2t czy 4t

w 50-kach ta różnica jest odczuwalna, nie tylko w starcie, szczególnie w poziomie paliwa w baku ;)

Nie oszukujmy się,jeśli poj.50cm to tylko 2T,od 125cm tylko 4T.

HugoBoss a skąd taka rozbierzność?

Pietro napisał:

Trzeba szczerze popatrzeć prawdzie w oczy, 2T to archaizm, nawet ze sportu je wycofują.

Koncerny samochodowe pracują nad silnikami 2T. Zasadniczym problemem z nimi jest taki że nie spełniają coraz bardziej restrykcyjnych norm czystości spalin. Z tego co wiem prowadzone są prace nad połączeniem zalet silników 2t i 4t

Przy poj.50cm jedyną słuszną moc posiada jednostka 2T,przy pojemnosci 125cm,silnik 4T ma juz wystarczajacą moc do sprawnego poruszania się.

ja mam skuter 4t tez i jest spoko choc wolniejszy ale mniej pali w porównaniu do 2t

A ja miałem skuter 50-kę 4T i nie był wolniejszy od 2T, spalał ok. 2,2l/100km, na starcie był wolniejszy, ale wariator i sprzęgło było fabryczne.

Suawek koncerny samochodowe pracują nad hybrydami a nie silnikami 2T. Samochód elektryczny na akumulatory z generatorem na ON dostarczającym prąd w razie wyczerpania akumulatorów podczas jazdy.

noo po tym się dowiedziałem dlaczego prawie wszystkie skutery w mojej wsi mają większe pojemności zbiornika paliwa ode mnie bo mają 2t hah

Pietro napisał:

Trzeba szczerze popatrzeć prawdzie w oczy, 2T to archaizm, nawet ze sportu je wycofują. Silnik 4T jest trwalszy, ładniej pracuje, mniej pali, nie śmierdzi, nie przegrzewa się, nie trzeba pamiętać o oleju w zbiorniczku, i bardziej ekologiczny od 2T.

Wiele osób nie wyobraża sobie sportu bez 2T,z małej pojemności(125,250),przy niższej wadze uzyskuje się bardzo dobre wyniki.
Ale każdy od razu powie że trzeba często remonty robić bo silnik wyżyłowany,przy czym 4T potrafi się o wiele bardziej i częściej sypnąć i cena remontu też nie będzie niska,mówię o full crossach piłowanych na torach.Według mnie 2T do sportu jest idealny kto w ogóle patrzy na ekonomię w sporcie?

Wiadomo ma wady ale w małych pojemnościach 2t to prawie że tradycja.
Ktoś jeszcze napisał że 4T w 50cm przejedzie więcej ,ja bym tego dwa razy nie powiedział...
I nie jestem człowiekiem który nie widzi poza 2T innego silnika,w większych pojemnościach 4T jest niezastąpiony i nie mu tu o czym gadać.

Oczywiście że w sporcie na ekonomię nikt nie patrzy, ale ostatnio na sport patrzą.. komisarze ochrony środowiska i śrubują normy, więc nie ma się co przegadywać, który lepszy, który garszy bo wszystko na to wskazuje, że w niedługim czasie nie będziemy musieli nad tym się zastanawiać, gdyż zostaną same 4T zasilane wtryskiem. Problem zginie śmiercią naturalną, a 2T będziemy mogli podziwiać jako pojazdy zabytkowe.

Pietro sam sie przekonasz ze bedzie inaczej jak piszesz :)

madi, wycofywanie silników 2T w jednośladach już jest aktualne od kilku lat i nie muszę się przekonywać, bo o tym wiem...jest to tak oczywiste jak w przypadku samochodów, gdzie silników 2T nie stosuje się od 10-cioleci, powiem więcej, w autach wogóle odchodzi się od silnika spalinowego benzynowego, jako główna jednostka napędowa-silnik spalinowy (oczywiście nie 2T) używany będzie jako żródło napędu generatorów elektrycznych do ładowania akumulatorów w trasie podczas jazdy np. Chevrolet Volt - auto elektryczne, zasięg 600km!!
Wracając do skuterów..silniki 2T pozostały jedynie w 50-tkach i to nie na długo, w 125-tkach 4T wprowadzają już wtryski paliwa, co wróży w niedalekiej przyszłości zastąpienie gaźnika wtryskiem w 50-tkach 4T i definitywny koniec silnika 2T.

pożyjemy, zobaczymy. :-)

Oto argumenty za silnikami 2T:

http://www.scigacz.pl/Silnik,dwusuwowy,jak,to,dziala,12269.html

Kisiu brawo :D

Pietro poczytaj artykuł pod linkiem wyżej :lol: W du.e se wsadź te swoje 4T przy pojemności 50cm.

Wprowadzanie w sportowych 125 silnika 4T to głupi i niczym nie poparty ekologiczny trend...

ty w kominiarce, licz się ze słowami.

Kisiu jakie są za i przeciw silnika 2T wszyscy tu wiemy, budowę i zasadę działania też większość powinna znać z podstawówki z lekcji fizyki. Jeśli dodajesz linka, to szukaj w aktualnych źródłach, nie sprzed roku bo to jest internetowa makulatura, którą podsycasz do niewybrednych epitetów gości typu "człowiek w kominiarce" ;)

Dzięki, Hugo.

Pietro, ja nie szukałem w necie specjalnie co i jak ale wrzuciłem to co znalazłem przypadkiem. Zresztą nie sądzę żeby te informacje zmieniały się z czasem. Mogą tylko zmienić się normy emisji spalin oraz pojawić się nowe modele skuterów i motocykli. A co do epitetów to jeśli ktoś chce to i tak ich użyje. Nieważne czy pojawi się tu jakiś link czy nie.