Co wybrać ? Duży dylemat. Jaki skuter 125cm myślę o People GT 125i. Warto?

Nie masz mokrego sprzęgła. Sprzęgło które ma większość skuterów z CVT to automatyczne, odśrodkowe sprzęgło suche przy tylnym kole.
Te oleje są do takich konstrukcji jak klasycznie napędzane biegówki - tzn masz sprzęgło którym możesz sterować klamką. Wtedy to sprzęgło inaczej wygląda i jest umieszczone przy silniku i właśnie często utopione w tym samym oleju który krąży w silniku.
Tylko też nie zawsze jest ono mokre i pływa w w oleju, nie zawsze jest to ten sam olej co w silniku... itd.
A ostatnia grupa to takie niby automaty tylko że nie takie proste jak zwykłe skuterki - tzn automaty wielobiegowe. W tych są już cuda, układy dwu sprzęgłowe.. itd

o, jeszcze mam takie:
- Olej do skutera wymienię sobie tera.
- Olej do skutera wleje - pozazdroszczą z forum geje.
- Olej do skutera kupić.. czy też flaszkę i się upić?
- Olej do skutera szybko znika gdy się silnik zaciera.
- Olej do skutera uciekł mi do zera.

To tutaj są same fajne konkursy, a ja wszystkie je przegapiłem. Chyba zgolę się na łyso. Przaśniej z tym będzie. ;P

Wombat napisał:

o, jeszcze mam takie:
- Olej do skutera wymienię sobie tera.
- Olej do skutera wleje - pozazdroszczą z forum geje.
- Olej do skutera kupić.. czy też flaszkę i się upić?
- Olej do skutera szybko znika gdy się silnik zaciera.
- Olej do skutera uciekł mi do zera.

Wombat a mógłbyś to zaspiewać? Zrób z tego refren, wymyśl kilka zwrotek i będzie ok. Według mnie te geje musisz czymś zastąpić bo to nie przejdzie, pamietaj też o " lokowaniu produktów"

Dziadek_z_Ki... napisał:

To tutaj są same fajne konkursy, a ja wszystkie je przegapiłem. Chyba zgolę się na łyso. Przaśniej z tym będzie. ;P

Zapraszam do udziału w konkursie wakacyjnym

Wombat napisał:

Nie masz mokrego sprzęgła. Sprzęgło które ma większość skuterów z CVT to automatyczne, odśrodkowe sprzęgło suche przy tylnym kole.
Te oleje są do takich konstrukcji jak klasycznie napędzane biegówki - tzn masz sprzęgło którym możesz sterować klamką. Wtedy to sprzęgło inaczej wygląda i jest umieszczone przy silniku i właśnie często utopione w tym samym oleju który krąży w silniku.
Tylko też nie zawsze jest ono mokre i pływa w w oleju, nie zawsze jest to ten sam olej co w silniku... itd.
A ostatnia grupa to takie niby automaty tylko że nie takie proste jak zwykłe skuterki - tzn automaty wielobiegowe. W tych są już cuda, układy dwu sprzęgłowe.. itd

Czyli wychodzi na to że moge jeździć na oleju samochodowym?

tak.

Wygląda na to że Wombat w tym tygodniu wygra konkurs wakacyjny, ogłoszenie w niedziele, może jednak się trochę bardziej postaracie bo bardzo słabo wygląda Wasza inwencja twórcza:(

ale ja poza konkursem :)

ughr napisał:
... Według mnie te geje musisz czymś zastąpić bo to nie przejdzie..."

Olej do skutera mam doskonały i zazdroszczą mi pedały.

Wracając to tematu PEOPLE GTi125 mam pytanie czy z tym skuterem jest wszystko OK? w necie są info że jakiś mulasty (uwzględniając że to ten sam silnik co w downtownie), rok temu był to model na który trzeba się było zapisywać, dzisiaj go można kupić od ręki i jest go pełno w dobrej cenie. Uwzględniając że po sprzedaży mojego KAC modele na które czekam się chyba nie doczekam zacząłem rozglądać się za czymś dostępnym no i wpadł mi ten GTi125.

Z KAC byłem zadowolony ale miał kilka wad które przynajmniej na papierze People GTI eliminuje: większy bak, większy skuter, normalne zegary, wyważone fabrycznie koła, wtrysk i większa moc a mniejsze spalanie, filtr oleju i przeglądy co 5tys

Wg netu ten skuter z trudem osiąga 100km/h a vmax to 105 hmm z silnikiem 15KM powinno być przecież lepiej ? wiem że skuter to nie pojazd na vmax ale przyspieszenia powinny być wyraźnie lepsze od KAC 125 (9.5KM)??? filmiki w necie temu przeczą....

PEOPLE GTi125 czy wszystko z nim ok?

Ja uważam że tak, że jest z nim wszystko jak najbardziej ok, dla mnie w zupełności wystarcza a nawet jest nad to.

Ale trzeba napisać o kilku ważnych rzeczach a mianowicie o tym że faktycznie może być trochę mulasty ale tylko w dwóch przypadkach, pierwszy to przy ruszaniu, tutaj jest pierwsza dziura, on nie rusza ze zrywem spod świateł a musi chwile załapać to trwa 1 może 2 sekundy, ja daje gaz na maksa przy ruszaniu a on ospale rusza i za chwile pędzi jak szalony tak mnie więcej do 80km/h a od 80 kolejna dziura bo od tej prędkości bardzo powoli się rozpędza dalej. Mi udało się rozpędzić go do 115 licznikowo ale ten licznik przekłamuje i jeszcze nie sprawdziłem jaka jest faktyczna prędkość mojego skutera. Tak czy inaczej to wszystko można poprawić poprzez wymianę rolek wariatorów i innych takich rzeczy.

Z tym większym bakiem to i tak nic specjalnego niby jest 9 litrów a to i tak dla mnie za mało , raz w tygodniu musze pojawiać się na CPNie aby zatankować mój skuterek to jest wnerwiające. Reszta rzeczy o których piszesz to same zalety, przeglądy co 5 tys, wtryskiwacze, chłodzony jest cieczą i duże koła to zalety.

Ja polecam PEOPLE GTi125 z całym sumieniem, jestem bardzo zadowolony ale należy pamiętać że to jednak skuter miejski a nie wyścigowy:)

Co da wymiana rolek dobry filmik.
https://www.youtube.com/watch?v=aZGfo6NQOWA

Heh no właśnie na tym filmiku głównie bazowałem, przecież wynika że na fabrycznych rolkach to jest tragedia (ale myślę że filmik jest przekombinowany)
wg tego filmiku kymco people GTi 125 (15KM)- osiąga 80km w 16sekund to jest słabiutko

moje kymko KAC 125 (9.5KM) osiągało 80km w 16sekund
https://www.youtube.com/watch?v=iosLBFySzKI

a kymko town też 125(15KM) - 80km osiąga w 11sekund (ten sam silnik co people GTi)
https://www.youtube.com/watch?v=B9mtb6q4_Ns

Dlatego pytam użytkowników people GTI 125: płaski teren, bez wiatru, kierowca +-90kg, odciągasz manetkę na FULL to po ilu sekundach masz 80km na zegarze??? Mierzył ktoś?

Świetny olej? Ja nie wierzę. Większość tutaj... ORLEN bierze. ;P
^
I nie ma wariatorów w napędzie CVT. Za to są... wariaci. Z napędem CVT. I to jest ta różnica. ;-)
>
I każdy jeden taki wariat, zwykł popylać na sześciu rolasach (takich samych wagowo, albo z różną ich wagą, a na tzw. trójkąt), albo już na całych ośmiu (figura geometryczna coś niby pod kwadrat). Tyle teorii.
^
I nieważne jak coś jeździ, grunt że nadal jeździ (sic!).
*
I ja zawsze robię na pohybel... serwisowi dedykowanemu. Bo tak (mało szkoły, to kop doły). A co. Ja to sam ogarniam i za free. ;-)))

Znalazłem stare porównanie 3 kymkaczy (w tym people 125 gti)
http://www.moto125.cc/f125cc/kymco/item/728-comparativa-3-scooters-kymco

z tym ze superding z testu to odpowiednik starego downtowna 125

wg tego osiągi GTI people nie odstają od innych a wręcz są najlepsze

teoretycznie pipel jest najlżejszy i najmniej zabudowany - i jako taki ma największy potencjał bo najlepszy stosunek mocy do masy - gdyby napęd optymalnie wykorzystać.
Więc w zakresie 0-110 powinien być najbardziej dynamiczny.
Powyżej tego ta rozbudowana aerodynamika tych bardziej zabudowanych maszyn może się okazać skuteczniejsza niż atakowanie powietrza klatą i kaskiem - o ile mocy by było na tyle dużo żeby w ten zakres pojechać.
Jest stara dobra zasada:
Jeżeli prędkość wzrasta dwukrotnie to opór aerodynamiczny rośnie do kwadratu - natomiast moc silnika potrzebna do pokonania tego oporu powinna wzrosnąć do sześcianu. Ale to dopiero powyżej tych 100-110 km/h kiedy aerodynamika zaczyna odgrywać kluczową rolę.

Wombat bo wygrałeś w konkursie wakacyjnym "Olej do skutera..." jak chcesz odebrać nagrode? Wysyłka?

Tak bardzo jestem zadowolony ze swojego skuterka że wczoraj sprzedałem samochód bo stał w garażu i się marnował a dziś sprzedaje drugi samochód:) Po prostu super jest ten skuterek:)

tylko że to wiesz... czasem trzeba przewieźć TV albo ze 3 osoby kiedy pada :). No chyba że masz 3 samochód :)

No i zima... może jednak kiedyś nadejść, chociaż ostatnio tylko straszy :-)