Co wybrać ? Duży dylemat. Jaki skuter 125cm myślę o People GT 125i. Warto?

Wombat napisał:

Unikaj dróg gdzie prędkość przelotowa jest większa niż twoja - bo będziesz zwierzyną łowną a nie myśliwym.
Modlińska-Grota-Wisłostrada-Waryńskiego albo Modlińska-Jagielońska-Wybrzeże Jakieśtam-Łazienkowska-Waryńskiego.

Obawiam się tego mostu grota oraz mostu Łazienkowskiego, to długie i szybkie mosty, a most gdański to chyba krótki i dosyć bezpieczny most.

Jak zmienię moto, to się na twój serwis nie załapię...? :-(((
Paci, dlaczego próbujesz mnie znów (bo już Wombat mi moją dzidę z wątku wypychał) wykluczyć...?!
*
Uhgr, no nie mów...? Rakowiecka 36? :-) To poprzednia miejscówka mojej firmy-pracodawcy :-)))
Czy tylko ta okolica?
*
Wombat ma rację. Unikaj dróg, gdzie ludzie latają powyżej 80-90km/h. Szczególnie na początku (pierwsze 100km). To nie jest ani bezpieczne, ani przyjemne. Jak mnie wyniesie na POW i lecę 100-110 (licznikowe), to też nie jest jakoś bardzo miło... Czyli Żwirki tak, ale już Wawelska do Skry do Wisły niekoniecznie. Pakuj się skuterem tam, gdzie jest najkrócej i są korki - po to go masz. Puszki stoją, ty jedziesz. Nadrabianie drogi, żeby pojechać szeroką trasą nie ma tu sensu.
*
Całkiem przyjemy jest most Świętokrzyski, tylko potem nie Tamką w górę (korki i wąsko, czasem nie ma jak minąć - chyba że ci ścieżka rowerowa nie przeszkadza, ja mam opór i nie używam). Przez Powiśle do Książęcej i w górę, pl. Trzech Krzyży, Mokotowska pod Rivierę, kawałek Waryńskiego, w Batorego i albo aż do wjazdu w Rakowiecką (jednokierunkową), albo na skrzyżowaniu z Niepodległości w lewo i w prawo w Bruna. Wylecisz pod stacją benzynową (kościół na wprost).

Zulus napisał:

Jak zmienię moto, to się na twój serwis nie załapię...? :-(((
Paci, dlaczego próbujesz mnie znów (bo już Wombat mi moją dzidę z wątku wypychał) wykluczyć...?!
*
Uhgr, no nie mów...? Rakowiecka 36? :-) To poprzednia miejscówka mojej firmy-pracodawcy :-)))
Czy tylko ta okolica?
*
Wombat ma rację. Unikaj dróg, gdzie ludzie latają powyżej 80-90km/h. Szczególnie na początku (pierwsze 100km). To nie jest ani bezpieczne, ani przyjemne. Jak mnie wyniesie na POW i lecę 100-110 (licznikowe), to też nie jest jakoś bardzo miło... Czyli Żwirki tak, ale już Wawelska do Skry do Wisły niekoniecznie. Pakuj się skuterem tam, gdzie jest najkrócej i są korki - po to go masz. Puszki stoją, ty jedziesz. Nadrabianie drogi, żeby pojechać szeroką trasą nie ma tu sensu.
*
Całkiem przyjemy jest most Świętokrzyski, tylko potem nie Tamką w górę (korki i wąsko, czasem nie ma jak minąć - chyba że ci ścieżka rowerowa nie przeszkadza, ja mam opór i nie używam). Przez Powiśle do Książęcej i w górę, pl. Trzech Krzyży, Mokotowska pod Rivierę, kawałek Waryńskiego, w Batorego i albo aż do wjazdu w Rakowiecką (jednokierunkową), albo na skrzyżowaniu z Niepodległości w lewo i w prawo w Bruna. Wylecisz pod stacją benzynową (kościół na wprost).

Rakowiecka 36 to taka bliska okolica.

Fajnie brzmi ta trasa z mostem Świętokrzyskim ale jak to dalej jest jak mam jechać przez to powiśle?
A oczywiście wiem że nie mam ścigacza i ze to zwykły skuterek a moje umiejętności są raczej mizerne wiec myślę że nie będę się z nikim ścigał tylko spokojnie jechał do celu.

A mój skuter ma blokadę? jak to jest z ta blokadą? Mam czy nie i czy ściągać? Co z gwarancją?

Był kurier, przywiózł kask, biały:)

Kask jest ok, wszystko pasuje, słuchawki zamontowane, wszystko fajne i kominiarka gratis w zestawie:)
Cena z dostawa 259zł

Z mostu w Kruczkowskiego w lewo (tak, jak prowadzi zjazd z mostu do Tamki) i cały czas prosto (przecinasz Tamkę). Mijasz stację kolejową Powiśle, wiadukty mostu Poniatowskiego, park Śmigłego i w prawo Książęcą pod górę. To po Tamce pierwsza krzyżówka ze światłami (skrzyżowanie Ludnej/Kruczkowskiego/Rozbrat i Książęcej).
*
Nie wydaje mi się, żeby to 125 miało jakiekolwiek blokady. Już by tu były wątki o ich zdejmowaniu, a są zazwyczaj o wymianach sprzęgieł, wariatorów, rolek i wydechów, żeby bzyki trochę podgonić. Kończy się albo zmianą pojemności na 150/175, albo zmianą skutera na większy.

Szyba zamówiona, zamówiłem taką dużą razem z uchwytem i wysyłką zapłaciłem mniej niż 380zł

Z polecenia kupiłem taką: http://kymcosklep.pl/opis/3686282/szyba-wloskiej-marki-kappa-443amocowanie-a443a-do-kymco-people-gti.html

To dzięki Wam, bardzo dziękuje:) Powołałem się na Forum i dostałem dodatkowy rabat, fajnie.

Jeśli ktoś chce rabaty na chemie to zgłoście się do Piotrka Kierownika sklepu Petrostar na Mokotowie:

Petrostar sklep nr 2
ul. Jarosława Dąbrowskiego 40 (Mokotów), 02-561 Warszawa

e-mail: zamowienia2@petrostar.pl
tel. (22) 270 27 94
tel. (22) 646 00 93
pon-piąt. 10.00-18.00
sobota: 9.00-14.00

Na hasło "CNG" dostaniecie specjalne ceny a i wybór jest u nich bardzo duży.

To taka trochę reklama ale uważam że warto tym się zainteresować bo oleje i tak musimy wymieniać a Piotrek da nam dobre ceny.

No i brawo. Bo bez szyby w klatę wieje. Ale z szybą za to niekiedy nieźle pizga po kasku :-) Na szczęście, ta KAPPA jest wysoka, więc w kasku będziesz miał pewnie ciszę i spokój, ale za to może ci szyba kasku parować (co zgłaszał kiedyś Druid). Zobaczysz po jeździe w deszczu :-))) No i uwaga na podmuchy wiatru, a już szczególnie na mostach.

Szyba to podstawa, muszę się oszczędzać i szanować swoje zdrowie:)

Ta ostatnio w październikulistopadzie jeździłem segweyem i wiem co to znaczy, Segway jest wolny i myślałem że brakuje tutaj szyby, to samo w quadzie też brakowało szyby chociaż Quad to jeszcze inne sprawa ten którym ja jeżdżę to taki duży model ale bez wspomagania i jazda nim po mieście to ciężka sprawa nie ma się jak przeciskać a w dodatku to bardzo męcząca sprawa bez tego wspomagania, nie to żebym narzekał ale pojeździłem cały dzień i zakwasy były, strasznie się zdziwiłem że to tak wcale kolorowo nie jest:)

Jeździsz różniastymi sprzętami, skuter nie będzie żadnym problemem. A w ruchu sam zobaczysz, gdzie czujesz się bezpiecznie, a gdzie lepiej się 125 nie zapuszczać. I tak rolowanie puszek na starcie spod świateł jest bezcennym uczuciem :-)))

W sprawie AC dzwoniłem do Agenta z Alianz i powiedział mi że nie muszę mieć żadnego dodatkowego zabezpieczenia.

No proszę. Co by oznaczało, że w moim ulubionym salonie nastąpiło przymuszenie rozbójnicze (do zakupu blokady).
I już ich aż tak bardzo nie lubię :-)))

Zulus napisał:

No proszę. Co by oznaczało, że w moim ulubionym salonie nastąpiło przymuszenie rozbójnicze (do zakupu blokady).
I już ich aż tak bardzo nie lubię :-)))

Ja w takich chwilach mówię "dobrze że na biednego nie trafiło" :)

Ughr, całe szczęści, że ty nie byłeś świadkiem mojego zakupu HYO, bo byś się pewnie przestał do mnie odzywać :-)))

Ughr dla początkującego warto obejrzeć trochę porad
https://www.youtube.com/watch?v=5EcUa4GXqSE

Cinkof napisał:

Ughr dla początkującego warto obejrzeć trochę porad
https://www.youtube.com/watch?v=5EcUa4GXqSE

Bardzo ciekawe, dziękuje, przyda się?

Powiem nawet że byłem na kursie, ale to taki zwykły kurs instruktor dał mi zwykły motocykt z biegami i kazał jechać, trochę pojeździłem po Białołęce i troche już wiem.

Ale nie to nie to, ja chciałem skuter z automatyczną skrzynią, chce aby było fajnie przyjemnie i wygodnie.

A to:
http://www.jednoslad.pl/nowy-skuter-jak-go-dotrzec/

Naprawde mam wymienić olej po 30km?

A w jakim czasie Warszawie przejadę dystans 22km? Trasa Modlińska - Rakowiecka 36?
Godzina szczytu w stronę Rakowieckiej godzina 8m, w stronę Modlińskiej po 16.

Oczywiście traktujemy to w formie rozrywki, chciałbym wiedzieć o ile zwiększy się moja "efektywność czasowa", obecnie wygrywa ten pojedynek samochód, ale niestety od czasu do czasu wpadam w korki a nie mogę sobie na to pozwolić, samochodem udało mi się ten dystans pokonać bezpiecznie w czasie około 30 min, ale jak władne w korki to wole nie pisać o tym:)

Rozumiem że dobrze myślę że jednoślad to wiele przywieli, min .

- brak korków, zawsze jednośladem można się przeciskać
- brak opłat za parkowanie o ile to prawda, serio mogę zaparkować na miejscu parkingowym dla samochodów i nie muszę płacić za parking?
- brak problemu z miejscem parkingowym, zawsze gdzieś można się zatrzymać, jednośladem znacznie łatwiej niż samochodem
- mniejsze opłaty, m.in np. „za autostrade”, ja mogę jechać autostradą skuterem 125 na prawko B?
- mniejsze zużycie paliwa niż w samochodzie?
- to ruszanie spod świateł jako pierwszy, to też mi się bardzo spodobało

Piszcie proszę co o tym myślicie, proszę o Wasze przemyślenia.

ale na codzień to z 1;30 zajmuje mi dojazd:(

- nie stawaj na miejscu parkingowym dla samochodów tylko gdziekolwiek na chodniku obok aby nie tarasować przejścia. Miejsca ^samochodowe^ zostaw samochodem - i tak mają ciężko. Ale formalnie to możesz.
- możesz na autostrady i ekspresówki
- z tym ruszaniem jako pierwszy to tak spokojnie. Na ogół tak ale nie przyjmuj za pewnik że tak będzie zawsze.
Z tej Modlińskiej na Rakowiecką to jest tak 14-16km a nie 22km. Nie wiem skąd liczysz. Znając ta trasę to jest zawsze poniżej 30 minut jednośladem.