Keeway Flash/Hurricane

Więc sprawa przedstawia się tak:
Kymco agility rs 2t - 3.9km/6500rpm 4.9Nm/6000rpm
Kymco zx -4,9km/5500 3,9Nm/5250rpm
Kymco vitality -4,0/7000rpm 4,5Nm/6000rpm
Kymco super 9 -4,6/6250 4,6.5500rpm

Który według was najlepszy??

Czy jak mam 3,9km przy 6500rpm a silnik ma powiedzmy obroty 7500 to moc wzrasta czy właśnie max moc jest przy tylu obrotach i basta?!?

od razu mówię że kymco agility rs 2t to mój faworyt. wziął bym kymco zx ale nie przypada mi do gustu stylistyka; kymco super 9 za drogi ale dałem do porównania.
jest jeszcze teoria że dużej różnicy nie odczuje bo to z jednej firmy i te same 50ccm.

Bierz Vitality

Moc maksymalna to moc maksymalna, jest tylko jedna. Powyżej tych obrotów moc spada. Wychodzenie poza te obroty ma sens w sytuacji kiedy zmieniamy bieg (przy klasycznej skrzyni biegów) gdzie zmiana biegów sprawi że obroty będą niższe na wyższym biegu, czyli najprościej mówiąc, żeby na poprzednim jak i następnym biegu obroty były jaknabliżej obrotów przy których moc jest maksymalna.

czyli lepiej jak jest moc maksymalna przy wyższych czy niższych obrotach??

4km przy 6500rpm
czy
4km przy 8000rpm

HugoBoss dlaczego preferujesz vitality? to że ty masz to, jedna rzecz, ale jak sprawuje się na tle innych?? miałeś styczność z tymi które wymieniłem?? jak ze spalanie w tej vitalce?

Panowie! nie ten temat.Post dotyczy Keeway Flash i Hurricane.
Proponuje żeby założyć nowy temat wtedy będzie łatwiej znaleźć post który ktoś poszukuje .Dziękuje :D

Szefuniko napisał:

HugoBoss dlaczego preferujesz vitality? to że ty masz to, jedna rzecz, ale jak sprawuje się na tle innych?? miałeś styczność z tymi które wymieniłem?? jak ze spalanie w tej vitalce?

Bo Vitality jest sprawdzony,gdybym nie wierzył że jest dobry to nie kupiłbym drugiego dla mojej. Miałem styczność z ZX.

Hugo dobrze gada, bierz Vitalkę, skuter świetny, 23 000 km bez awarii ! :)

mowiniak ja ten temat założyłem jakieś 3 miesiące temu i wtedy byłem przekonany w 100% na keewaye. skuterowa społeczność przekonała mnie do kymco więc jest troche nie w temacie ale jak komuś to przeszkadza to mogę założyć nowe.

to jak z tym spalaniem w tej vitalce??

Im mniejsze obroty przy mocy maksymalnej tym lepiej. Jeżeli jeden skuter ma moc maksymalną przy 4 tys a drugi przy 7 tys to również przy 2 i 3 tys obrotów pierwszy ma większa moc. Oczywiście są od tego wyjątki ale zasadniczo tak w większości przypadków jest.
Jeżeli max moc jest przy niższych obrotach to nie trzeba tak rżnąć silnika i zwyczajnie mniej się zużywa.
Ja też mam vitality. Na serii palił mi ok 3 litry na 100 przy ostrej jeździe i 5L po modyfikacjach.

Myślę że Vitalka nie spali więcej jak 3.5l

Mówicie że nie spali mi więcej niż 3.5l. Więc mniej więcej jakoś tak:
docieranie- ciut powyżej 3.5
po dotarciu na wszystkich blokadach przy dynamicznej jeździe 3.3-3.5
po odblokowaniu wario i gaźnika - ??? ???
czy wyglądać to będzie inaczej??
to dosyć ważne bo jak paliwo takie drogie to nie chcę żłopacza. :)

troszkę bardziej nawet z wyglądu jestem za agility ale jak polecacie vitality i dacie sobie rękę uciąć że będę zadowolony to się zastanowię.

Według pewnego testu http://www.sqtery.com/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=86 vitality jest dobrym skuterze. spalanie 3.5 na blokadach i 3 po całkowitym odblokowaniu. Czy po odblokowaniu spalanie spada?? gdzie są blokady??

Może spaść bo osiągając tą samą prędkość co na blokadach osiągasz ją przy niższych obrotach gdy skuter jest już odblokowany,gdy odblokujemy wydech spaliny mają swobodny przelot i skuter się tak nie "dławi".

Vitalka spala w mieście 3,5-4l a w trasie 3-3,5l + 1l oleju/1000 km

a blokady są: na tulei w wariatorze, ślepa kiszka, zwężka, dysza w gaźniku i może być rurka zwężająca w filtrze powietrza. PS: sory za post pod postem :)

Szefuniko przyjedź do mnie na wiosnę to sobie obejrzysz Vitality z każdej strony i będziesz miał okazję przejechać się odblokowanym i zablokowanym nowym bo mam dwa :)

HugoBoss a gdzie mieszkasz?? Pewnie daleko ode mnie :)

madi te spalania są podane na wszystkich blokadach?? i bez tuningu??

W Grójcu :D A co do spalania to mój ma zdjęte blokady na wariatorze i w gaźniku,a wydech był nie odblokowany i pali maksymalnie do 3.5l jak jeżdżę 70km/h i więcej,myślę że jakbym jeździł spokojnie to koło 3l by spalił no i ten wydech jak odblokuje.

No niestety od Łomży do Grójca jest 200km :( ale dzięki za zaproszenie.
Ja także narazie myśle żeby odblokować wario i gaźnik a wydech zostawić w spokoju. mówisz że po tych odblokowaniach będzie można śmigać 70km/h przy spalaniu 3.5? Zachęcające.

Zastanawiam po co się cackacie z tymi blokadami, nie lepiej wszystkie zdjąć?