Blokada w Toros F16 El Diablo EKO - video

Ha
To nie jest polska policja i tam nikt się nie będzie z tobą bawił w zgadywanki i domysły.
Krótka piłka - na pewno rekreacyjnie nie wykupiłeś zielonej karty, dowodu osobistego też nie masz paszportu nie wyrobiłeś.
Wiec telefon do mamusi. Mamusia mówi, że nie jest w stanie Cie odebrać w ciągu kilku godzin, więc pojazd na parking, Ty do izby dziecka - a rodzice do zapłaty kilkaset euro.

Mnie mamusia nie musi odbierać kolego. Pytanie było poważne, chodziło o osobę pełnoletnią. Chyba, że kolega izdebski jest poniżej 18. Potrzebna jest zielona karta ?

Mam 16 lat, kartę motorowerową, blokady w skuterze do co jedzie do 50km/h (oczywiście, że nie mam blokad, ale jak bym jechał to był podłączył kabelek), również mam paszport wyrobiony.
1 primo: "Zielona karta" - Pierwszy raz słyszę, co to jest?

izdebski12 napisał:

"Zielona karta" - Pierwszy raz słyszę, co to jest?

Zielona Karta jest potwierdzeniem zawarcia ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej i chroni posiadacza pojazdu poza granicami Polski, jednak nie jest ona obowiązkowa w UE! (czyli m.in w Niemczech!). Proszę więc nie pisać głupot!

Począwszy do dnia 1 maja 2004 r. (data wejścia Polski do struktur unijnych) na podstawie art. 25 ust 2 ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych, UFG i PBUK zakres terytorialny pokrycia obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadaczy pojazdów mechanicznych obejmuje kraje Unii Europejskiej i Europejskiego Obszaru Gospodarczego.

Ale chyba zboczyliśmy z tematu ???

Izdebski jak dobrze pamiętam to nie masz zarejestrowanego motorku wiec tak jak napisałem potrzebujesz zielonej karty.
Dlaczego?
Bo tak jak pisałem wcześniej "rekreacyjnie" ładujesz się do Niemiec i tam możesz nim jeździć bez NICZEGO (warunek 25k/h)! Potrzebujesz jedynie dowód osobisty lub paszport i [u]zieloną kartę[/u] na pojazd wolnobieżny, bo to nie jest pojazd mechaniczny. Ty jesteś obywatelem Polski i cytowana wyżej ustawa nie obejmuje właśnie pojazdów wolnobieżnych.

A Ci co nie nadążają, raz za moimi postami, dwa za czarnym humorem trzy przepisami, niech przestaną już ciągnąć ten OT.

KONIEC

Miał rejestrować 01.06 ...

Wczoraj dostałem blachę i już śmigam. Mam rejestrację + OC w PZU

Ile za Oc ?

Zwyżka za wiek + brak zniżek i zapłaciłem 105 zł

To ja się muszę dowiedzieć jak zniżki przenieść bo mam 40% z samochodu.

Ja już mam torosa f16 :) Kupiłem w realu. Za rejestracje płaciłem 111,50 + 10 opłata skarbowa =121,50.
W PZU zapłaciłem 90 zł nie mam zniżek. Pojeździłem po okolicznych wioskach trochę po lesie i jest miodzio. Zrobiłem dzisiaj w sumie 92 km :)

Można prosić o przeniesienie tematu do działu o skuterach toros?

izdebski12 Dzięki za filmik, idę odłączyć kabelek ;]

Ja w Warszawie płace 90 zł za rok bez zniżek

Leszek jak byś mógł to przenieś ten temat do działu ze skuterami Toros

ja mam od niedawna torosa f16, ale zadnego gumowego woreczka w miejscu pokazanym na filmiku w nim nie ma, sa tylko jakies czarne grube kable idace w gore pod plastiki. i tam wlasnie udalo mi sie "wymacac" cos, co ksztaltem przypominalo taki gumowy woreczek, ale w zaden sposob nie udalo mi sie go choc troche wyjac. czy to moze byc wlasnie ten woreczek z blokadą? wychodziloby na to, ze aby sie do niego dostac trzeba rozkrecic ten plastik z napisem "f16".

Tak to jest ten woreczek. Masz pewnie spięte opaską zaciskową.

heh najgorsze jest to ze tego plastiku nie moge zdjac, odkrecam srubki w nim a on i tak sie na czyms trzyma :/ a na sile sie boje brac, zeby czegos tam nie rozpieprzyc.
no ale trudno, pokombinuje jeszcze, moze uda mi sie do tej opaski dostac brz odkrecania plastikow

Jak nie możesz się dostać do tych kabli to odkręć sobie kufer.