami, i taka Agilitka ma wyraźnie fajniejsze przyspieszenie niż Romet 727.
Vitality 2T to ma 5,7 KM przy 7000 obr/min,a Agility RS 5,0 KM przy 7500 obr/min :D
Ok Ok widzę że trzeba coś wyraźnie powiedzieć nawet z przesadnością bo inaczej to "G" a nie forum będzie. Jednym słowem: nie brać chińskich skuterów. A jak już brać 4t to kymco agility rs 50. A jak nie to kymco agility 2t. Bo chyba w tym przedziale cenowym nie kupię nic lepszego.
Co powiecie o firmie Zipp i Zumico??
Badziewie, nawet tego nie oglądaj, szkoda czasu! :). Szukaj: KYMCO, SYM, YAMAHA, APRILIA, PIAGGIO, MALAGUTI, HONDA...
I po co piszesz takie posty? Zipp hmm jedynie Quantum mnie tam przekonuje, no i Simpli fajnie jeździ, ale słyszałem dużo złego o nim :D Zumico hmm takie o chińskie coś :D
Leszku, proszę o bana dla Wybuchowego. Nie dawaj pola do wzrostu ludziom z problemami.
Majker, nie gloryfikuję. Każdy ma inne priorytety i szanuję to, dlatego napisałem autorowi wątku żeby brał 4T skoro ekonomia jazdy jest dla niego ważniejsza niż moc. Każdy szuka czegoś innego dlatego obie konstrukcje są w dalszym ciągu oferowane.
Poza tym biorąc pod uwagę że w/w skuter ma 5KM to jest to naprawdę silnik warty uwagi.
Moim zdaniem 5km w 4t to dobry wynik. Ja w swoim 4t mam 2.25Kw czyli jakies 3-3,5 KM
Dzięki za wszystkie odpowiedzi, były bardzo przydatne. Narazie proszę nie kasować tematu.
A co o firmie Kingway
Mam Kingwaya 4T i dziękuję już za niego-niechlujnie zrobiony na szajsowych częściach.Jedynie Euroboy i Yarox-są 2T nienajgorszej jakości, aczkolwiek od Keewaya gorsze, jedynie szybsze :D
Kingway to nie jest żadna konkurencja dla Kymco. Jakość hipermarketowa, tylko marka bardziej rozpoznawalna.
keeway-wolny
kingway-rozwali się zaraz po kupieniu
Zipp i zumico też nie
A w moim przedziale cenowym zostaje tylko kymco.
Inaczej mówiąc te 4 firmy są jakby na czarnej liście.(oprócz kumco.pl)
Czyli lepiej kupić 4t kymco niż 2t keeway. Ale i tak keeway jest najlepszym chińczykiem czyli najlepszym z najgorszych??
Dlaczego w 2t spalanie jest większe niż w 4t. Przecież 4t bieże czystą wahę i jest ta sama pojemność. Na czym polega różnica??
Jasne że lepiej Kymco 4T niż Keeway 2T, tu w ogóle nie ma się nad czym zastanawiać.
2T pali więcej bo ten silnik jest nieprecyzyjny. W 4T jeden z cykli to wydmuchanie wszystkiego co jest w komorze spalania, potem pobranie precyzyjnej dawki paliwa i powietrza, potem zapłon i potem wydmuchanie tylko tego co ma zostać wydmuchane.
W 2T najpierw paliwo z powietrzem i olejem jest przepuszczane przez komorę korbową żeby nasmarować elementy, potem jest wprowadzane do komory ale jednocześnie są wydmuchiwane spaliny, które częściowo mieszają się z mieszanką. Część spalin zostaje w komorze, część mieszanki zostaje wyplute razem ze spalinami i dlatego więcej tego idzie.
OK. Spalanie już rozumiem. Jest jeszcze jedna rzecz której niekumam. Dlaczego silniki tej samej pojemności mają różną moc. Np.: Keeway hurricane 50ccm 2t ma 3km a yamaha aerox 50ccm 2t ma więcej. Silnik 2t ta sama pojemność w ogóle nie rozumiem.
Ktoś wie jaka jest rzeczywista moc kymco agility 5occm 4t. Bo na jednej stronie jest że 5km a na innej że 5.6km a na jeszcze innej że troche ponad 3km.