No to w poniedziałek dokonam odpowiedniego zakupu :) Dzięki za pomoc :)
a wiesz jaki olej kupić? ;p
Full syntetyk Castrola? ;)
Może być;) ale bardziej Ci polecam Shell Advance Ultra- sam na nim jeździłem.
Piszę ponownie z nadzieją, że mi pomożecie... Otóż wczoraj kiedy wracałem z trasy moją INCĄ usłyszałem dziwny stukot w przednim kole, zatrzymałem się żeby sprawdzić przyczyny, no i znalazłem... Mianowicie: tarcza hamulcowa w jednym miejscu "zahacza" o klocki powodując ten stukot :/ Nie wiem co jest tego przyczyną, tym bardziej, że sytuacja ma miejsce tylko w jednym miejscu... Dodam, że nie miałem żadnej przykrej kolizji bądź innego zdarzenia... Poprostu nagle po dwóch dniach zajdy tak się zaczęło dziać... A najgorsze jest w tym wszystkim to, że boję się jeździć żeby czegoś nie uszkodzić :/ Nie wiem też na ile wskazana jest moja ingerencja w naprawę tej awarii skoro skuter jest na gwarancji... Co radyicie, prócz kontaktu z dealerem? ;)
Po co się z nim kontaktować?
Jedź prosto na warsztat i niech robią- po to masz gwarancje;)
A słabiej hamuje? przy hamowaniu trze? Klocki do wymiany!
W nowym Skuterze na dotarciu klocki do wymiany?
w Chińczyku wszystko jest możliwe, mogły się tez przesunąć klocki jakoś. :|
Ja też sądze, że to będzie problem albo całego zacisku, może tarczy, albo coś z samym klockiem_"wyskoczył" lub obsunął sie, choć to prawie awykonalne;p
Skuter nie hamuje słabiej, a problem jest raczej z tarczą, w jednym miejscu obija się o klocek wydając takie stukanie w trakcie jazdy, w trakcie hamowania wszystko jest w porządku... Może tarcza jakimś cudem w tym jednym miejscu jest krzywa, ale w sumie nie wiem z jakiego powodu, kolizji nie miałem, offroadu nie uprawiałem, nic w tarczę nie uderzyło... Dzwoniłem do do INCI, poradzili żeby poczekać do pierwszego przeglądu po 300 km chyba, że sytuacja się pogorszy, gość powiedział, że na dotarciu niby może tak być... :? Podsumowując, stukanie w trakcie jazdy, nie wpływające na hamowanie i nie wydobywające się w trakcie hamowania. Tarcza w tym jednym miejscu gdzie ociera bardziej o klocek jest cieplejsza (co normalne) więc łatwo określić wadliwe miejsce.
Pozdrawiam
Mich@ł
Sprawdź dokręcenie śrób mocujących tarcze!!!! na CITO!!!
To nie kwestia niedokręconych śrub tarczy, sprawdzałem... Byłem też wczoraj u mechanika który orzekł, że tarcza jest krzywa :? Ale w związku z gwarancją postanowiliśmy nic nie ruszać, pozostaje pojeździć jeszcze 100 km do 300 i pojechać na pierwszy przegląd. Mam nadzieję, że do tego czasu tarcza nie uszkodzi mechanizmu hamulcowego ale klocki pewnie będą do wymiany...
Nie rozumiem czmu od razu Ci tego nie naprawili?
Po za tym, jakim cudem tarcza się wykrzywiła?
Nie chce pisać czarnych scenariuszy, ale jest taka opcja że to Ci może zwichrować mocowanie zacisku i dopiero będzie kłopot.
Najdziwniejsze w tym wszystkim jest to, że początkowo tego stukotu nie było, pojawił się po 2 dniach jazdy... Podkreślam, że w nic nie uderzyłem ani nic nie uderzyło we mnie ;) W sobotę (jeśli pogoda pozwoli) jadę na serwis gwarancyjny...
Witam.
Opiszę dziwne wrażenie po przejechaniu 800km. Dążąc do sedna:
Przejechane ponad 800km, tankowanie na różnych stacjach (ostatnio), zalany olej syntetyczny Castrol. Od 4 dni jadąc 45km/h (licznik tak pokazuje) wariat dostaje przypływu mocy na około 3 sekundy - niespodziewanie przyspiesza. Przyspiesza tak że czuć to tak że hej. Po tych około 3 sek. wraca do normy i za chwilkę to samo. Dzieje się tak przy jezdzie na max. Fakt - po tym spostrzeżeniu nie wiem co się dzieje i codziennie sprawdzam czy dalej to samo (chwilowy test przyśpieszenia przy osiągnięciu 45km/h). Okazuje się że dalej to samo. Filtr powietrza wyczyściłem, paliwo leję z różnych stacji.... Coś siada w moim wariacie ale nie wiem co :) Jest ktoś mądrzejszy?
Pozdrawiam
Nic nie siada, po prostu Ci tak modul wariuje xD
Lapie obroty, pozniej Ci blokuje, i tak w kolko ^^
ReVo wrote:
Nic nie siada, po prostu Ci tak modul wariuje xD
Lapie obroty, pozniej Ci blokuje, i tak w kolko ^^
Dzięki za pozytywne info:) Najlepiej niech zwariuje tak że odblokuje na max:)
A co będzie jak moduł siądzie od wahań? Gwarancja?
Hm czy gwarancja, bodajże ze czesci elektroniczne nie sa na gwarancji..
Ale za to integralna czesc skutera, to raczej tak :)
Ale o to się nie musisz martwic :wink:
Proponuje kupic na Allegro.pl modul odblokowany badz tuningowany (jedno to samo, tylko inna nazwa)
Tak samo mozna to zauwazyc jak się z Górki jedzie, wtedy skuter dostaje większe obroty ;)
Pozdrawiam,
ReVo
ReVo wrote:.....
Tak samo mozna to zauwazyc jak się z Górki jedzie, wtedy skuter dostaje większe obroty ;)
Pozdrawiam,
ReVo
Tego nie zauważyłem :) Jadąc z górki nie daję max:) Może to moje 37 lat tak działa?:)