Zmniejszanie spalania w skuterze

Chciałbym się dowiedziec jak zmiejszyc spalanie w moim skuterze. Jest to 2T więc rozumiem, że może on troche więcej palić ale on ponad 4l/100km pali :( Ktoś wie jak zapobiec?

Przede wszystkim gaźnik, regulacja iglicy i mieszanki :D Poza tym ogólna czystość gaźnika i filtrów, także opony ze złym ciśnieniem mogą trochę podwyższać spalanie, ale w skuterze nie będzie to wielka wartość.Aczkolwiek napompować można.

Spalanie można głównie zmniejszyć,oszczędnie dozując manetką gazu i nie osiągać maksymalnej prędkości. Wyobraź sobie że mój normalnie pali około 3.3l na 100km,a ostatnio jeżdżąc maksymalnie 40-45km/h i raczej spokojnie,zszedłem poniżej 3l,więc głownie zależy to od stylu jazdy czy mniej będzie palił,to nie rakieta żeby odkręcać gaz na maksa spod świateł. Oczywiście powyższe ustawienia jak napisał Vezyr też bardzo dużo dają.

P.S. Nie jeździłem specjalnie tak wolno żeby oszczędzać paliwo tylko po pierwsze moja kobieta jechała Vitalką na dotarciu,więc musiałem dostosować prędkość,a po drugie po zmierzchu było dosyć chłodno i żeby za bardzo nie zmarznąć ograniczaliśmy prędkość,a wskazówka od paliwa jak by zatrzymała się w miejscu :D

zdjąć bagażnik dachowy...i być dżokejem co waży 40 kg...
a tak na serio można jeszcze wywalić zbedne graty z kufra

sporo też zależy np od ukształtowania terenu, wiatru

ostatnio tak wiało to wskazówka paliwa mi w oczach opadała.
nie gazować, jechać jednostajnie

Ps- najpierw sprzęt -> potem styl jazdy

Ryglos jaką masz dyszę główną? Możesz dać mniejszą i obniżyć iglicę.

Pietro kiedy wóciłeś?
spotkanie u Wodza w pierwszy weekend kwietnia

Krzyśku jeszcze nie wróciłem..

pierwszy weekend kwietnia bedziesz w domu? spotkanie poznawcze u Wodza jak pogoda dopisze

Będę i chętnie wybiorę się na spotkanie :)

Dobra, dzięki, będe gaźnik regulował ;D A co do czystości np. filtrów to skuter ma dopiero 400km przejechane ;)

Pomoże ktoś w regulacji gaźnika w celu zmniejszenia spalania. Napisał by mi jak się za to wziąść. Tzn co i jak ogólnie tu mam zdjęcia gaźnika jakby mi ktoś mógł zaznaczyć gdzie i co :D
http://img15.imageshack.us/i/zdjcie0659.jpg/
http://img31.imageshack.us/i/zdjcie0663.jpg/

Moj skuter po tescie wykazal spalanie 3,8 l. Ale zarowno uksztaltowanie terenu ( duze wzniesienia), pogoda( wieje tak ze strach jezdzic przy krawedzi drogi) no i frajada z ruszania ze swiatel :-), czesta jazda na pelnej manetce sprawia ze taki wynik, ale przy tym spalaniu radosci mam na 185 km a to z kolei przeklada sie na samopoczucie ktore jest bezcenne.
Pozdrawiam

Powiedzcie mi jak macie ustawioną iglicę w gaźniku? Zgodnie ze zdjęciem:

http://img339.imageshack.us/i/p1703110728.jpg/

Na ustawieniu ECO palił najwięcej, bo prawie szóstkę. A na tym MAX najmniej, bo 3,7.

Mam ochotę pokombinować z iglicą jeszcze, bo nie daje mi to spokoju. Ciekawe czy w Ince Street można zejść poniżej 3,7...

hmmm..... na fotce to jest butla oleju a nie iglica :mrgreen:
Może to :

Uploaded with ImageShack.us

ragaz wiec jak to jest. jak jest to spalanie max ustawione to pali najmniej ?

Krzysiek Max tzn najwięcej pali . tutaj znalazłem obszerny artykuł

http://www.mogilnosqters.jun.pl/forum/viewtopic.php?p=3067&sid=9d0e3e7763e80eaeda35cb5248440ced

ragaz a jakie jest zagrożenie jak sie ustawi ecospalanie?
to wyjaśniło mi moje blędy

A) śruba regulacji wolnych obrotów [wkręcamy - wyższe, wykręcamy - niższe]
B)śruba regulacji składu mieszanki [wkręcamy - uboższa, wykręcamy - bogatsza]

ragaz dzieki za link do tego arta

Opiszę ci przykład mojej nauki na ince sprint.
kombinowałem na ustawieniu Eco i średnim ,wyniki może coś tam z tym spalaniem i bym przyoszczędził ale skuter przy dodawaniu gazu mulił. Wściekłem się i postanowiłem dać najbogatszą ,ustawiłem do tego gaźnik i teraz inka nie muli w ogóle czy zimna czy ciepła ,spalanie w zależności od wiatru ,trasy itp,itd od 3 do ponad 4 litrów na 100 . i tyle nic więcej mi do szczęścia nie trzeba maszyna pracuje równomiernie

czyli masz ustawione maksymalne spalanie?