Keeway Flash/Hurricane

Kymco agility rs jest już w dwóch wersjach 4t i 2t. i teraz weź coś zrób. jaki silnik lepszy jakie wady zalety itd.

Zasadnicza różnica między 2 i 4 suwami to:

Zalety 2 suw:
- większa moc
- prosta budowa
- mało części
- duża podatność na tuning
Wady 2 suw:
- mało fajny dźwięk pracy silnika (popyrkiwanie jak w syrenie)
- większe spalanie

Zalety 4 suw:
- małe spalanie
- ładniejszy dźwięk silnika
Wady 4 suw:
- skomplikowana budowa
- dużo części = większa szansa awarii
- wysoki koszt remontu
- mało efektowny i kosztowny tuning
- mała moc.

Bierz 2T. Spalanie dużo większe niż 4T nie będzie, a moc będzie większa.

a subiektywnie który silnik lepszy?? Co do 4t to w kymco agility jest 4t z mocą około 4km

a spalanie w jakich granicach w 2t bo w 4t to podobno tylko 2l 100km

Mowiniak spoko każdy się uczy na błędach :D Poza tym kolega ma RY-8 i sprawdzaliśmy v-max we 2 GPS, samemu niewiele więcej idzie więc klops :D Szefuniko tak mam konto na skutery.net, swoją drogą czemu pytasz??? :mrgreen: Jak już pisałem, 4T spali 2-3l, a 2T zazwyczaj 3-4l :D no może 3,5l, ale Keeway będzie miał mniejszy v-max niż Agility.Przyśpiecha trochę lepsza w Keewayu.

Mój 2T pali 3,5. 4T nie wiem czy tak bardzo dużo mniej. Vmax licznikowy 65, a rzeczywisty 59,5 km/h.
A jeśli chcesz sam naprawiać to 2T, a jeśli serwisować to 4T. To takie moje zdanie.
A jeśli chodzi o dźwięk silnika to ja sto razy wolę 2T - jest koneserski :D

(widziałem twój komentarz na skuterowo.net i mówiłeś że 4t mają małą moc ale to tylko na uboczu.) A czy ten kymco agility rs 4t to raczej nie zamula?(przyśpieszenie), a v-max z blokadą to i tak będzie 45km/h tylko tyle że 4t mniej spali. Jak z przebiegiem tego kymco agility rs ile będzie można nim przejechać??

Raczej sporo przejedzie :D 4T mają zazwyczaj mniejszą moc od 2T, ale pamiętaj, moc to nie jest v-max!!!

Dochodzę do wniosku że coraz bardziej podoba mi się kymco agility rs 4t. Nie wiem czemu, ale powiem tak: PODOBA MI SIĘ, BO TAK. Więc co dokładniej o kymco agility rs (czterosuw oczywiście).

http://serwisy.gazeta.pl/motocykle/1,59445,7915394,Kymco_Agility_RS_50___Test.html

OK. Artykuł przeczytany. Wszystkie dobre strony tego skuterka odkryte, a teraz poproszę o wszystkie złe strony skutera. Według tego artykułu skuter nie zamula. lecz jak na czterosuw ma niezłe przyśpieszenie.
Jaki olej używać do takowego skutra i jak docierać 4t??

Co o Agility RS 4T? Swego czasu spotkałem takiego na światłach i go nieźle odstawiłem - chociaż walka nie była wyrównana, bo mam Gilerę Ice w 2T. Siedziałem sobie na takim w salonie i muszę przyznać, że jest fajniejszy niż podstawowa Agilitka, którą też jeździłem i byłem raczej zadowolony z osiągów, biorąc pod uwagę, że to zawsze czterosuw.

Docieranie 4T to w gruncie rzeczy banał - w zasadzie już po 300 km, tj. pierwszym przeglądzie i wymianie oleju można byłoby je skończyć, ale dla świętego spokoju w sumie lepiej pomęczyć się do tysiąca. Właśnie - w przypadku czterosuwa nie ma nawet większego znaczenia, jak się wozisz, byle miał świeży olej, tj. wymieniany na czas.

A olej normalny, jak do auta. Syntetyczny lub półsyntetyczny - whatever, byle porządny.

Dodam jeszcze że remont 2T to praktycznie szlif cylindra (ok 50zł) i nowy nadwymiarowy tłok (od 50 zł a dobry za 130). Przy remoncie 4T masz więcej roboty i większe koszta ale przy Kymco raczej trochę pojeździsz zanim będziesz musiał przygrzebać.
Jakbym wybierał między Kymco Agility 2T i 4T to brałbym 2T

Dodam jeszcze skąd większa moc 2T. Ilość mocy uwalnianej z zapłonu mieszanki w 4T jest zasadniczo większa ale z tego jednego cyklu pracy muszą zostać obsłużone dwa obroty wału bo jeden obrót wału to praca, wydmuchanie spalin, zassanie mieszanki i jej sprężenie a w 2T na jeden zapłon to w tym samym obrocie wału zarówno zassanie mieszanki jak i wydmuchanie spalin.

Wszystko OK z tym 2t ale ja nie jestem taki kasiasty. Za 500zł przejadę 2t 2900km przy spalaniu 3.5l/100km a 4t przejada za tą samą kasę 4400km przy spalaniu max. 2.3l/100km. To daje mi około 1500km za które zapłaciłbym 257 zł. Dla innych to jest śmieszne lecz pieniądz ulicą nie chodzi.
Poza tym 2t jest droższy. Nie mam zamiaru się ścigać, tuningować ani tymbardziej od razu ściągać blokady.

Z pewnościa 2T spali Ci więcej ale nie licz że 4T spali Ci 2,3l, no chyba że będziesz na prawdę delikatnie operował manetką.
Dla Ciebie najważniejsze są koszta i bardzo dobrze, przy 4T 5 KM to naprawdę sporo więc chyba warto.

Suawek napisał:

Z pewnościa 2T spali Ci więcej ale nie licz że 4T spali Ci 2,3l, no chyba że będziesz na prawdę delikatnie operował manetką.
Dla Ciebie najważniejsze są koszta i bardzo dobrze, przy 4T 5 KM to naprawdę sporo więc chyba warto.

Możesz to napisać jakoś inaczej bo wywnioskowałem z tego że .... . Że warto 4t /5km i 2t/ koszta. i niemoge sklecić z tego całości. :p

Jeżeli koszt paliwa jest dla Ciebie bardzo istotny to Agility 4T będzie dobrym wyborem bo przy niskim spalaniu masz całkiem przyjemną moc 5KM.

5km?Tyle to ma Vitality 2T :D Agility ma tyle mocy w zasadzie co chińskie 4T, czyli ok 3,2kM-i jakość tutaj nie pomoże niestety.

Czyli jednym słowem kto ma skuter z silnikiem 4t albo chiński jest odrzucany od społeczeństwa, dlaczego?? BO TAK. Tak według mnie wszyscy sobie to zakodowali w głowach i nie ma przebacz. To ja zrobię na przekór i kupie se chińskiego 4t a dwa dni później mnie za to wychłostają i zabiją. :/

Bo 4t to ma słabe przyśpieszenie i tak naprawdę pali bardzo dużo i się ciągle psuje i w ogóle.
Jeżeli kogoś uraziłem to przepraszam ale zdenerwowany jestem.