Zmiana z 50ccm na 80ccm

ale nie chce na nim robić jakichś trików chce aby po prostu po prostej jechał te 80 albo i więcej jak najmniejszym kosztem

TO kup ten cylinder 80ccm kolega ma 80ccm w chińskim i mu idzie te 80 :wink:

no a da rade na starym gaźniku i sprzęgle ?

to jest 4t, wiec ze spokojem :wink:

koledzy się ze mnie śmiećje i mówią że roz****e pół silnika. I że korba nie wytrzyma.

gixy, to jest 4t!!! największy problem będziesz miał z prawidlowym ustawiniem rozrządu :stuck_out_tongue:

4t nie kręci aż tak wysokich obrotów jak 2t i wał spokojnie wytrzymuje. Mój kumpel ma 80cc naraku na seryjnym wale i wszystko jest OK.

koledzy się ze mnie śmiećje i mówią że roz****e pół silnika. I że korba nie wytrzyma.

Jak koledzy powiedzą żebyś skoczył z mostu pod pociąg to to zrobisz? Twój skuter, a my lepiej się znamy na sqtach od nich (chyba) bo już siędzimy w tym po kilka lat co niektórzy. Zaufaj komu chcesz :stuck_out_tongue:

a możesz dokładniej wyjaśnić ten problem z ustawieniem rozrządu ? a jak z docieraniem takiego cylindra ? jakie prędkości na początek ?

a jak z docieraniem takiego cylindra ?

JA wyznaję metodę szybkiego docierania :P tzn. pilnujesz temperatury, nie jedziesz cały czas na tych samych obrotach i jeśłi chcesz mozesz przetestować v-max, ale po dojściu do niego odpuszczaj gaz :P Ale najważniejsza jest kontrola temperatury.

jakie prędkości na początek ?

grzej go przed jazdą i to wystarczy :P

a możesz dokładniej wyjaśnić ten problem z ustawieniem rozrządu ?

musi być ustawiony identycznie jak wtedy kiedy go wyciągnąłeś :P, nie wiem dokłądnie jak z tym jest bo głównie zajmuje się 2t :P

corey93 a gaźnik też muszę regulować ? a jakieś dysze albo filtr powietrza na stożkowy zmieniać ?

wypadalo by dać większą dysze. Stożek nie jest konieczny :wink: , ale możesz wymienić na jakiegoś polini airboxa.

Regulacja gaźnika będzie konieczna :stuck_out_tongue:

a jeśli nie dam większej dyszy to czy zaszkodzi coś ? A jeśli załorze już ta 80 to czy z czasem mogę wymieniać pozostałe częsci na lepsze np. gaźnik na większy, sprzęgło na sportowe i wariator ? Wybacz za głupie pytania ale ja jestem w tym zielony. A wymiana cylindra samemu będzie dla mnie męczrnią ale sam go wymienie bo tak to się nigdy nie naucze.

a jeśli nie dam większej dyszy to czy zaszkodzi coś ?

będzie dostawał za mało wahy ;)

A jeśli załorze już ta 80 to czy z czasem mogę wymieniać pozostałe częsci na lepsze np. gaźnik na większy, sprzęgło na sportowe i wariator ?

Oczywiście, ale z kazdą wymianą częsci musisz poddać silnik odpowiedniej regulacji :P heh

Wybacz za głupie pytania ale ja jestem w tym zielony.

Każdy kiedys taki byl :P skądś trzeba się nauczyć ;)

A wymiana cylindra samemu będzie dla mnie męczrnią ale sam go wymienie bo tak to się nigdy nie naucze.

Zaopatrz się w klucz dynamometryczny oraz szczelinomierz 8-)

a jaki byś polecił gaźnik który pozwoli temu cylkowi rozwinąć w miare przyzwoite osiągi ? najlepiej jak najtańszy i z allegro.

na allegro głównie seryjne gaźniki są do 4t niestety :confused:

Słyszałem, ze naraku wprowadziło ostatnio jakiś gazior 24mm, ale nie wiem ile kosztuje

Poszukaj na skuter-doktor oni mają najwięcej części do chińskich 4t

[ Dodano: 2008-12-09, 20:56 ]
Ale na seryjnych częciach pojedzie te 80km/h a na chinolu to juz jest wyższa szkoła jazdy :stuck_out_tongue: rama moze nie wytrzymać :lol: (taki mały żarcik) :stuck_out_tongue:

chciał bym nowy gaźnik bo nie wiem zabardzo gdzie te wieksze dysze założyć

w gaźniku :stuck_out_tongue: na forum gdzieś o tym było. temat jest chyba nawet podklejony. Szukaj, a znajdziesz :stuck_out_tongue: hehe

a ilu milimetrowe maja być te dysze ?

corey93 napisał:

Zaopatrz się w klucz dynamometryczny oraz szczelinomierz 8-)

Klucz dynamometryczny jest konieczny? Czytałem że głowicę trzeba przykręcić z siłą 14Nm, to naprawdę jest takie ważne? Nie wystarczy po prostu dokręcić do oporu? Pytam bo na dniach przyjdzie cylinder i też będę wymieniał :)

jest wazne to wplywa na osiagi

jest wazne to wplywa na osiagi

może nie na osiągi, ale głowica musi równo przylegać do cylindra. Kiedy głowica będzie nierówno przylegała do cylka to tłok może "wyskoczyć" :P