Blokada w Toros F16 El Diablo EKO - video

Przedstawiam wam mój film wideo pokazujący w jaki sposób można zdjąć blokadę prędkości w skuterach wymienionych w temacie
http://www.youtube.com/watch?v=aiZh9CBHosE&feature=youtu.be

Dobry film. Pokazuje dokładnie gdzie jest nie blokada ale jaka ją rozłączyć Nie. Tylko lepiej by było Nie, gdyby zamiast lektora Nie, puścić podkład muzyczny Nie. A dlaczego? Bo stanowczo Nie, jest za dużo Nie, tego NIE!

Dziwnie tak mówię i tyle, tak chyba od urodzenia mam xD
Nie? ;D

@Bonzo...haha - niezły jesteś :)

Znalazłem ten kabelek, rozłączyłem go. Jadę wypróbować ;)

Tutaj mamy takie coś, nie. I w tym woreczku te kabelki, nie.

W sumie to poradnik bardzo dobry, ale mój toros (zeszłoroczny) nie miał żadnych blokad oprócz zwężki na filtrze powietrza, więc nie skorzystam :P

DZIAŁA!

Byłem się przejechać. Przed rozłączeniem tej wiązki max osiągał 52km/h. Teraz rozpędza się do 70km/h

Natomiast podczas stromego zjazdu F16 osiągnął 85km/h (!) Jest duża różnica pomiędzy jazdą 70 a 85 (duża różnica w sile wiatru). Szkoda, że na prostej drodze tyle nie daje rady...

Po powrocie do garażu było czuć jakiś zapach od skuterka. Albo wydech za bardzo się nagrzał, albo olej w silniku (?)

Pstryknąłem fotkę na prostej: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6a859b0bcc8b2a4b.html

No widzisz ;)
On długo się napędza do tych 70, gdyż chyba(?) w przekłądni jest jakaś tuleja, która blokuje talerze.

Do 65km/h idzie gładko.

Od 65km/h do 70km/h bardzo mozolnie - to chyba jego kres możliwości na prostej.

Natomiast zdumiewający jest ten max podczas zjazdu ze wniesienia - 85km/h ;-)

Ja swojego dzisiaj trochę długo cisnąłem na prostej gdyż 3km prosta i od początku full manetka. I udało mi się zamknąć licznik - 80km/h leciał, rozpędzał się do takiej prędkości z 2km

Dlatego polecałem i będe polecał te tanie cylindry 72ccm z allegro.
Za 50zł mam maszynę, która bez problemu osiąga mi te 75-80km/h
I mnie nie chodzi o v-max, tylko o przyśpieszenie, a to jest dużo lepsze (w mieście przyśpieszenie jest bardzo ważne jak dla mnie ;))

belebele napisał:

Dlatego polecałem i będe polecał te tanie cylindry 72ccm z allegro.
Za 50zł mam maszynę, która bez problemu osiąga mi te 75-80km/h
I mnie nie chodzi o v-max, tylko o przyśpieszenie, a to jest dużo lepsze (w mieście przyśpieszenie jest bardzo ważne jak dla mnie ;))

Tak tylko, że w razie stłuczki, a potem dokładnej kontroli przez wyższe służby to mogą być potem duże problemy, że w papierach stoi na 50ccm, ubezpieczenie na 50ccm, dowód osobisty, karta motorowerowa (?) na 50ccm, a skuter ma 72ccm

Pomyśle o cylindrze na przyszły sezon lub za 1000km. Przy okazji olej będzie do wymiany. Pewnie mechanik za wymianę też za 100zł weźmie. Wymienić należy sam cylinder?

izdebski12 - Twój F16 może bardziej się rozpędza, bo jesteś lżejszy ode mnie ;). W przypadku stłuczki nie sądzę by ktoś zaglądał do silnika. Musiałby to robić rzeczoznawca, na kogoś wniosek...

Jeśli ostry dzwon, to na wniosek policji/prokuratury.

Przy zdjęciu blokady może być taka sama siła uderzania jak przy zmianie cylinderka. To też jest nielegalne.

Ale jeżeli mówimy o dużym dzwonie przy prędkości 70km/h czy 80km/h to ważniejsze jest zdrowie, niż to czy będzie parę stówek mandatu.

...no i odbiegamy od tematu ;)

Jutro postaram się zrobić fotkę podczas zjazdu z tego wzniesienia, czyli przy 85km/h ;)

Fajnie, że tą blokadę tak łatwo obejść ;)

Zdjęcie blokady zdecydowanie poprawia prędkość maksymalną, szkoda jednak, że nie ma wpływu na szybsze nabieranie prędkości.

Skąd wiesz, że 85km/h, jak sam licznik jest do 80km/h ? :D

bo mniej więcej o taką odległość od 80km/h wychyliła się wskazówką jaka jest pomiędzy 75 a 80.

Jutro postaram się to udokumentować ;-)

Ciekawe jakie wówczas silnik miał obroty ;)