Ja słyszałem, że jest jakiś preparat dodawany do paliwa do silnika 2T. Podobno dolewa się go co trzecie tankowanie i nie trzeba dawać oleju. Coś mi się zdaje, ze to bzdury...
Kisiu to fakt słyszałeś brednie. Motul to typowy półsyntetyk (bodajże) produkowany właśnie do 2T
Ja leje Motul,ale full syntetyk :)
Krzysiek, dokładnie, chodziło mi o Motul Scooter Expert 2T Technosynthese czyli olej półsyntetyczny :)
lae jak kupisz taki zwykly MOTLU w niebieskiej butelce np w AUCHAN to tez nic nie bedzie jak wlejesz do 2T
Siemka
Wczoraj wieczorem podłączyłem prostownik wszystko ładnie sie ładowalo .
Dzis rano schodze odpalic maszyne a tu wal skuter tylko kreci i nic wiecej. Benzyna jest olej tez (co do oleju to posiadam takowy taki mi polecili w salonie gdzie kupowalem sprzeta http://img339.imageshack.us/i/p1703110728.jpg/ )
Teraz pozostaje mi go tylko zawieść to salonu zeby go naprawili.
To juz 3 raz mi sie tak stalo. ;/
Przeciętna żywotność akumulatora jest 5 lat. Potem akumulator już nie 3ma prądu. Po naładowaniu akumulatora sprawdź go miernikiem czy osiągnął wartość maksymalna i odczekaj kilka godz potem sprawdź czy wartość jest stalą czy spada. Jeśli spada lub akumulator nie ładuje się do prądu to oznacza że nie 3ma prądu. Jeśli akumulator niedawno zmieniałeś i kupowałeś nowy i sam zalewałeś go elektrolitem bez pierwszego ładowania to również akumulator nie bd 3mał prądu. Jeśli natomiast to nie wina akumulatora problem może być ze stacyjką lub wina elektryki. Jeśli to nowy skuter dobrej marki to może być wina immobilajzera w kluczyku takiego nowego zabezpieczenia które jest również przy ścigaczach. tkz H.I.S.S . A i jeszcze podstawa sprawdź klemy łączące skuter a akumulatorem może są przerdzewiałe lub źle dokręcone.
Ten skuter ma rok i 880km przebiegu to jak moze byc zepsuty aku ...
Raczej nie jest to skuter dobrej marki takiej jak peugeot czy inne tam.
Ten skuter byl nawet w warszawie i ma "podobno" wmatowane podtrzymanie i jak mowil mi serwisant jest nie do rozladowania.
Wieczorem właczylem go zanim poszedlem spac mial 14,8 a rano jak przyszedlem mial 12.2 wiec cos tu jest nie halo.
Hey czyscil ktos z was gaznik w swojej ince ?
Bo mam zamiar sie do tego zabrac ale pomocne byly by jakies wskazówki.
Picasso sam sieza to nie bierz jak masz go na gwarancji.
Aha no to w takim razie im go zawioze w tym tyg i dam wam znac co powiedzieli na ten temat.
Dzis zawiozłem skuter do znajomego ktorey sie na tym zna za pol godziny zadzwonil ze jest do odebrania.
Wszystko dziala jak nalezy wyregulowal mi tak gaznik ze nie gasnie na swiatlach(idealnie).
Chcialbym sie was spytac czy po odblokowaniu inca bedzie palila mniej niz dotychczas i jaka predkosc bede w stanie osiagnac(70kg) ??
Palić będzie mniej - i tak i nie. Gdybyś jeździł z taką samą prędkością z jaką jeździłeś przy zablokowanym to zmniejszy się spalanie bo nie będzie musiał się tak wysoko kręcić aby osiągnąć tą prędkość ale gdy będziesz cały czas cisnął na maxa to wzrośnie.
Aha dzieki za info.
Po odblokowaniu spalanie wzrośnie, chociażby z powodu zmiany dyszy na większą i modułu zapłonowego -większe obroty=większa moc=większa szybkość=większe spalanie.
No to juz nie wiem w servisie gadaja ze spalanie maleje po odblokowaniu i tez tak zawsze myslalem.
Czy spalanie jest wieksze przy wiekszysz skuterach ?
Moj skuter pali w granicach 4/5 l ale to chyba i tak za duzo przejechane mam 900km.
To jak jezdzilem 45km/h i palil tyle to jak go odblokuje to 70km/h wyciagnie >?
Tylko ze przy 45 bedzie palil mniej a przy wyzyszm tyle co poprzednio ??
jeśli odblokujesz i będziesz jeździł dalej 45km/h to spalanie będzie mniejsze niż przy jeździe 45/h przed odblokowaniem
a jak będziesz cisnął na maxa do tych 70 to spalanie będzie większe niż przed odblokowaniem przy 45/h (jak Pietro i Kapuchon mówią)
BTW - te 4-5 L/100 km to przed regulacją czy po regulacji?
mnie sie Picasso12 zamyka w granicach 4/100km.
Co masz na mysli pisząc regulacja ? Ja poprosu cale tamte wakacje lałem paliwo i jezdziłem nie liczac miesiaca ktory spedzil w salonie.
Nic nie wiem o zadnej regulacji.
Mówili mi tylko ze jesli sie dotrze to "powinien" palic mniej.
Ale spalanie wcale nie zmalało.
Picasso12 a z jaką prędkością jeździsz?