Ja z innej beczki jutro pewnie peknie mi pierwszy 1000km i jestem juz umowiony na serwis ale zauwazylem maly problem. Od poczatku mam troszke krzywo kierownice tak jakby byla lekko skrecona w prawa. Zaczalem sie przypatrywac dokladniej i wydaje mnie sie ze caly przod tez jest lekko przekrecony do tego jeszcze lewy podstopnik ma wieksza szczeliny z korpusem niz prawy. Jest jeszcze jeden dziwny obiaw jak w czasie jazdy puszcze kierownice to zaczyna sciagac na prawo. To niestety budzi we mnie obawy ze rama jest krzywa. Bylem dzisiaj w serwisie i opowiedzialem o wszystkim to pierwsze pytanie bylo czy skuter mial wypadek a to jest "nowka pewex" a ja jeszcze nic nie miale. Maja go na serwisie rozebrac i zobaczyc czy rama nie jest krzywa. Kurcze troche lipa bo niby co "makaroniarze" dali w fabryce krzywa rame ? Zmartwili mnie ze jak sie okaze ze rama jest krzywa to zrobia to na gwarancji ale na nowa czesc trzeba czekac min. 3 tyg. :-(
Tez mam lekko kierownicę w prawo. Jednak nic nie ściąga. Wydawało mi się,że jest tak bo wiadomo,że drogi są tak wyprofilowane,koleiny itd.
Ale teraz sam nie wiem,skoro też masz podobnie.
Do przeglądu mam jeszcze 300km,pewnie na nim wspomnę o tym i niech zobaczą.
Witam,
Panowie, jestem o krok od zakupy SR Max 125. Czy jako użytkownicy, którzy macie już kilkumiesieczne doświadczenie uwazacie, że warto, czy może w tej cenie jednak spojrzeć na coś innego (usterkowość, prowadzenie) ? Gabaryty, wygląd te kwestie są już za mną.
Dziękuję z góry za wszelkie info.
Pozdrawiam,
Krzysiek
To zawsze jest trudna decyzja i każdy musi ją podjąć w samotności... ;)))
Ale jeżeli już pytasz, to odpowiem tak, po 5 miesiącach jeżdżenia i przejechaniu 2k km, gdybym ponownie podchodził do kwestii wyboru to... znowu byłaby to Aprilka... moja działa bezusterkowo, odpala od pierwszego dotknięcia i płynnie wkręca się od 0 do 10k obrotów. Tylko leję i jeżdżę... Mam za sobą jednodniową wyprawę ponad 400km i naprawdę nie mam się do czego przyczepić... :)))
Ale żeby nie było za kolorowo, to kolega Marcin trafił jakiś trudny egzemplarz... Ale jak na razie, to tylko on...
Dzięki za odp.
No właśnie marwi mnie trochę przypadek kolegi Marcina, bo zdaje się że kupował w Wawie, też tu planuję
Ja nie moge zlego slowa powiedziec o moim skuterze i o serwisie. Zrobilem wlasnie 1000km i zawsze odpala od pierwszego i smiga az milo. W zakretach trzyma sie mega pewnie. Jedyne do czego bym sie przyczepil to do "niecykajacego" migacza i czasami zapomina sie go wylaczyc (moze ktos na forum wpadnie na to jak zamontowac jakis gadzet ktory bedzie wydawal dzwiek migacza). Mysle ze jak oddam go do serwisu to sprawdza wszystko dokladnie moze tylko jest cos zle zmontowane. W serwisie powiedzieli mi ze jesli tylko cos bedzie z rama to nawet ja wymienia na gwarancji, wiec sie nie martwie i smigam dalej za polowe tego paliwa ktore palilby mi samochod. Oczywiscie trzeba dodac ze nie stoje w korku. Przejechalem sie nawet raz z kolego jako plecak i Aprilka spokojnie daje sobie rade. Myle ze kupilbym Aprilie jeszcze raz mimo ze myslalem jeszcze o Yamaha x-max ale ta jest sporo drozsza :-( Do Aprili bardzo mnie przekonala konstrukcja i silnik Piaggio ktory jest bardzo dobry (jest w Vespa)
Marcinwaw napisał:
Ja nie moge zlego slowa powiedziec o moim skuterze i o serwisie ...
No to ważne. A przy okazji, mając takie a nie inne doświadczenia, teraz przy odbiorze na coś szczególnego zwróciłbyś uwagę ? Taki last minute look ?
Ja jutro jestem umówiony na usunięcie usterek na puławskiej (zapewne tam też go zakupisz). Sam jestem ciekawy co wyjdzie z tego wszystkiego. Szczerze mówiąc to ja mam pecha do takich spraw, więc nie polecam się sugerować moją osobą :P Zostawiam go na cały dzień (na tyle poprosił serwis). Pierwszy przegląd zrobili mi w 50 minut, byłem zdziwiony, że tak szybko. Co ciekawe, jak przestał działać mi prędkościomierz to skuter przestał wskazywać spalanie i zasięg do przejechania - cały czas świeci się zero, jedyne co mi się teraz zmienia na zegarach to wskaźnik dotyczący akumulatora.
Sprawdzilbym czy wszystkie plastiki sa spasowane (mam na mysli podnozki) i czy kierownica jest prosto w momencie jazdy na wprost
Marcinwaw napisał:
Sprawdzilbym czy wszystkie plastiki sa spasowane (mam na mysli podnozki) i czy kierownica jest prosto w momencie jazdy na wprost
tak zrobię, dzięki za wskazówki
Marcin Sobot... napisał:
Ja jutro jestem umówiony na usunięcie usterek na puławskiej (zapewne tam też go zakupisz).
Piątek zły początek ;-) Ostatnio jestem tam codziennie ...
Radość z jazdy :P https://www.youtube.com/watch?v=Bj1O1P7m5Ac
WodzuWGK napisał:
Radość z jazdy :P https://www.youtube.com/watch?v=Bj1O1P7m5Ac
Widzę, że jazda po Kielcach to sama przyjemność, zero korków, ulice prawie puste .. ;-)
Akurat taki fragment się trafił, ale fakt korków jest zdecydowanie mniej niż w dużych miastach.
Nie chcę być złośliwy, ale wygląda na to, że Wodzu - sobie tylko znanym sposobem - przegonił towarzystwo do Wa-wy, a sam śmiga po pustych ulicach... :D
Dzisiaj musiałem puszkować po Moście Grota i tkwiąc w korku ze szczerą zawiścią popatrywałem na pomykających skuterowców i motomaniaków... ;)))
W Poznaniu wczoraj jechałem w kilkukilometrowym korku z powodu remontu mostu. Tak,jechałem,inni stali :D
muszę chyba sobie kamerkę kupić do kasku. Bo to co niektórzy odwalają jak mi wyjeżdżają to czasem ledwo wyhamuję... co polecacie?
I jak z montażem,nic nie odleci? :)
Druid napisał:
Nie chcę być złośliwy, ale wygląda na to, że Wodzu - sobie tylko znanym sposobem - przegonił towarzystwo do Wa-wy, a sam śmiga po pustych ulicach... :D
"To jest moje miasto ....." jak śpiewał Sidney Polak :)
Cruel napisał:
W Poznaniu wczoraj jechałem w kilkukilometrowym korku z powodu remontu mostu. Tak,jechałem,inni stali :D
muszę chyba sobie kamerkę kupić do kasku. Bo to co niektórzy odwalają jak mi wyjeżdżają to czasem ledwo wyhamuję... co polecacie?
I jak z montażem,nic nie odleci? :)
Ja cały czas nagrywam od kiedy mam kamerkę - nigdy nie wiadomo co ciekawego (lub nie ciekawego) spotka Cię na drodze.
Cruel załóż może nowy temat o kamerkach to pogadamy.
http://www.skuterowo.com/forums/topic/rejestrator-jazdy?replies=1#post-191399
zapraszam
witam , posiadam aprilia sr max 125cc mam problem ze wskaznikiem paliwa, mam zatankowany na fula a mimo to pokazuje tylko ze mam pol baku na wyswietlaczu czy ktos spotkal sie z taka usterka pozdrawiam
lisek napisał:
witam , posiadam aprilia sr max 125cc mam problem ze wskaznikiem paliwa, mam zatankowany na fula a mimo to pokazuje tylko ze mam pol baku na wyswietlaczu czy ktos spotkal sie z taka usterka pozdrawiam
Od razu powiem, że nie jestem w stanie Ci pomóc, ale jeżeli mogę zapytać - jaki to rocznik?