Ostatni pomiar spalania u mnie przy jeździe mieszanej pół na pół miasto/trasa wykazał że SR MAX zadowolił się średnio 3,11 l/100 km czyli całkiem sympatycznie.
++++++++
Wracając to tego podlinkowanego testu maksiskuterów to ktoś tam w komentarzach wstawił cenną uwagę odn. wielkości baku a tu faktycznie Apka ma największy i nie zostało to uwzględnione.
Wczoraj i dzisiaj zrobiłem około 75km i jadąc spokojnie i rekreacyjnie po mieście wyszło mi 2,7l/100km... Jak jeżdżę z plecaczkiem to wychodzi tak 3,0 do 3,2l/100km... nie narzekam ;)))
Mnie po mieście 3,3l/100km wychodzi. A prędkość srednia 31km/h.
Jak dokręcić lusterko? Bo tak na szybko patrzyłem i nie za bardzo wiem :)
Ale o co Ci chodzi - górną część (tam gdzie szkło), czy całe ramię?
Ramię. Bo na wybojach czy podczas szybszej jazdy mi się "składa" :/
No to prosto... ściągasz osłonkę gumową na dole. Masz dwie śruby... jedną dokręcasz, drugą kontrujesz i blokujesz tak jak chcesz. W praktyce trzeba przykręcić mocno, ale tak, żeby się jeszcze dało ruszyć i ustawić...
Panowie wielkie dzięki za podpowiedz w sprawi kufra, sklep się zreflektował i nagle............okazało się że płyta jest w komplecie i z uchwytem i z kufrem więc będę posiadaczem dwóch płyt :-). Będę dlatego że niestety kufer przyszedł z odblaskami czerwonymi a ja chciałem ze srebrnymi, nie było by problemu bo odblaski można wymienić ale zauważyłem że kilka elementów też jest czerwona a w ze srebrnym odblaskami są srebrne.
Więc odesłałem do sklepu z prośbą o wymianę no i tu mojego pecha ciąg dalszy bo muszę czekać 10 dni na nowy bo nie mają na stanie :-(.
Bo podobno przyszedł do sklepu pęknięty od producenta...
Mój RS MAX ma już 1150 przelotu i niestety z takim byłem dziś na przeglądzie, zrobili mi bez problemu tylko cena mnie zdziwiła bo jak kupowałem to miałem informację że przegląd po 1000 to koszt 300 a zapłaciłem 370, niby nie wiele więcej ale......
No i teraz śmigam "hulaj dusza piekła nie ma" :-))
No cóż Matizek... taki los... zapłaciłem tyle samo... to i tak najtańszy serwis w okolicy, bo innego nie ma... chyba trzeba napisać do Aprilii... to w sumie granda...
+++
Dobrze, że ich wytrzymałeś z tym bagażnikiem... ;)))
No mimo pewnych nie doskonałości sklep który mi poleciliście super. Dali mi naprawdę bardzo dobre ceny (nie znalazłem w necie taniej) na tyle dobre że jeszcze kask sobie drugi u nich kupiłem. :-)
A mam jeszcze prośbę bo ktoś proponował instrukcję po Polsku, ja też mogę poprosić.
Poz.
Jakaś niepokojąca cisza nastała w naszym wątku???
Mam pytanie bo odklejają mi się litery z napisu umieszczonego na spodzie skutera, jak myślicie można to zgłosić na gwarancji??
A i powtarzam apel o instrukcję PL.
Poz.
Jest cisza bo mamy do czynienia z bezproblemową eksploatacją :)
+++++++++++++++++
Co do tych odklejających się liter to na Twoim miejscu bym reklamował.
+++++++++++++++++
Odbierz moje zaproszenie do znajomych to Ci wyślę mailem tą instrukcję PL
No i WodzuWGK jak zwykle trafia w dziesiątkę... o czym tu pisać... dzisiaj przekręciłem 240km... bez żadnych problemów... lejesz i jedziesz... ;)))
Na poprzecznych nierównościach nie jest miło. Trzeba się mocno trzymać bo idzie wylecieć z siodła :D
A tak to rzeczywiście spoko jest. Ja mam tylko problem z odstającym podestem,ale teraz nie mam czasu na serwis, w którym i tak nie ma wolnych terminów. Więc zrobię to przy kolejnym przeglądzie przy okazji.
No ja już na liczniku ponad 1500 km. Wszystko działa jak trzeba :-). Tylko ta naklejka:-)
A próbował może ktoś wymienić żarówkę? Pytam, bo zastanawiam się nad żarówkami które dają bardziej "białe" światło.
Tak, wymieniałem żarówki... Informacje znajdziesz na 7 stronie tego wątku... ;)))
Ja mam 1800km przebiegu. Teraz myślałem czy aby nie zrobić trasy 600km w obie strony. Wyjazd jutro,powrót za kilka dni. Ale jako,że nie kupiłem kufra jeszcze,to jadę autem,bo nie zabrałbym potrzebnych rzeczy.
Nad żarówkami też myślałem ale dobrze świeci w nocy więc nie zmieniam. Jedynie lipa jak asfalt mokry,ale wtedy to nawet autem czasem słabo.
Ja dzielnie docierałem moją 220tkę, dzisiaj nastał ten dzień - 1000 km po wymianie osprzętu. Wymieniłem olej i trochę testowałem. Zapowiada się obiecująco, ale nie miałem gdzie tego sprawdzić. Skuter staruje jak szalony, dosłownie w ciągu 2 sekund wkręca się do 10000 obrotów. Przy 10500 osiągnąłem licznikowe 140 km/h - wariator robi swoje. Według serwisu, skuter ma się kręcić do 12000 obrotów. Co do przyśpieszenia to opona piszczy przy starcie i trzeba się naprawdę mocno trzymać. Jestem bardziej niż zadowolony. Jutro będę miał okazję zmierzyć się z SR Max 300. Zdam relacje w późniejszym terminie co do pojedynku, zużycia paliwa, vmaxa itp :) Pozdrawiam!
O, super... już czekam z niecierpliwością na relację... Zwłaszcza ciekawi mnie zużycie paliwa, głośność i jak po tych zmianach wygląda prędkość przelotowa... Pozdrawiam :)))
Witam.
Jestem od ponad tygodnia posiadaczem Aprili SR 125. Jak narazie jestem b. zadowolony. Aprilia jest z 2013 roku. Odkupiłem z drugiej ręki. Przebieg 4600 km z czego ponad 300 sam już przejechałem. Poszukuję polskiej instrukcji w pdf.
Pozdrawiam wszystkich posiadaczy Aprili i nie tylko...