Na szczęście można z tym jeździć... więc już się przyzwyczaiłem do tej ikonki... ;)))
Druid, w tej instrukcji serwisowej SR MAX'a powinno być jak skasować informacje o koniecznym przeglądzie. Nie ma ?
++++++++++++++++
Piszcie ile wyniósł Was całkowity koszt przeglądu (dla danego przebiegu) w Aprilia i czy został wykonany należycie.
Ja zacznę :
Kielce, SkuterPasja ul. Warszawska 347, wszystkie czynności zgodnie z zaleceniami producenta dla przebiegu 1000 km - w mojej ocenie bez zastrzeżeń, cena 284 zł
Zależy co masz na myśli czy zostały wykonane należycie.
A ile czasu ten przegląd zajmuje? Mnie przygotowują na 2 godziny oczekiwania na sprzęt.
Cruel napisał:
Zależy co masz na myśli czy zostały wykonane należycie.
A ile czasu ten przegląd zajmuje? Mnie przygotowują na 2 godziny oczekiwania na sprzęt.
Mam na myśli normalną sytuacje w relacjach klient-serwis (inną niż spotkała kolegę Marcina) gdy z wysokim prawdopodobieństwem możemy przyjąć że filtr oleju, olej silnikowy i olej do piasty został wymieniony, a te resztki oleju które dostajesz to to co Ci wlali do silnika.
W moim przypadku trudno powiedzieć ile trwał przegląd gdyż oddając sprzęt w środę rzekłem "nie pali się" i na spokojnie odebrałem go w czwartek
Ja przez tel usłyszałem najpierw, że godzinka. W kolejnej rozmowie, że się pomylił i 2 godzinki zejdą.
W sumie pewnie jak będzie można to wezmę jakieś demo dostępne, zatankuję na stacji za grosze i sobie gdzieś pojadę, nie będę przecież bez sensu siedzieć i czekać.
Mam nadzieję, że moje zdanie o serwisie będzie tak samo dobre jak o samym salonie (chociaż czas oczekiwania i babol ze strony importera trochę mnie zirytował) :)
Druid napisał:
Kq77 - zapewne masz rację i tak to działa, ale w Wa-wie o tym nie wiedzą i kazali mi po raz drugi przyjeżdżać, żeby to skasować - miałem 5km do 1000.... ;)))
Taka sama sytuacja, kontrolka świeci mi się do tej pory.
W Kielcach kasują tą kontrolkę przy przeglądzie :) gratis
Aprilla stosuje dwa patenty na kontrolkę serwisową.
Wkłada sie kluczyk ale nie przekręca. Wciska sie i trzyma Mode (M) i przy dalej wciśniętym M przekręca sie kluczyk żeby zapaliły sie kontrolki.
Po 15 sekundach lub ciut więcej jak sie puści to serwis zniknie.
.
Jeżeli jest też guzik Trip to po wciśnięciu i trzymaniu Mode i przekręceniu kluczyka wciska sie i trzyma Trip te 15 sekund.
Przykład:
https://www.youtube.com/watch?v=hIHzsQxWmvk
W SR 300 i.e jest ciut inaczej i myśle że 125 i.e. jest blisko
http://aprilia-taiwan.com.tw/servicearea/SERVICE-MANUAL/SR%20MAX%20300/APRILIA_MSS_1877256_EN_SR%20MAX300.pdf
strona 83:
- Press buttons "MODE" and "ODO/SET" simultaneously at the moment you turn the key to
"ON" for more than 3 seconds: The "BELT" symbol starts to flash.
- Pressing the button "MODE" for less than 1 second displays the symbols in turn. The selected
symbol remains lit.
- Pressing button "MODE" for longer than 3 seconds resets the kilometre reading for the
symbol selected, in "SERVICE" mode the date is also reset
___
• AT THE MOMENT THE DATE IS RESET, THE "SERVICE" SYMBOL IS ACTIVATED
AGAIN.
• PERFORM THE RESET PROCEDURE ONLY AT THE MOMENT OF DELIVERY OF THE
SCOOTER TO THE CUSTOMER IN ORDER THAT THIS SYMBOL SIGNALS THE NEED
FOR THE FIRST SERVICE IN RELATION TO THE DISTANCE TRAVELLED AND THE
TIME SINCE THE ACTIVATION.
kontrolka service zapala sie co 1000km lub co rok od daty serwisu. Kontrolka paska co 10000km
To podobnie jak kasowanie klucza w citroenach :-)
Wciskasz guzik do resetu przebiegu i trzymasz, jednocześnie kilka (chyba 5, nie pamiętam) razy przekręcasz kluczyk w stacyjce do zaświecenia kontrolek i na zero. Po tej peracji licznik serwisowy pięknie się zeruje :-)
Dzięki Wombat to bardzo przydatne info.
Natomiast ten szczegół
Wombat napisał:
kontrolka service zapala sie co 1000km lub co rok od daty serwisu. Kontrolka paska co 10000km
Nie zgadza się z harmonogramem przeglądów w SR MAX'e gdyż występują przy 1000 km, 5000 km, 10000 km (pasek), itd co 5 tys.
No i się nie świeci, dzięki Wombat, dzięki Wodzu... Jedna tylko poprawka... serwisy w Aprilce odbywają sie co 10.000km... co 5.000km jest tylko kontrola poziomu oleju i klocków hamulcowych... Dlatego symbol serwisowy wyświetla się co 10.000km...
Ta pierwsza metoda u mnie nie zadziałała... dopiero ta z książki serwisowej... ;)))
Taka sytuacja ...... mokra https://www.youtube.com/watch?v=QMZBSOElYNg
Dobrze że szyba była :)
Tia, mój błąd - trzeba było przewidzieć że samochód na pasie obok może chlapnąć niespodziewanie ..... no cóż człowiek się uczy całe życie
No i popylałeś... dość żwawo... mogło się marnie skończyć... :((
Jak to oglądam teraz to może faktycznie ciut za szybko jak na te warunki - leciałem na przegląd ze skuterem i byłem lekko spóźniony (nie rozgrzeszam się :) )
O tyle Cię rozumiem, że już wypraktykowałem, że im wolniej człowiek jedzie, tym bardziej moknie... ;)))
Tej wody to bylo nawet sporo WGK . . . kazdy sie uczy to fakt . . . najlepiej na swoich . . .
Trochę obszerniejszy materiał nagrałem bezpośrednio związany z tematem SR MAX'a https://www.youtube.com/watch?v=_Af43gcxK10 miłego oglądania.
WodzuWGK filmik fajny,tylko tak po ty dziurach nie zapie....:D szkoda apki