Co wybrać ? Duży dylemat. Jaki skuter 125cm myślę o People GT 125i. Warto?

Ughr, a co Ty kombinujesz z tym olejem? Chcesz zrezygnować z gwarancji po dotarciu i olać przeglądy w kymco?

dobrze kombinuje. Płacić po 180zł + olej za wylanie litra oleju jedną dziurą i wlanie drugą to przegięcie bagiety.

Wombat napisał:

dobrze kombinuje. Płacić po 180zł + olej za wylanie litra oleju jedną dziurą i wlanie drugą to przegięcie bagiety.

Pewnie, ja też tylko raz dałem ponad 150zł za wymianę oleju. Później stwierdziłem że nie będę dorabiał ździerstwa. I co? - i nic, jeżdżę 6 rok i od 42000km nic się nie stało a olej wymieniam sobie sam trzy razy taniej za litr jednego z najlepszych syntetyków.

Dobra. To tylko rozpiszcie koledze co jeszcze (poza olejem) i kiedy ma do robienia. W KACu po 3000 były zawory do regulacji, w Peoplu pewnie po 6000. Ughr, umiesz, wiesz jak. narzędzia masz? Pozostałe płyny chyba co 2 lata, ale jakieś czyszczenie i smarowanie korektora itp...? Co się jeszcze w skucie powinno tknąć, żeby się nie rozpadł w jeden sezon? Poza oczywistościami (świeca, filtr powietrza, paliwa, czyszczenie f. oleju). Narzędzia jakieś mniej typowe? Szczelinomierz, klucz dynamometryczny, blokada do wario, żeby móc w nim pogrzebać...?

ale to nie chodzi o to żeby wszystko robić samemu a tylko elementarne czynności. Jak zawory zaczną dzwonić czy zrobi te 6000 to zawsze można do serwisu na regulacje luzów podjechać.
Zrobić te pierwsze 2 przeglądy w ASO, niech podokręcają co trzeba a potem już reagować tylko na awarie.

Ja ogolnie jestem za tym aby te przelądy robić samemu,jak wyżej 180zl za litr oleju i tyle a regulacje zaworów se zrobi po 6k za 50-80zł
http://serwis.motor-land.pl/cennik/
Wystarczy zweryfikować co może wykonać sam a co musi mu zrobić serwis bo nie ma do tego narzędzi lub wystarczających umiejetności

Tylko potem nie płacz, że roboty nie masz, a jak już masz, to się musisz uje...ć za grosze, bo proste i szybkie zabiegi każdy robi na podwórku. Potem stary olej do kibla, zużyte filtry do lasu i jest super, bo taniej.

Olej i filtry można zdać gdzie sie kupiło panie zulusie a takie proste zabiegi i tak w okolicy robia sami jak napisałeś [na podwórku] jedyne co to układ cdi,regulacja gaźnika,zaworów i rozrząd ich przerasta i z tym przyłażą,więc mi to ryba a w sumie wolę bo mi zostaje czysta robota:)

Można zdać. Ciekawe, czy ktoś zbadał tę ^zdawalność^, obstawiam, że jest mniejsza niż na prawo jazdy. Przecież nie odsyłają kurierem filtrów i oleju do sklepu internetowego... a pewnie sporo zakupów indywidualnych przychodzi kurierem.

No niestety taki jest chaczyk że musisz kupić na miejscu i z paragonem zdać możesz tylko ten filtr i olej mlody Jedi:)

Panowie spokojnie, pamiętajcie że Was się słucham i czerpie wiedzę z Waszych doświadczeń życiowych, pierwsze 2 serwisy zrobię w ASO, może nawet i kolejne nie wiem, zastanawiam się. Płyny filtry takie sprawy to ogarne sam bez większego problemu. Sprawy bardziej zaawansowane to sprawa dla mechanika, oni też muszą zarabiać. Cały serwis mam dokładnie rozpisany w książce więc tak mniej więcej wiem co i kiedy jest do zrobienia. Oleje idą do mojego znajomego on zrobi z tego użytek.

Zapewne znajomy piec posiada na zużuty olej:)

Nie wiem gdzie chcesz kupować olej, ale Motorland może ci nalać z beczki ile chcesz w lepszej cenie, niż kupowany na litry. Ja po prostu na przeglądzie poprosiłem o dodatkowy litr, bo lubię mieć (zapas) i najlepiej tego samego, co serwis zalał. Równie dobrze możesz kupić 2l. Jak sam zmienisz, to zostanie ci 0,8 na dolewki. Nie zużyjesz całości w sezonie, to przed odstawieniem skuta na zimę dokupisz tylko 1l i kolejna wymiana gotowa.

Olej będę miał od firmy Motul, ale nie wiem co wybrać? Musze wybrać coś z produktów Motula czym warto się zainteresować? Jakie produkty warto wybrać? I tak musze wybrać coś z Motula, doradźcie coś proszę.

każdy serii 5000 lub 7000 da rade aż nadto

A mam też się interesować inną chemią od Motula?

to zależy czy masz takie potrzeby :)

I tak musze zamienić kupony na produkty a nie wiem czym warto się zainteresować, z tego co wiem to będzie mi potrzebny olej do silnika olej do przekładni, płyn do chłodnicy mogę kupić oraz płyn hamulcowy i chyba coś do kasków, czy to wszystko? I czy te wszystkie produkty są w Motulu?

A dziś pojechałem do pracy skuterkiem, niestety bardzo długo to trwało bo jeszcze jestem bardzo ostrożny i przejechanie 23km zajęło mi prawie 45m:( a dodatkowo jeszcze go docieram wiec jadę tak około 60km. Ale i tak fajnie było.

Polecam Motul P3 TYRE REPAIR przydatny preparat.