Aprilia SR MAX 125 i.e. - opinie

Ja twardo lansuję otwarty... nic nie paruje... i cały świat widać... ale jednak jest głośniej... coś, za coś... ;)))

Przyzwyczaiłem się do szczękowca, już widzę więcej :-)
Jak mnie upał nie przepłoszy, obejdzie się bez zakupu wersji otwartej.

Ja lansuję integralny i bezpieczeństwo :D
O, a spalanie wychodzi mi aktualnie na poziomie 3,1 litra na 100km :)

edit.
Serio narzekacie na widoczność w kaskach innych niż otwarte? W sumie jak to czytałem to się obawiałem. Ale nic takiego nie zauważyłem. Widoczność bardzo dobra.

Cruel, tu nie chodzi o lansowanie tego, czy innego typu, albo modelu kasku... Każdy musi przymierzyć i wybrać sam... Nikogo nie będę przekonywał. Sam mam dwa, ale od czasu jak założyłem otwarty, doceniam o ile lepsza jest widoczność... Zaryzykuję tezę, że dobra widoczność jest nie mniej ważna od kwestii ochrony głowy. Integrale zostały skonstruowane pod szybko jeżdżące ścigacze. W nich patrzenie na boki nie jest tak istotne... nadrabiają prędkością i przyspieszeniem... Skutery są dużo wolniejsze i przez to bardziej narażone na zdarzenia i zagrożenia, które pojawiają się z boku... Dobra widoczność przy przeciskaniu się w korku to wręcz konieczność...
Są oczywiście argumenty inne dla posiadania integrala lub szczękowca, jak np. potrzeba rozmawiania przez telefon, lub słuchania muzyki... ale to już zupełnie inna bajka... ;))))
Ps. Przymierz i przejedź się... :)))

Wlasnie dzisiaj odebralem Aprilke i jestem mega zadowolony. Zatankowalem do pelna i jak jechalem dluzszy czas ze stala predkoscia 80km/h przy 7k to komputer pokazal mi dystans do przejechania na calym zbiorniku 750km !!!!!! Jedyne co to, szyba moglaby byc ciutke wyzsza bo mimo ze jest maksymalnie podniesiona to troszke wieje i przez to jest glosno a jak sie pochyle to jest idealnie.

No, to musisz być słusznego wzrostu... Biała, czy czarno-czerwona?
Realnie zużyje Ci 3,3-3,6l/100km... ;)))

Witam panowie! u mnie już(albo dopiero)300 tak że jeszcze 700.I tak po krótce kilka uwag,cały czas czytając wasze wcześniejsze wątki: wysokość szyby do mojego wzrostu(190) ustawiłem na najwyższy poziom,uważam ustawienie za dobre,co do obrotów przy docieraniu instrukcja obsługi podaje "nie przekraczać 80% maksymalnej prędkości",ja i tak nie przekraczam 8k co daje mnie więcej te 80%...zresztą Druid miał racje 8k jest w sam raz(sprzedawca też mówił o 7k),wygoda jaką się podróżuje rewelacja.Wczoraj po tych 300 km musiałem dobić powietrza do opon(2,1 bar przód,2,4 bar tył),poza tym zakup pokrowca na aprilkę. Aha no i ogrzewanie rzeczywiście przy szerszych nogawkach i odpowiednim ustawieniu stóp na podłodze wieje w nogawy i jest ciepło.No to chyba tyle wrażeń po pierwszych 300...dla niezdecydowanych...motorek rewelacja:))

Druid - to lansowanie to tak na żarty :)
Nie wiem, dla mnie integral jest w sam raz. Widoczność mam bardzo dobrą, głowę mogę też odwrócić aby spojrzeć dokładniej przy zmianie pasa.
Tel i tak bym podczas jazdy nie odebrał ;) Muzyki nie słucham - delektuję się jazdą.
Ja mam ustawioną szybkę na pośrednim. Nie wiem czy przestawiać na najwyższą, w sumie wydaję mi się, że jest w porządku tak jak jest.

Co do ustawienia stóp, to szczerze mówiąc całkiem niedawno ^odkryłem^, że jak ustawić stopy z przodu na tych podstawkach do leniwej jazdy, to wtedy właśnie idealnie ciepłe powietrze wieje prosto do nogawek i w chłodny dzień jest jak znalazł... :D
+++
Cruel... i masz rację... każdy musi to ocenić i wybrać sam... Z szybą, jak masz dobrze to nie przestawiaj... ;)))

dokładnie..ja podałem wysokość taka jaka dla mnie wydaje się być dobra..stopy na leniwca to fakt wtedy najbardziej odczuwałem ciepełko a co do kasku myślę o takim(trzy w jednym) http://motoluka.pl/kask-integralny-otwarty-givi-tourer-x01-czarny-rozmiary-xsxl-p-3008.html

No, taka konstrukcja też mi się podoba... no może bez tego daszku, bo to będzie dodatkowy hałas... przymierzałem Airoh Executive... podobał mi się bardzo... ;)))

Daszek można odpiąć(sam nie jestem zwolennikiem daszków),poza tym nie wiem jak w tym sklepie ale na ebayu można kupić w zestawie ze szczęką na zimę i lato dlatego pisałem że wersja trzy w jednym...a ten airoh to fakt zaje...fajny jeden z pierwszych o którym myślałem ale cena....już troche zaporowa(jak dla mnie)

Ciekawe jak te kaski modułowe sprawdzają się w praktyce - w teorii fajnie, myk i mamy kask otwarty, myk i mamy integrala i myk mamy pseudodaszek na cross,a a wszystko w cenie jednego kasku. Tylko zastanawiam się dlaczego tego typu rozwiązania nie są zbyt popularne wśród motocyklistów ? Osobiście spotkałem się z opinią że z czasem te zapięcia szczęki się wyrabiają i potrafią skrzypieć i stukać ponadto zbudowany z modułów integral nigdy nie dorówna (mimo homologacji) pod kątem bezpieczeństwa konstrukcji jednolitej - dlatego ja zrezygnowałem z takiego rozwiązania.

Druid moja jest biala. Wzrost calkiem normalny 176cm ale moze dlatego tak dmuchalo bo dzisiaj w Warszawie troszke wialo jak jechalem okolo 17:00. Nie licze ze spalanie bedzie 2l bo nawet 4l/100km to jest ok bo o polowe mniej niz moje auto pali i szybciej w korkach :-)

Jak to poprzymierzałem, to oczywiście jest to dziecko kompromisu... Nie jest tak wygodny jak pełny integral, albo nawet szczękowiec, ale tu też jest coś, za coś... kwestia wyboru... Wydaje mi się jednak, że lepiej mieć dwa kaski... ;)))
+++
Co do bezpieczeństwa to konsekwentnie będę z tym polemizował... Miałem w szkole dobrego fizyka, który na całe życie wbił mi do głowy sentencję, że ^Każdy układ jest tak mocny, jak jego najsłabszy element^ ... Motocyklista tych słabych punktów ma całą masę... Wydaje mi się - nie bierzcie tego do siebie Koledzy - że wielu, zwłaszcza młodych motocyklistów nie bierze tego kompletnie pod uwagę... Część z nich nawet na kask nie chce wydawać specjalnie pieniędzy, a o ochraniaczach kręgosłupa, czy kończyn, barku, bioder... to nawet nie ma co mówić... gdyby jeszcze towarzyszyła temu ostrożna jazda... :(((((
Co mam konkretnie na myśli? Adekwatność ochrony. Jeżeli jeżdżę ostrożnie po pustej drodze, to na głowie wystarczy mi orzeszek, jak zmienia się mój styl jazdy i zagrożenia na drodze to pojawia się kask otwarty i ochraniacze kończyn... dalej - dochodząc do integrala, nie wyobrażam sobie dobrego zabezpieczenia głowy, bez jednoczesnego zabezpieczenia kręgosłupa i kończyn... Reasumując, albo zabezpieczenie jest kompletne, albo tylko oszukujemy siebie, że jesteśmy bezpieczni...
Tak po prawdzie na jednośladzie nigdy w pełni bezpieczni nie będziemy... ;)))))))))
+++
Tak, przy bocznym wietrze potrafi niekiedy całkiem mocno trzepać i tu szyba wiele nie pomaga.... ;)))

To ja tylko dorzucę od siebie, że handbary, które zamontowałem na swoim kierowniku, zadziałały już trzy razy (szlaban, lusterko terenówki, lusterko passacika). W mieście, w korkach przydatne niczym na quadzie w dżungli, przydają się do rozpychania korka na boki :-))) No i nieco chronią łapy przed wiatrem i wodą.

Cruel napisał:

I jeszcze pytanie odnośnie rozruchu. Jak nie będzie można odpalić przyciskiem, to da się go odpalić jakoś mechanicznie? Czy laweta i do serwisu?

Można spróbować przy pomocy takiego cuda http://allegro.pl/power-bank-12000mah-klemy-telefon-laptop-samochod-i5152898914.html mam to i jak tylko będzie okazja przekonać się co to jest warte w temacie rozruchu motocykla na pewno dam znać - póki co służy mi do ładowania komórki i interkomu
++++++++++++++++++
Marcinwaw moja też jest biała - a właściwie jak się przyjrzysz to nie jest kolor śnieżnobiały, możne to i dobrze bo na tym forum biały skuter jest kojarzony dość jednoznacznie :P

arasz74 napisał:

To ja tylko dorzucę od siebie, że handbary, które zamontowałem na swoim kierowniku, zadziałały już trzy razy (szlaban, lusterko terenówki, lusterko passacika).

Ocieractwo to forma dewiacji karana prawnie :)

No tak... biały, w białym kasku... i jeszcze się ociera...
Szukam dymu... ? :-)

raczej przyjemności chyba :)