Jak podkręcić Kymco New Dink 50 4T?

Raf napisał:

Detinko ja mam pytanie w sumie do Ciebie - ile wchodzi Ci na obroty na tym CDI co kupiłeś Agility 30400-KHC4-900?

powiem Ci ze jak dam ognia to obroty do 8500, przy czym momentami wskaźnik zamyka szafę na kilka sekund. W odgłosie silnika nie słychać by obroty się zmieniły wiec sądzę że obrotomierz dostaje kręćka na tym module.

Raf napisał:

Zrób doświadczenie ;)
Kiedyś ktoś musi się przełamać z tych "sugerowanych przez wszystkich naokoło" modeli.

tak chyba zrobię, mam nadzieje że przedstawiciel marki nie strzelał by sobie w kolano rozprowadzając części z plasteliny.
Na jesień planuję "operację tuning" żeby spokojnie sobie wszystko wyregulować i dotrzeć.
Zauważyłem na sobie że dobrze docierać silnik w porze zimowej, bo zimno na zewnątrz skutecznie hamuje zapędy jeźdźca co do prędkości i zasięgu jazdy. Taka wirtualna blokada skutera :)

Czy ktoś z was ma doświadczenia z wariatorem NARAKU High Speed ?
Jak wpływa na moc i osiągi, wasze opinie ?

:twisted: To ja sie podzielę wrażeniami:
Dwa skutery ND 50
jeden z przebiegiem ok 5000 z 2009, drugi ok 10000 z 2008
kierowcy o masie 80-100kg

Pierwszy po odblokowaniu "seryjnym zestawem" (serwis Motorista Warszawa) jezdzil 65-66 km/h
Drugi po odblokowaniu w serwisie w Warszawie na Młodzieńczej - 56-58 km/h

Na poczatku roku w serwisie Scooter Doctor w Piasecznie (licencja Kymco) w obu skuterach wymiana cylindra na ... hmm.. no właśnie podobno 100cm3 (ale nie mam pojecia jakiej marki).

W pierwszym znaczny przyrost przyspieszenia, brak wzrostu predkosci maksymalnej.
W drugim... zadnych efektów. Po reklamacji zmieniono uszczelki (zwiekszenie kompresji - podobno tak jak w pierwszym) - bez wymiernego efektu. Z uwagi na problemy z wyregulowaniem gaznika - zmieniono gaznik.

Po mojej sugestii przecieto CDI i wymieniono rolki na 7,5grama - efekt? -> 68-69km/h przy ok 9000obrotow. Obydwa skutery rozpedzaja sie identycznie. Minimalna roznica, rzedu 1-2km/h w predkosci maksymalnej, ale pierwszy robi to przy ok 8300 obrotow, drugi przy 9000 (tak, wchodzi wyżej na obroty, jest to słyszalne)

Wg mnie jest różnica w modułach zapłonowych w tym modelu w zalezności od roku produkcji (co już było nie jako wpsominane w tym temacie). Ten starszy po przecieciu wchodzi zdecydowanie wyzej na obroty.

W pierwszym ND w tygodniu sprawdzimy, czy byl juz odpowienio "dociety" CDI - jest opcja, ze nikt go nie ruszał.

Czy mozecie zasugerowac czy jest sens pakować jeszcze cięższe rolki do tego drugiego ND?

No i sprawdzilismy...
ciekawe - ND z 2009 nie ma zdjetej blokady z modulu CDI, przy czym jezdzi identycznie jak ten z przecietym CDI z 2008

A więc drugi z powyższych ND (ten nowszy) został również potraktowany brzeszczotem :D

Prędkość maksymalna na płaskim wzrosła z 65 do 71km/h (według licznika i GPS). Z górki na razie udało się uzyskać 75 (wcześniej było to 69) :D

Mam do Was pytanie jako całkowicie zielony ws mechaniki: załóżmy, że mam New Dinka 50 4T (albo będę miał za chwilę), chcę go po pierwsze odblokować, po drugie ewentualnie coś wymienić, by wzmóc jego prędkość maksymalną - mniejsza o moc i przyspieszenie.

Jak złożyć zamówienie do mechaniów w serwisie - na kartce w punktach? Np. proszę o: .......
Prześledziłem ten wątek i jeszcze kilka innych i wynotowałem sobie następujące zabiegi:

ODBLOKOWANIE:
1. zdjąć blokadę wariatora albo wymienić np. na malossi,
2. odblokować gaźnik,
3. zdjąć śrubkę z pokrywki przepustnicy,
4. odblokować CDI tzn. wymienić moduł na niezablokowany.

TUNING:
1. wymiana dyszy z 0,65 na 0,80mm
2. zmiana cewki zapłonowej,
3. wymiana rolek na polini oraz uślizgów do wariatora,
4. wymienić cylinder na 80ccm

Przepraszam, jeżeli coś pokręciłem - kompletnie nie znam się na mechanice, a będę chciał złożyć jakieś zamówienie w serwisie. Moja prośba dotyczy tego, jak sformułować takie zamówienie.

I co to jest "cylek" - rozumiem, że chodzi o cylinder?

Dobry serwis na hasło "proszę o odblokowanie" sam zrobi to co potrzeba. Zdjęcie kagańca będzie się wiązało z wymianą dyszy więc nie musisz o tym mówić. Wymiana cylindra na większy też wiąże się ze zmianą dyszy ale o tym też będą wiedzieli.
Powiedz po prostu żeby odblokowali i ew. wymienili cylinder na 80, będą wiedzieli co robić.

No to może inaczej zadam pytanie: gdyby mi zależało na jak największej prędkości skutera, to co z mojej listy jest najistotniejsze i w jakiej konfiguracji? Zależałoby mi też, by ingerencja w mechanikę skutera nie była drastyczna i nie narażała konstrukcji innych elementów na ponadnormatywne zużycie. Będę pokonywał codziennie trasę 2x10km raczej na stałej prędkości >50km/h i z jednej strony chciałbym by skuter mógł osiągnąć jak największą prędkość, ale nie kosztem nieznośnego wycia silnika i drakońskiego zużycia paliwa.

Ciężkie pytanie. Wszystko zależy od tego czy obecna moc sprawia że wariator i korektor działają w pełnym zakresie a prędkość maksymalna nie jest ograniczona oporem powietrza. Jeżeli pracuje w pełnym zakresie (można zobaczyć to na talerzu wariatora) to zwiększenie mocy nic nie da. Polepszy się elastyczność i przyśpieszenie ale prędkość nie.

Z tego co zrozumiałem to i tak maksymalna prędkość koleżeństwa na ND50 nie przekracza 75km/h. Z tego co dotychczas przeczytałem niektórzy (Leszek) osiągają te 75km/h już po samym odblokowaniu skutera. Więc może nie ma sensu dalej tuningować ND50, bo to daje niewielki, w sumie niezauważalny efekt.

Tym się właśnie różni 4T od 2T że tuning jest ciężko, kosztowny a efekty też nie powalają.

Konkludując: ND50 należy wyłącznie odblokować.

Ja bym tylko to zrobił. Na tuningu nie zyskasz więcej niż 10, 15km/h

Chwila, chwila 8O 10-15km/h więcej to całkiem dużo przy bazowej prędkości 60-65km/h. Robiłem sobie próbę samochodem i jechanie z prędkością 60km/h to zupełnie inne wrażenie pokonywania odległości niż przy 70km/h.

Tylko jakim kosztem.

No właśnie - czy możesz tak "na oko" określić koszt takiego tuningu?

Nie jestem w stanie określić bo po pierwsze rozbieżność cenowa części jest bardzo duża a po drugie nie jestem pewien jakie części poza samym cylindrem i tłokiem musiałbyś wymienić. Myślę że bez tysiaka nie ma co podchodzić do tematu jeżeli ma to być zrobione dobrze. Pytanie jeszcze czy będziesz to robił sam czy przez serwis bo to dość znacznie zmieni cenę. Zapytaj Ref'a, zdaje się że on ma w 4T zmieniony cylinder na 80.

Mam trochę prowokujące :wink: pytanie do właścicieli ND50, dyskutujących w tym wątku o tuningu silników 4T: czy użytkując już jakiś czas ND50 nie żałujecie, że nie kupiliście np. Bet&Win50 2T ?

Raczej zapytaj właścicieli B&W, czy nie żałują że kupili B&W zamiast ND ;)