Zmiana z 50ccm na 80ccm

Więc jak przykręcę równo ale niekoniecznie z siłą 14Nm to będzie ok?

no niby tak, ale zawsze lepiej zrobić to kluczem dynamometrycznym. Chyba lepiej kupić go za te 20zł, albo pożyczyc od kogoś i mieć pewnosc, ze wszystko jest OK??

A co do siły przykręcenia to w instrukcji dodanej do cylka powinno być wszystko napisane

no dobra a co z tymi dyszami ? na allegro widziałem najczęsciej 19mm a do 80 jakie muszę kupić ?

dżizas
czytaliscie kiedyś opisy produktów Nakaru ? ?
sa to cześci P2P (Plu2Play) wsadzasz i jedziesz bez zadnych przerobek
do 80cc gaźnik wiekszy najlepiej nakaru 24mm, wariator nakaru i jak opisuje producent
moc w pełni porównywalna ze silnikami 150cc…

glowice juz dostajesz sportową, nie mam pojęcia czy wałki rozrządu też ale jak nie to wałki też zmieniasz i latasz koliberkiem

może nie na osiągi, ale głowica musi równo przylegać do cylindra. Kiedy głowica będzie nierówno przylegała do cylka to tłok może “wyskoczyć”

wyskoczyć ci może telefon z kieszeni, przy niestarannym dokreceniu glowicy poprostu się pokrzywi i wypierdzieli uszczele, zatem glowica do planowania

Chyba lepiej kupić go za te 20zł

klucz dynamometryczny za 20zł ? chlopie znajdź mi taki to cie normalnie ucałuje ^^
za swój klucz PROXXON 3/8" 20-100 Nm dałem 340zł :mrgreen:

wyskoczyć ci może telefon z kieszeni, przy niestarannym dokreceniu glowicy poprostu się pokrzywi i wypierdzieli uszczele, zatem glowica do planowania

pisząc wyskoczy miałem na myśli, ze tłok uderzy w głowicę co stało się jednemu kolesiowi z mojej szkoły :roll:

czytaliscie kiedyś opisy produktów Nakaru ? ?
sa to cześci P2P (Plu2Play) wsadzasz i jedziesz bez zadnych przerobek

właśnie to próbowałem mu wytłumaczyc :lol:

[ Dodano: 2008-12-10, 18:18 ]

klucz dynamometryczny za 20zł ? chlopie znajdź mi taki to cie normalnie ucałuje ^^

wychylny klucz dynamometryczny w brico marche :D na nasadki 1/2' :P najprostszy jaki moze być. może nie jest najlepszej jakości ale do przykręcenia głowicy wystarczy :) http://www.allegro.pl/item498390770_klucz_dynamometryczny_ze_wskazowka_0_200nm.html

Raczej mnie nie cąłuj :P

pisząc wyskoczy miałem na myśli, ze tłok uderzy w głowicę co stało się jednemu kolesiowi z mojej szkoły :roll:

ok spoko co do tamtych quotow to no problemo,, :)
tylko nie może nigdy się zdażyć że tłok się wjebie w głowicę, chyba ze przykręcisz tylko polowe nakrętek, po drugie chyba ze splanujesz tak glowice i uszczelek nie dasz ze tlok się odbije od glowicy, jak nic nie bylo planowane, uszczelki są pod cylindrem to nie ma mowy ze udeży w glowice, poprostu glowice będzie pracować (chodzi tu o drgania i siły działające na nią) i ja wykrzywi

Robiłem mu potem ten silnik i głowica była wygięta lekko i fragmentarycznie została uszczelka :stuck_out_tongue: juz nie dochodziłem jak on to skręcał, ale wyglądało masakrycznie :stuck_out_tongue: po tym wszystkim jeszcze wał miał korbowód do wymiany bo wybijał sworzeń nie podpierając tłoka z drugiej strony :confused:

co do tuningu większości polecam poradnik ze skuterdoktor.pl! tam macie wszystko opisane “łopatologicznie” i odpowiedziane chyba na wszystkie podstawowe pytania dotyczące tuningu 4-suwów “china made”

No to kupiłem klucz dynamometryczny i nasadkę 8mm :slight_smile: Czekam aż przyjdzie reszta rzeczy i zaczynam.

Przeczytałem te strony:

http://skutery-info.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=126&Itemid=38
http://www.pierscienietlokowe.com.pl/opierscieniach.php

Na coś jeszcze powinienem uważać?

NO w miarę dobre artykuły :stuck_out_tongue:

Mam jeszcze jedno pytanie :stuck_out_tongue: jaki cylinder kupiłeś?? ten z allegro za 100-150zł czy oryginał naraku??

Chciałbym mieć kasę na naraku :smiley: http://allegro.pl/item486949617.html

gof, poczekaj i kup naraku. Ten cylinder z allegro to kompletny shit :confused: Kolesię niby piszą, ze identyczny jak naraku, ale nie piszą, że pierścienie są do wymiany po 600km, itp. Niedługo gwiazdka :smiley: dostaniesz kase i kupisz NARAKU :slight_smile: naprawdę będzie to lepsze rozwiązanie :slight_smile: